این مطلب یکی از مجموعه مقالات پرونده ویژه «المپیک واقعی، بازیهای مجازی» است. برای دانلود این پرونده ویژه میتوانید اینجا کلیک کنید.
در سال 1964، توکیو بهعنوان میزبان بازیهای المپیک، اولین شهری بود که تصاویر زنده تلویزیونی را از طریق ماهواره برای تمام دنیا ارسال کرد؛ حتی کمپانی توشیبا مسابقات کشتی سومو و جودو را با استفاده از سیستم ارسال رنگی جدید فیلمبرداری کرد. این روزها برزیل در حال آمادهسازی خود برای هوشمندترین رقابت ورزشیای است که جهان تا امروز به خود دیده است. علاقهمندان به المپیک مطمئناً تمام وقت در حال بازبینی اپهای مرتبط با این بازیها برای دیدن پخش زنده و همچنین به دست آوردن آخرین آمار و ارقام هستند. اما اگر فکر میکنید این تمام ماجرا است، کاملاً در اشتباه هستید.
سال 2020 نوبت به توکیو میرسد تا دوباره میزبان این بازیها باشد و بار دیگر شاهد رونمایی میزبان از پیشرفتهترین و جدیدترین فناوریها در زمینه پخش تلویزیونی خواهیم بود. ژاپنیها از هماکنون با فناوریهایی مانند فرمت 8K، واقعیت مجازی، واقعیت افزوده و استادیومهای هوشمند، خود را برای چهار سال آینده آماده کردهاند.
ریو؛ بازیهای صفحه دوم
شاید المپیک لندن اولین المپیک شبکههای اجتماعی بود، اما ریو ۲۰۱۶ تماماً درباره بازیهای مالتیپلتفرم خواهد بود. کاربران و علاقهمندان بهجای اینکه به خانه دوستان خود بروند یا اینکه همگی در مکانهای عمومی جمع شوند تا بازیها را تماشا کنند، میتوانند روی مبل راحتی خود جلوی تلویزیون بنشینند و با هر وسیلهای که در اختیار دارند، در خصوص مسابقاتی که میبینند با دیگران صحبت کنند.
بازیهای المپیک بهصورت سنتی همیشه بهترین زمان برای استفاده از آخرین فناوریها در زمینه پخش است
طبق آمار، 64 درصد بینندگان در انگلستان در جریان این بازیها از دستگاهی دیگر بهعنوان صفحه دوم برای دیدن بازیها استفاده میکنند. البته تمرکز اصلی روی تلویزیون خواهد بود؛ برای مثال شبکه بیبیسی در انگلستان، انبیسی در آمریکا، کانال ۷ در استرالیا و شبکه ورزش در ایران. اما بیتردید در تلفنهای هوشمند و تبلتها، در طول دو هفته برگزاری رقابتهای المپیک اتفاقات زیادی میافتد.
اپهای پخش زنده در تلفنهای هوشمند و تبلت
در انگلیس همهچیز درباره پخش بازیهای المپیک در بیبیسی و اپلیکیشن معروف آن iPlayer خلاصه میشود که روی تمام پلتفرمها در دسترس مردم این کشور خواهد بود. شبکه Beeb قرار است سه هزار ساعت پخش زنده و رایگان از ریو داشته باشد و آن را روی هر چهار کانال تلویزیونی و چندین اپی که در اختیار دارد، پخش کند. بیبیسی همانطور که برای بازیهای ۲۰۱۲ لندن عمل کرده بود، بهصورت ۲۴ساعته پخش زنده ویدیویی با فرمت HD خواهد داشت و هشت مورد از آنها را بهصورت زنده روی سرویس اینتراکتیو Red Button نیز پخش میکند.
در آمریکا یکی از مهمترین وسیلهها برای دیدن المپیک، اپلیکیشن Olympics Live Extra از انبیسی خواهد بود. در استرالیا، کانال ۷ این کشور حدود هزار ساعت پخش زنده هوایی و همچنین پخشهای آنلاین خواهد داشت. در کنار آن، اپ PLUS7 این بازیها را بهصورت زنده پوشش میدهد. البته در زمان برگزاری بازیها از کسانیکه از این سرویس استفاده کنند، هزینه دریافت میشود.
از فرمت 8K تا تلویزیونهای هولوگرافیک
شبکه بیبیسی در جریان المپیک ۲۰۱۲ لندن برای اولینبار و بهصورت آزمایشی از فرمت 8K برای پخش مسابقات استفاده کرد و قرار است در مسابقات امسال نیز ۱۳۰ ساعت بهصورت ویدیوی 8K ضبط شود. برای صدای آن از فناوری سوراند 22.2 کانال در طول برگزاری مراسم افتتاحیه و اختتامیه استفاده میشود. همچنین برخی از مسابقات جودو، فوتبال، شنا و بسکتبال نیز به همین شیوه ضبط و پخش میشوند. البته این تصاویر با رزولوشن فوقالعاده 4320×7680 ضبط شده و برای پخش گسترده ابتدا به 4K و سپس به فولاچدی تبدیل میشوند.
اما برای 8K، این قضیه در المپیک 2020 کاملاً فرق میکند. فرمت 8K یا Super Hi-Vision در ژاپن در حال گسترش است. شارپ در حال فروش صفحهنمایشهای ۸۵ اینچ 8K است و شبکه دولتی ژاپن یعنی NHK قصد دارد المپیک ۲۰۲۰ را بهصورت زنده روی یک کانال جدید تلویزیونی 8K پخش کند. پخش آزمایشی از سال 2018 آغاز میشود، یعنی درست قبل از مسابقات المپیک زمستانی پیونگچانگ در کرهجنوبی.
شارپ هماکنون در حال فروش صفحهنمایشهای ۸۵ اینچی با فرمت 8K در ژاپن است
تمام تولیدکنندگان تلویزیون برای اینکه خود را آماده تصاویر ۳۲ مگاپیکسلی توکیو 2020 کنند، در حال تولید و فروش تلویزیونهای 8K هستند. پاناسونیک کمپین «Beautiful Japan 2020»را راهاندازی کرده است تا عرق ملی مردم کشورش را برای المپیک 2020 توکیو برانگیزد. اگر کمپانی «میتسوبیشی الکتریک» بتواند پروژه جدید خود را با موفقیت پیش ببرد، شاهد معرفی ویدیوی جدیدی در این صنعت خواهیم بود: صفحهنمایشهای هوایی هولوگرافیک که تصویری از اشیای معلق در هوا را بر فراز اماکن عمومی توکیو در ذهن بیننده ایجاد میکنند.
واقعیت مجازی؛ ویدیوی همهجانبه و تکنواسپرتس
ویدیوی همهجانبه و تکنو اسپرتس برای مسابقات ریو حدود ۸۵ ساعت برنامه واقعیت مجازی ضبط میشود، اما به نظر میرسد که این امکان فقط برای کاربران اپ NBC Sports در آمریکا که تلفن هوشمند سامسونگ گلکسی و سامسونگ Gear VR دارند، در دسترس خواهد بود. بنابراین با اینکه این المپیک را میتوان بهصورت VR تماشا کرد، فقط کسانی که مجهز به گوشی و هدست مناسب و همچنین اشتراک مدنظر هستند، امکان لذت بردن از این تجربه فوقالعاده را خواهند داشت. امکان مشاهده بهصورت ۳۶۰ درجه فقط برای مراسم افتتاحیه و اختتامیه امکانپذیر است و مسابقات بسکتبال مردان، ژیمناستیک، دو و میدانی، والیبال ساحلی، شیرجه، بوکس و شمشیرزنی، همه با یک روز تأخیر در دسترس هستند.
اگر دقیقتر به این موضوع بپردازیم، باید گفت که ویدئوی 360 درجه واقعیت مجازی واقعی نیست، بلکه بیشتر ویدیوی همهجانبه یا Immersive است. اما به هر حال با توجه به اینکه تا سال 2020 و زمان المپیک توکیو، استفاده از هدستهای VR بهشدت افزایش پیدا میکند، باید منتظر امکانات بیشتر در این خصوص بود. علاوه بر این، شرکت ژاپنی MeLeap قصد دارد همزمان با المپیک 2020 مسابقات ورزشی واقعیت افزوده را برگزار کند تا به این ترتیب پلتفرم Technosports را تبلیغ کند. ایده این پلتفرم بسیار جالب و جذاب است: چرا باید شاهد مبارزه و مدال گرفتن قهرمانانتان باشید، در حالیکه خودتان میتوانید قهرمان باشید؟
HDR
با اینکه بسیاری از شبکههای پخشکننده مسابقات ورزشی رویدادها را بهصورت HDR ضبط میکنند، اما در واقع هیچکس آنها را تماشا نمیکند، چراکه پلتفرمهای دیگری نیز وجود دارند که با استفاده از این فناوری اقدام به پخش رویدادهای ورزشی میکنند. البته این مسئله جای تأسف دارد، به این دلیل که ورزشهای خارج از سالن به کمک HDR لذت دیگری دارند، چون آخرین و جدیدترین دوربینها میتوانند با بهرهگیری کامل از نور طبیعی، بهترین و شفافترین رنگها، نوردهی و دقیقترین جزئیات را به تصاویر در حال پخش اضافه کنند.
فناوری HDR در توکیو 2020 همهجا خواهد بود
دوربینهای تلویزیونی حرفهای، تصاویر HDR را در دو میزان نوردهی متفاوت میگیرند و با ترکیب آنها با یکدیگر تصویری را به مخاطب ارائه میدهند که روح زندگی در آن به بهترین شکل جریان دارد و فراوانی نور طبیعی در استادیومها و رویدادهای ورزشی، شرایط ایدهآلی برای تکنیکهای فیلمبرداری HDR فراهم میکند. پل گری، تحلیلگر فناوری در HIS Markit میگوید: «مهمترین چالشی که پوشش مسابقات ورزشی با آن روبهرو است، به نورهای سایه و روشن مربوط میشود. گرفتن آن در استادیوم المپیک کار بسیار سخت و دشواری است، اما HDR این مشکل را تا حد بسیار زیادی حل میکند. اما HDR برای اینکه تبدیل به انتخاب اول شود، هنوز باید چند چالش دیگر را پشت سر بگذارد. برای مثال، هنوز مشخص نیست که کدام استاندارد بهترین است؛ چون بعضی از تلویزیونهای آماده برای HDR قادر به پخش تمام سیگنالهای این فناوری نیستند. اما به هر حال فیلمبرداری HDR در ریو آزمایش شده و به احتمال زیاد تا سال 2020 بهعنوان اولین انتخاب در نظر گرفته میشود.
استادیومهای هوشمند؛ تاکسیهای هوشمند و شبکههای 5G
تاکسیهای هوشمند و شبکههای 5G وقتی توکیو 2020 از راه برسد، استفاده از صفحههای دوم فقط مختص داخل خانه نخواهد بود. سباستین ورلاین، مدیر مارکتینگ EMEA در EVS که در زمینه تولید پخش مجدد زنده 4K تخصص دارد، میگوید: «هنگامیکه رویدادی در حال برگزاری است، انتطار میرود که تعداد افراد بیشتری از طریق دستگاههایی که در اختیار دارند به اینترنت وصل شوند. همچنین تجارب جدید و منحصربهفردی داخل و حواشی مسابقات به چشم خواهد خورد. یکی از مهمترین ایدهها، استادیوم متصل است که در آن زیرساخت و استراتژی محتوایی بهگونهای ساخته میشود که روش کاملاً جدید و تازهای را برای کاربران فراهم میکند تا خود را بیشتر درون مسابقات احساس کنند.
استادیومهای هوشمند یعنی استفاده از صفحه دوم در جایی که نشستهاید
تا رسیدن به زمان برگزاری المپیک توکیو 2020، هنوز چهار سال دیگر زمان باقی است، اما طرفداران حتماً میتوانند پخش مجدد و نمای نزدیک را روی تبلتهای خود ببینند. فناوری LTE Broadcast از کوالکام میتواند راه را برای استفاده از تلویزیون موبایلی در مناطقی مانند استادیومها که پهنای باند مناسب ندارند، باز کند. اما بدون شک یکی از مهمترین و بزرگترین فناوریهایی که تا آن زمان توسعه پیدا میکند، شبکههای 5G است که شرکت تلکام ژاپنی NTT DoCoMo یکی از بزرگترین تأمینکنندگان آن برای توکیو خواهد بود.
==============================
شاید به این مقالات هم علاقمند باشید:
ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را میتوانید از کتابخانههای عمومی سراسر کشور و نیز از دکههای روزنامهفروشی تهیه نمائید.
ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه
ثبت اشتراک نسخه آنلاین
کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکهها
- برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network اینجا کلیک کنید.
کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون
- اگر قصد یادگیری برنامهنویسی را دارید ولی هیچ پیشزمینهای ندارید اینجا کلیک کنید.
نظر شما چیست؟