یادگیری به وسیله یاد دادن یک روش اثبات شده برای دانشآموزان است تا به مهارتهای تازه دست یابند. اما آیا این شیوه وقتی کودکان به روباتها به جای دیگر بچهها آموزش میدهند هم کارآمد است؟
محققان سوئیسی اینگونه فکر میکنند، آنها یک روبات 58 سانتیمتری به نام CoWriter طراحی کردهاند که روبروی چشم شما مینشیند. به کودکان گفته شده بود که یک مجموعه از حروف آهنربایی را روی یک میز بچینند و از دوستان خود بخواهند تا کلماتی را روی یک تبلت بنویسند، بعد به روبات یاد بدهند همان کلمات را با دست بنویسد.
وقتی این روبات عمدا قلم را به اشتباه دست میگرفت دانشآموز سعی میکند این کار اشتباه روبات را به شیوه درست خود تصحیح کند. این دانشآموزان تصور میکردند دارند به روبات آموزش میدهند، اما در واقع خودشان در حال یادگیری بودند.
هدف استفاده از CoWriter تنها آموزش دادن توانایی نوشتن فیزیکی نیست، بلکه تقویت اعتماد به نفسدانش آموز در نوشتن هم از دیگر وظایف این روبات است. سورین لماگنان، محقق در موسسه فناوری فدرال سوئیس در لوزان، میگوید: "ما معتقدیم که بعد از چند ساعت معلم بودن، موانع بازدارنده پیش روی آنها کمکم ناپدید شده و برای پیشرفت رو به جلو عزت نفس کافی را کسب خواهند کرد. اغلب اوقات مسئله این نیست که آنها در نوشتن مشکل دارند، بلکه احساس میکنند که نمیتوانند درست بنویسند".
معمولا یادگیری به وسیله یاد دادن اگر کودکان در زمینه خاصی در کلاس مشکل جدی داشته باشند جواب نخواهد داد. برای دانشآموزانی که میخواهند به دانشآموزان دیگری که از آنها بهتر هستند درس بدهند، دانش آموز دوم باید تظاهر به بد بودن کند. روباتها از طرف دیگر میتوانند در هر سطحی که شما مایل باشید برنامهریزی شوند. نکته تاثیرگذار این است که این روش انعکاسی از تواناییهای خود کودک خواهد بود و نتیجه این خواهد شد که دانشآموزان این حس را نخواهند داشت كه از دیگران بدتر هستند.
CoWriter به وسیله جستجو در بانک اطلاعاتی هزاران نمونه از دست نوشتهها حروف را بازتولید میکند و به نمونهای که خواسته کودک را برآورده میکند میرسد. هر چند این شیوه روزهای نخستين خود را سپری میکند و به آزمایشات بیشتری نیاز دارد، اما به نظر میرسد درعمل ثابت شده است این روش به خوبی کار میکند. لماگنان قصد دارد تابستان امسال آزمايشات فشردهای را با چهار یا پنج داشآموز به انجام برساند.
این پروژه تنها یکی از چندین پروژهای است که لماگنان و همکارانش در دانشگاه مشغول کار روی آن در "آزمایشگاه تعامل انسان با کامپیوتر در یادگیری و راهنمایی" (CHILI) هستند.
یکی دیگر از این پروژهها Pen 2.0 نام دارد، یک دستیار آموزش همگانی درباره اندازه یک فنجان. این دستگاه روی یک میز قرار میگیرد و به دانشآموزان کمک میکند مفاهیم را به شیوه فیزیکی و با حس لامسه فرا بگیرند. برای مثال، برای یاد گرفتن اینکه چطور زمین به دور خورشید میچرخد، یک دستگاه نقش زمین را ایفا میکند و دستگاه دیگر نقش خورشید را دارد. دانشآموزان میتوانند فاصله نسبی بین خورشید و زمین و اینکه این حرکات چگونه شب و روز را پدید میآورند را درک کنند.
لماگنان تاکید میکند که روباتهای کلاس درس هر چقدر هم که توانایی انجام این کار را داشته باشند، باز جای معلمهای واقعی را نخواهد گرفت. او میگوید: "ما میخواهیم مطمئن شویم ابزارهايی را میسازیم که میتوانند به معلمان کمک کنند، نه اینکه جایگزین آنها شوند. CoWriter نقش دانشآموزی را ایفا میکند که نمیداند چطور باید بنويسید و این چیزی نیست که معلمان بتوانند خودشان انجام دهند. ما در حال ابداع نقشی هستیم که قبلا وجود نداشته است".
ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را میتوانید از کتابخانههای عمومی سراسر کشور و نیز از دکههای روزنامهفروشی تهیه نمائید.
ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه
ثبت اشتراک نسخه آنلاین
کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکهها
- برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network اینجا کلیک کنید.
کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون
- اگر قصد یادگیری برنامهنویسی را دارید ولی هیچ پیشزمینهای ندارید اینجا کلیک کنید.
نظر شما چیست؟