وقتی داده‌ها راه می‌روند
فناوری‌های جدید مرکز داده ماژولار سیار و میکرو داده (بخش اول)
سود حاصل از صنعت IT روبه‌رشد است و روزانه شرکت‌های زیادی برای به دست آوردن سهم خود در این بازار تأسیس می‌شوند. هدف این شرکت‌ها ارائه خدماتی است که وابسته به مراکز داده آن‌ها باشد؛ فضای ابری، توان پردازشی و اطلاعات به مشتریان خود می‌فروشد. وجود مراکز داده یکی از مسائل مهم برای حیات این شرکت‌ها است. به همین دلیل، محققان و شرکت‌های تولیدکننده نیز دست به کار شده‌اند و تکنولوژی و محصولات جدید خود را معرفی می‌کنند. در این مقاله سه دستاورد متفاوت در زمینه مراکز داده یعنی مرکز داده ماژولار (Modular Data Center)، مرکز داده سیار (Mobile Data Center) و میکرو مرکز داده (Micro Data Center) را معرفی می‌کنیم و به بررسی یک محصول در آن زمینه می‌پردازیم.

1606683296_1_0.gif

پیش از این، راه‌اندازی مرکز داده کاری بسیار زمان‌بر و پرهزینه بوده است. در سیستم سنتی، فضای مناسبی را که اغلب پایین‌ترین طبقه ساختمان است انتخاب کرده و سقف و کف آن فضا را پرداخت، سپس کابل‌کشی می‌کنید و لوله‌های سیستم خنک‌کننده را از زمین و سقف عبور می‌دهید. به همین صورت بقیه کارها را انجام می‌دهید تا زیرساخت مرکز داده شکل بگیرد. حال اگر قصد نقل مکان به ساختمان دیگری داشته باشید، باید تمام این عملیات از ابتدا تکرار شود.

مطلب پیشنهادی

جنون سرعت در رگ‌های شبکه

راه حل نوین برای سریع‌تر کردن این عملیات استفاده از مراکز داده ماژولار است. در این روش قطعات مختلفی که در راه‌اندازی مرکز داده استفاده می‌شود، به صورت پیش‌ساخته آماده هستند و با تهیه این قطعات و سرهم کردن آن‌ها، با سرعت بیشتری پروژه خود را پیش می‌برید. این ماژول‌ها عمدتاً سیستم تهویه و منبع تولید برق اضطرای هستند. اما به این دو ختم نمی‌شود و می‌توان به ماژول‌هایی همچون پنل‌های خورشیدی و اتاق NOC نیز اشاره کرد.


  شکل 1:  نمایی از یک مرکز داده ماژولار برای توشیبا که دارای پنل خورشیدی و سیستم خنک‌کننده است


  شکل 2:  نمایی از محصول اچ‌پی به نام Ecopod2​

در این روش، تجهیزات باید روی سطح زمین نصب شوند و برای قراردادن آن‌ها نیاز به ساخت فنداسیون مناسب است. این نوع از مراکز داده در مقایسه با روش‌های سنتی از انعطاف بیشتری برخوردارند؛ به این دلیل که با کمی تلاش می‌توان دوباره این ماژول‌ها را از هم جدا کرده و در محل جدیدی نصب کرد. در صورت خرابی یک ماژول، به‌سرعت می‌توان آن را تعویض یا با مدل بهتری جایگزین کرد.


  شکل 3:  نمای داخلی محصول Ecopod2

این دسته از محصولات عمدتاً مدل خاص و مرزبندی مشخصی ندارند و بیشتر به صورت سفارشی ساخته می‌شوند. اما  از محصولات رده‌بندی‌شده می‌توان به محصولات «هواوی» و محصول «IDS1000» اشاره کرد. این محصولات به دو دسته سری C و A تقسیم می‌شوند که سری C برای محصولات ماژولار و A معرف All-in-one و محصولات موبایل است. سری A به دلیل اینکه تمام نیازهای مرکز داده را در یک کانتینر دارد، به‌عنوان مرکز داده سیار در نظر گرفته می‌شود، اما سری C به ماژول‌هایی همچون منبع برق و سیستم تهویه مناسب نیاز دارد و جزو مرکز داده ماژولار به حساب می‌آید.
محصولات سری C هواوی چهار ماژول دارند:
- بخش اصلی که نگهدارنده تجهیزات پردازشی و منابع اصلی است.
- منبع برق که نگهدارنده UPSها و تجهیزات مرتبط است.
- سیستم تهویه هوا و تنظیم‌کننده رطوبت هوا
- بخش مانیتورینگ وضعیت مرکز داده

  شکل 4:  ماژول منبع برق (12 متری)​


  شکل 5:  ماژول تجهیزات اصلی (سرورها و سوییچ‌ها)


  شکل 6:  ماژول منبع برق (6 متری)​


  شکل 7:  ماژول تهویه هوا​


  شکل 8:  ماژول مانیتورینگ

همان‌طور که پیش‌تر نیز اشاره شد، این ماژول‌ها باید بر اساس نیاز و شرایط، در تعداد مختلف به هم متصل شوند و یک مرکز داده ماژولار تشکیل دهند. به گفته هواوی تمام این عملیات در مدت یک هفته امکان‌پذیر است و باعث یک تا دو سال صرفه‌جویی در زمان می‌شود.
برای محصولات رده C، سه نوع پیاده‌سازی استاندارد در نظر گرفته شده است، اما می‌توانید با ماژول‌های مختلف و در تعداد متفاوت، مرکز داده دلخواه خود را پیاده‌سازی کنید. حالت اول دارای سه کانتینر است که یکی از آ‌ن‌ها بخش اصلی مرکز داده، قسمت دیگر آن سیستم خنک‌کننده و قسمت آخر اتاق منبع برق است.
این حالت 18 عدد رک در اختیار ما قرار می‌دهد. حالت سه کانتینر برای محیط‌های علمی، بیمارستان‌ها و سایت‌های Disaster Recovery مناسب است.


  شکل 9:  حالت استاندارد سه‌کانتینر

حالت دوم متشکل از هفت کانتینر است. در این حالت تعداد بخش اصلی به سه عدد و بخش تهویه هوا و خنک‌کننده‌ها به دو عدد افزایش یافته است. با وجود این، در این حالت اتاق مانیتورینگ نیز اضافه می‌شود و ماژول منبع تغذیه مانند حالت قبل پابرجا است. در این حالت تعداد رک‌ها بین 18 تا 108 است و برای مصارف صنعتی و شرکت‌های ارائه خدمات IT که نیازمند قابلیت اطمینان بالایی هستند، مناسب است.


  شکل 10:  حالت هفت‌کانتینر

در حالت سوم، تجهیزات نام‌برده، با امکانات موجود در ساختمان ادغام می‌شوند. این حالت به‌شدت وابسته به محیط پیاده‌سازی و مناسب سازمان‌هایی هستند که برخی از تجهیزات آن‌ها درون ساختمان مستقر شده‌اند یا فضای باز مناسب برای قراردادن این تجهیزات به صورت متمرکز ندارند.
در حال حاضر این نوع مرکز داده‌ها توجه بسیاری از سازمان‌ها و شرکت‌های بزرگ را جلب کرده‌اند و در نقاط مختلفی از دنیا در حال پیاده‌سازی هستند. این نوع مرکز داده به دلیل نیاز به اتصالات و آماده‌سازی شرایط پیاده‌سازی، در مقایسه با حالت‌های بعدی که در ادامه مقاله به آن اشاره خواهیم کرد، قابلیت انتقال کمتری دارند. به این دلیل که برای جابه‌جایی این ماژول‌ها و انتقال مرکز داده، نیاز به باز کردن المان‌هایی است که به محیط متصل شده‌اند.


  شکل 11:  استاندارد ترکیبی شرکت هواوی برای پیاده‌سازی مرکزداده ماژولار

==============================

شاید به این مقالات هم علاقمند باشید:

ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور و نیز از دکه‌های روزنامه‌فروشی تهیه نمائید.

ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه     
ثبت اشتراک نسخه آنلاین

 

کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکه‌ها

  • برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network  اینجا  کلیک کنید.

کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون

  • اگر قصد یادگیری برنامه‌نویسی را دارید ولی هیچ پیش‌زمینه‌ای ندارید اینجا کلیک کنید.

ایسوس

نظر شما چیست؟