سرورهای مبتنی بر نسل چهارم پردازنده‌های زئون اینتل
سرورهای HPE ProLiant Gen11 چه قابلیت‌هایی در اختیار سازمان‌ها قرار می‌دهند؟
اواخر سال گذشته میلادی، اچ‌پی به‌طور رسمی از نسل جدید سرورهای پرولیانت موسوم به ProLiant Gen11 که توانایی کار با پردازنده‌های نسل چهارم ای‌ام‌دی و اینتل را دارند، رونمایی کرد. پردازنده‌هایی که از مجموعه دستورالعمل‌های پیشرفته‌ای استفاده می‌کنند و هسته‌های پردازشی بیشتری برای انجام محاسبات در اختیار سازمان‌ها قرار می‌دهند. اچ‌پی سرورهای خود را در شاسی و مدل‌های مختلف یک، دو و چند یونیتی به بازار عرضه کرده تا بتواند به نیازهای کسب‌وکارهای مختلف پاسخ دهد. این سرورها که چند وقتی است توسط برخی از شرکت‌ها به بازار ایران وارد شده‌اند، قابلیت‌های سخت‌افزار قابل توجهی دارند که در ادامه به‌طور اجمالی به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت.

سرورهای نسل یازدهم چه ویژگی‌های شاخصی دارند؟

هنگامی که صحبت از یک نسل کامل به میان می‌آید (Gen11 در مقابل Gen10) انتظار داریم که تغییرات قابل توجهی را مشاهده کنیم و اچ‌پی نیز ما را ناامید نکرد. نسل‌های جدید سرورهای پرولیانت در مقایسه با اسلاف خود در زمینه‌ محاسبات و ذخیره‌سازی، پیشرفت‌های قابل توجهی داشتند. اجازه دهید قبل از معرفی سرورهای مبتنی بر این نسل، برخی از ویژگی‌های مهم آن‌ها را بررسی کنیم. 

اصلی‌ترین پیشرفت، پشتیبانی از نسل چهارم پردازنده‌های مقیاس‌پذیر زئون اینتل و ای‌ام‌دی است که هسته‌های پردازشی بیشتری در مقایسه با نسل قبل و حتا Gen10 Plus ارائه می‌کنند؛ به‌طوری که پردازنده‌های نسل چهارم سری پلاتینیوم اینتل، 60 هسته فیزیکی ارائه می‌کنند. حال اگر روی سروری مثل DL380 Gen11 که مجهز به دو سوکت است از دو پردازنده این خانواده استفاده کنیم، به 120 هسته فیزیکی دسترسی خواهیم داشت که قادر هستند پیچیده‌ترین و سنگین‌ترین محاسبات، به‌ویژه در زمینه هوش مصنوعی را انجام دهند. 

پشتیبانی از پردازنده‌های مرکزی نسل چهار زئون اینتل تنها یکی از ویژگی‌های شاخص سرورهای این نسل است. در نقطه مقابل، در دنیای ای‌ام‌دی نیز پیشرفت‌های قابل توجهی رخ داده و اچ‌پی نیز از این پیشرفت‌ها استقبال کرده است. به‌طوری که سرورهایی مثل DL365 توانایی پشتیبانی از پردازنده‌های نسل چهارم AMD EPYC™ را دارند که بسته به پردازنده‌ نصب‌شده روی سرور، دسترسی به 96 هسته پردازشی را امکان‌پذیر می‌کنند که 384 مگابایت کش L3 دارند. این میزان کش اجازه می‌دهد تا سرور در زمان کمتری محاسبات پیچیده را انجام دهد. هنگامی که پردازنده تغییر می‌کند بر تمامی مولفه‌های سخت‌افزاری تاثیرگذار خواهد بود. به بیان دقیق‌تر، سرانجام سرورهای نسل جدید از حافظه‌های DDR5 پشتیبانی می‌کنند. حافظه‌های DDR5 بر مبنای فناوری Double Data Rate  سرعت و کارآیی بالاتری نسبت به حافظه‌های DDR4 دارند. DDR5 با سرعت پایه 4800 مگاهرتز کار می‌کنند که در مقایسه با 3200 مگاهرتز DDR4 افزایش سرعت چشم‌گیری دارد. همچنین، پهنای باند DDR5 حدود 51.2 گیگابایت در ثانیه است که در مقایسه با حافظه DDR4 با پهنای باند 25.6 گیگابایت در ثانیه، تقریبا دو برابر بیشتر است. این در حالی است که حافظه‌های جدید توان مصرفی پایین‌تر و امنیت بالاتری دارند و با فناوری‌‌های جدید مثل PCIe 5.0 و USB 4.0 سازگار هستند. بنابراین، انتظار داریم در ارتقاء بعدی که Gen 11 Plus خواهد بود و شاید یک یا دو سال دیگر به بازار عرضه شود، شاهد به‌کارگیری پورت‌های USB 4.0 باشیم. 

یکی دیگر از تغییرات مهم در این زمینه، ورود گذرگاه‌های PCIe Gen5 به سرورهای نسل جدید است که پهنای باند بیشتری برای ارسال و دریافت داده‌ها ارائه می‌کنند. PCIe Gen5 جدیدترین استاندارد شکاف‌های گسترشی است که سرعت انتقال داده‌هایی برابر با 32 گیگابیت بر ثانیه را دارد، در حالی که PCIe Gen4 تنها با سرعت 16 گیگابیت بر ثانیه کار می‌کرد. این افزایش محسوس سرعت، باعث شده است تا مولفه‌های جانبی و پردازنده‌های مرکزی در زمان کوتاه‌تری اطلاعات را ارسال و دریافت کنند. اسلات‌های PCIe Gen5 نقش تاثیرگذاری در دسترسی به اطلاعات میزبانی‌شده روی هارددیسک‌های مستقر در سرورهای نسل یازدهم خواهند داشت. از این‌رو، رایزرهایی که روی این اسلات‌ها نصب می‌شوند به‌شکل روان‌تری با رسانه‌های ذخیره‌ساز، حافظه اصلی و پردازنده مرکزی در ارتباط خواهند بود.

سرورهای نسل یازدهم همانند اسلاف خود از کنترلر ذخیره‌سازی VROC اینتل پشتیبانی می‌کنند که رید ترکیبی نرم‌افزاری را با هدف افزایش عملکرد حافظه‌های حالت جامد و ارتباط کارآمدتر با کنترلرهای ذخیره‌سازی مثل Tri-mode (NVMe/SAS/SATA) Smart Array و رید سخت‌افزاری مورد استفاده قرار می‌دهند. Intel VROC اجازه می‌دهد تا حافظه‌های SSD از نوع NVMe به‌شکل مستقیم با پردازنده مرکزی در ارتباط باشند. این راه‌حل نرم‌افزار اجازه می‌دهد پردازنده‌های مرکزی اینتل به‌شکل سریع‌تری با حافظه‌های حالت جامد یا HBA ارتباط برقرار کنند. سرورهای نسل یازدهم توانایی کار با کنترلرهای HPE Smart Array E208e-p SR Gen10 Controller یا کنترلرهای سه حالته   HPE SR932i-p Gen11 Controller و HPE MR216i-o Gen11 Controller را در کنار کنترلر رید نرم‌افزاری Intel VROC SATA for HPE ProLiant Gen11 دارند، بنابراین، امکان استفاده از ریدکنترلرهای نسل دهم روی این نسل وجود ندارد. 

در نهایت مدیریت سرورها نیز یک ارتقاء بزرگ را تجربه کرد و شاهد به‌کارگیری ماژول iLO 6 در نسل جدید هستیم. این ماژول در لایه‌های پایینی سخت‌افزار کار می‌کند و ضمن نظارت بر کوچک‌ترین بخش‌های فریم‌ویر، به کارشناسان شبکه اجازه نظارت، مدیریت و پیکربندی تغییرات را از راه دور می‌دهد. اکنون اجازه دهید به‌شکل اجمالی برخی از سرورهای شاخص نسل جدید را مورد بررسی قرار دهیم. 

HPE ProLiant DL320 Gen11

HPE ProLiant DL320 Gen11 سرور تک‌یونیتی و تک‌سوکتی مبتنی بر پردازنه‌های اینتل است که برای استقرار در رک‌ها طراحی شده است. این سرور که بازطراحی نسبتا جدیدی داشته با هدف پاسخ‌گویی به نیازهای روبه‌رشد کسب‌وکارها طراحی شده و انعطاف‌پذیری خوبی در زمینه پشتیبانی از واحدهای پردازشی گرافیکی و ذخیره‌سازی دارد. به بیان دقیق‌تر، سرور فوق گزینه مناسبی برای استقرار دسکتاپ‌های مجازی (VDI)، انجام کارهای ویدئویی و تجزیه‌و‌تحلیل کلان‌داده‌ها است. این سرور به‌دلیل تک‌سوکتی بودن در مقایسه با دیگر سرورهای نسل یازدهم قیمت کمتری دارد و گزینه مناسبی برای دفاتر کوچک، خرده‌فروشی‌ها و شعب سازمان‌ها است. ویژگی‌های سخت‌افزاری این سرور را در جدول 1 مشاهده می‌کنید. 

ویژگی

مشخصات فنی 

پردازنده

اجازه نصب یک پردازنده مرکزی نسل چهارم زئون اینتل را می‌دهد که دسترسی به 32 هسته پردازشی را فراهم می‌کند.    

 تعداد درایوهای جلویی

توانایی پشتیبانی از 4 دیسک LFF HDD/SSD مبتنی بر رابط‌های SAS/SATA یا 10 SFF HDD/SSD مبتنی بر رابط‌های SAS/SATA/NVMe 

 تعداد درایوهای پشتی

امکان نصب درایو پشتی وجود ندارد.  

گزینه‌های بوت

Hot-pluggable raided M.2 NVMe

(NOTE: slot-less)    

پشتیبانی پردازنده گرافیکی

Up to 2SW FHHL    

 ورودی و خروجی

Embedded 2x1GbE، Up to 2 x16 PCIe Gen5،

Up to 1 OCP Slot 

حافظه

2 ترابایت حافظه DDR5    

 کنترلر استوریج

Gen11 Controllers (PCIe, OROC, or VROC)  

مدیریت

iLO 6    

 

جدول 1

HPE ProLiant DL360 Gen11

HPE ProLiant DL360 Gen11 سرور ارتقاءیافته و بهینه‌شده با تراکم مناسب برای زیرساخت‌های فناوری اطلاعات و بارهای کاری فراهم‌گرا است. این سرور دوسوکتی و یک‌یونیتی می‌تواند برای میزبانی ماشین‌های مجازی، کانتینرها یا به‌عنوان سرور Bare Metal مورد استفاده قرار گیرد. سروری که امکان استفاده از آن برای پاسخ‌گویی به بارهای کاری مختلف وجود دارد. علاوه بر پشتیبانی از دو پردازنده مرکزی در مقایسه با DL320 Gen11 باعث شده تا سرور فوق انعطاف‌پذیری بیشتری در بحث پشتیبانی از دیسک‌های ذخیره‌سازی برای پیکربندی عملیات ورودی و خروجی داشته باشد. به بیان دقیق‌تر، علاوه بر هارددیسک و گزینه‌های استاندارد SSF که در پنل جلو از آن‌ها پشتیبانی می‌کند، در عقب نیز سینی‌هایی برای میزبانی از دیسک‌های EDSFF دارد. یعنی امکان استفاده از دیسک‌های 20 دیسک E3.S  و 10 دیسک E3.S 2T وجود دارد. این سرور علاوه بر PCIe یک اسلات OCP دوم گسترشی دیگر دارد که برای پشتیبانی از حافظه‌های بزرگ‌تر قابل استفاده است. 

ویژگی‌های سخت‌افزاری این سرور را در جدول ۲ مشاهده می‌کنید. 

جدول ۲

HPE ProLiant DL380 Gen11

سرور HPE ProLiant DL380 Gen11 را باید آینده‌دارترین سرور این رده توصیف کنیم که در سال‌های آتی خدمات زیادی به شرکت‌ها و کاربران ارائه خواهد داد. یک سرور دوسوکتی و دویونیتی که بالاترین سطح از مقیاس‌پذیری را در زمینه محاسبات و فضای ذخیره‌سازی ارائه می‌کند. این سرور برای پاسخ‌گویی به بارهای کاری سخت که نیازمند پردازنده‌های گرافیکی پیشرفته هستند، ایده‌آل است. مقیاس‌پذیری و گسترش‌پذیری بالای این سرور باعث شده تا به گزینه مناسبی برای رسیدگی به انواع مختلف بارهای کاری، مجازی‌سازی، ابر خصوصی و مدیریت داده‌ها تبدیل شود. اچ‌پی یک‌بار دیگر در طراحی و پیکربندی فضای ذخیره‌سازی سرورهای سری DL380 خلاقیت به خرج داده تا نسل جدید بتواند از 36 درایو SSD E3.S در پنل جلویی یا 18 درایو E3.S 2T پشتیبانی کند. البته، امکان نصب هارددیسک‌ها و درایوهای NVMe  نوع SFF نیز وجود دارد. DL380 Gen11 می‌تواند تا 8 درایو را در midplane پشتیبانی کند و از 4 درایو LFF یا 6 درایو SFF در عقب پشتیبانی می‌کند. اگر به درایوهای پشتی نیاز ندارید، فضای بیشتری برای استفاده از اسلات‌های PCIe در دسترس قرار دارد که اجازه می‌دهد تا هشت پردازنده گرافیکی را در سرور نصب کنید. 

جدول ۳

HPE ProLiant ML350 Gen11

HP ML350 G11 از سرورهای محبوب اچ‌پی نزد شرکت‌ها و کاربران است، زیرا طراحی ایستاده (Tower) آن اجازه می‌دهد بدون نیاز به استقرار در رک از آن استفاده کرد. این سرور، توان عملیاتی بالایی در انجام محاسبات دارد و همانند دیگر سرورهای اچ‌پی از قابلیت‌های امنیتی سطح بالایی استفاده می‌کند که قابلیت اطمینان آن‌را افزایش می‌دهد. همچنین، گسترش‌پذیری خوبی را ارائه می‌کند. ترکیب این ویژگی‌های شاخص باعث شده‌اند تا به گزینه مناسبی برای انجام محاسبات پیچیده تبدیل شود. به‌طور کلی سرورهای سری ML قادر هستند به نیازهای شرکت‌های کوچک، شعب سازمان‌ها و کسب‌وکارهای متوسط (SMB) در حال رشد و مراکز داده پاسخ دهند. حتا کاربران خانگی نیز قادر هستند این سرور را خریداری کرده و کارهای پیچیده‌ای با آن انجام دهند، زیرا در مقایسه با دیگر سرورها قیمت کمتری دارد، اما از قابلیت‌های سخت‌افزاری سطح بالایی پشتیبانی می‌کند. به‌طور کلی، باید بگوییم که سرور HPE ProLiant ML350 Gen11 یک انتخاب خوب برای شرکت‌هایی است که دامنه فعالیت‌های تجاری آن‌ها روبه‌رشد است. همان‌گونه که اشاره کردیم، سرور فوق از پردازنده‌های نسل چهارم زئون اینتل پشتیبانی می‌کند که به معنای دسترسی به 8 تا 60 هسته پردازشی با فرکانس کاری 3.7 گیگاهرتز بسته به نوع پردازنده‌ای است که روی آن نصب می‌کنید. همچنین، بسته به نوع پردازنده‌ به 22.5 تا 112.5 مگابایت حافظه کش از نوع L3 دسترسی خواهید داشت. 

با این توصیف باید بگوییم اگر به دنبال سروری ایستاده هستید که انعطاف‌پذیری بالایی داشته باشد، ML350 G11 انتخاب درستی است. این سرور تاور به کاربران اجازه می‌دهد متناسب با نیازهای کاری، مولفه‌های سخت‌افزاری را انتخاب کرده و روی آن نصب کنند. این سرور از پردازنده‌های مقیاس‌پذیر نسل چهارم زئون اینتل که 60 هسته پردازشی ارائه می‌کنند، پشتیبانی می‌کند، قابلیت پشتیبانی از حداکثر 8 ترابایت حافظه DDR5 را دارد، به گذرگاه PCIe Gen5 تجهیز شده که دو برابر عملیات ورودی و خروجی را نسبت به نسل قبل سریع‌تر انجام می‌دهد، قابلیت نصب کارت‌های گرافیکی پیشرفته را دارد و قادر است از حافظه‌های EDSFF برای پاسخ‌گویی به بارهای کاری سنگین، پشتیبانی ‌کند. همچنین، سیستم‌عامل آن به مدار ASIC تجهیز شده و بر مبنای اثر انگشت سخت‌افزاری، قبل از راه‌اندازی سرور، ملزومات سخت‌افزاری را بررسی می‌کند تا هرگونه تغییر در کدها را شناسایی کرده و مانع راه‌اندازی سرور با کدهای مخرب شود. جدول ۴ مشخصات سخت‌افزاری سرور فوق را نشان می‌دهد.

جدول ۴

دیگر سرورهای پرولیانت نسل یازدهم

علاوه بر سرورهای یادشده، اچ‌پی سرورهای دیگری نیز به بازار عرضه کرده است که مبتنی بر پردازنده‌های شرکت ای‌ام‌دی هستند. این سرورها نیز همانند همتایان اینتلی خود به‌دلیل پشتیبانی از ویژگی‌های سخت‌افزاری سطح بالا مورد توجه هستند. این سرورها به‌شرح زیر هستند: 

HPE ProLiant DL325 Gen11

سرور تک‌یونیتی مبتنی بر معماری ای‌ام‌دی است که گزینه مناسبی برای میزبانی بارهای کاری مجازی‌ و محاسبات ابری است. این سرور از پردازنده‌های نسل چهارم AMD EPYC پشتیبانی می‌کند که 96 هسته پردازشی و 3 ترابایت حافظه اصلی DDR5 را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. این سرور همانند همتایان اینتلی خود به اسلات‌های مبتنی بر فناوری PCIe Gen5 و OCP تجهیز شده و امکان نصب منبع تغذیه

HPE 800W Flex Slot Platinum روی آن وجود دارد.کنترلر شبکه پیش‌فرض نصب‌شده روی سرور از نوع Broadcom BCM5719 Ethernet 1Gb 4-port BASE-T OCP3 است که پهنای باند یک گیگابیتی ارائه می‌کند و بدیهی است برای اتصال به شبکه‌های 10 یا 25 گیگابیتی باید کارت شبکه جداگانه‌ای روی آن نصب کنید. همچنین، کنترلر ذخیره‌سازی پیش‌فرض HPE MR408i-o Gen11 x8 Lanes 4GB Cache OCP SPDM جواب‌گوی نیازهای روزمره است. 

HPE ProLiant DL345 Gen11

یکی دیگر از سرورهای مقیاس‌پذیر اچ‌پی است که به‌لطف پشتیبانی از پردازنده‌های نسل چهارم AMD EPYC توان پردازشی بالایی در اختیار سازمان‌ها قرار می‌دهد. این سرور از 3 ترابایت حافظه اصلی پشتیبانی می‌کند و به گذرگاه‌های مبتنی بر PCIe Gen5 I/O تجهیز شده و امکان استقرار دیسک‌های EDSFF    را در اختیار متخصصان قرار می‌دهد. به‌طوری که کارشناسان شبکه قادر به نصب 20 LFF / 24 SFF / 36 EDSFF

روی سرور هستند. همچنین، امکان نصب حداکثر چهار پردازنده گرافیکی روی آن وجود دارد. این سرور تک‌سوکتی است، اما همچنان قادر است به بارهای کاری سنگین بدون مشکل رسیدگی کند.  

HPE ProLiant DL365 Gen11

از سرورهای سطح سازمانی اچ‌پی است که بر مبنای معماری شرکت ای‌ام‌دی طراحی شده و از پردازنده‌های نسل چهارم AMD EPYC برای رسیدگی به محاسبات استفاده می‌کند. این سرور بسته به نوع پردازنده‌ای که روی آن نصب می‌کنید 128 هسته پردازشی برای انجام محاسبات در اختیارتان قرار می‌دهد. همچنین، مجهز به 24 اسلات رم است که امکان نصب 6 ترابایت حافظه اصلی را فراهم می‌کند. کارشناسان شبکه می‌توانند 8 دیسک SFF روی آن نصب کنند و مطمئن باشند که کنترلر ذخیره‌سازی HPE Tri-Mode به بهترین شکل از این دیسک‌ها پشتیبانی می‌کند. این سرور قادر است از انواع مختلف رسانه‌های ذخیره‌سازی مثل NVMe و غیره پشتیبانی کند.  

 

ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور و نیز از دکه‌های روزنامه‌فروشی تهیه نمائید.

ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه     
ثبت اشتراک نسخه آنلاین

 

کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکه‌ها

  • برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network  اینجا  کلیک کنید.

کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون

  • اگر قصد یادگیری برنامه‌نویسی را دارید ولی هیچ پیش‌زمینه‌ای ندارید اینجا کلیک کنید.
برچسب: 

ایسوس

نظر شما چیست؟