Compute Stick
نگاهی به  ريزکامپيوتر الصاقی اينتل
اگر شرکت‌های گوناگون فناوری کوشيدند تا با ساخت و عرضه محصولاتی مانند سامانه بر تراشه (SoC)، تبلت و الترابوک، خواسته کاربران و نيازهای کنونی مبنی بر هرچه کوچک‌تر شدن سامانه‌های محاسباتی را برآورده ‌کنند، پس جای شگفتی نيست که اکنون ريزکامپيوترهای الصاقی يا PC-on-a-stick نيز در راستای همين هدف توجه سازندگان و کاربران کالاهای فناوری را به‌ خود جلب کنند. کامپيوترهای شخصی الصاقی که معمولاً کمی از قطعه حافظه‌های يو‌اس‌بی بزرگ‌تر هستند، اغلب به وسيله درگاه HDMI به نمايش‌گر يا تلويزيون متصل می‌شوند و با برخورداری از سيستم‌عامل، درگاه‌های يو‌اس‌بی و ارتباط بی‌سيم، کار يک کامپيوتر شخصی کوچک را انجام می‌دهند. توان محاسباتی اين ريزکامپيوترها هنوز آن اندازه نيست که بتوانند نرم‌افزارهای سنگين را اجرا کنند، اما دور از تصور نيست که نسخه‌های آتی اين دستگاه‌ها با برخورداری از پردازنده‌ها و ديگر سخت‌افزارهای توانمند کاربردهای جدی‌تری بيابند. اين مقاله با نگاهی به ريزکامپيوتر الصاقی کامپیوت استیک، محصول اينتل، آن‌ را با برخی ديگر از کالاهای مشابه نيز برابر خواهد نهاد.

1606683296_1_0.gif

کامپيوت استيک (Compute Stick) را می‌توان يکی از جالب‌ توجه‌ترين ساخته‌های جديد اينتل دانست که به‌رغم نقدهای وارد بر نسخه کنونی آن، دورنمای روشنی را به تصوير می‌کشد. اينتل با کمک يکی از پردازنده‌های Atom خود وسيله‌ کوچکی ساخته ‌است که ضمن برخورداری از امکانات اوليه يک کامپيوتر شخصی، در محفظه‌ای به ‌اندازه يک بسته آدامس جای می‌گيرد و نسخه ويندوزی آن فقط 150 دلار قيمت دارد. نسخه ديگری از آن نيز با قيمت 110 دلار عرضه می‌شود که سيستم‌عامل آن لينوکس اوبونتو است. اين نسخه يک گيگابايت حافظه رم و 8  گيگابايت فضای ذخيره‌سازی سرخود دارد. کافی است کامپيوت استيک ‌را به‌ وسيله درگاه HDMI به يک نمايش‌گر و سپس دستگاه‌های جانبی مورد نياز را به ‌آن متصل کنيد. کامپيوت استيک از دوران جديدی در عرصه محاسبات سخن می‌گويد؛ دورانی که در آن می‌توانيد در چند دقيقه نمايش‌گر خود را به يک کامپيوتر روميزی‌مانند تبديل کنيد. 

سخت‌افزار
از همین ابتدای کار، طراحی کامپيوت استيک با نقدهایی روبه‌رو است. قاب آن محفظه چهارگوش مشکی رنگی است که ظاهر خسته‌کننده‌ای دارد. به‌جز لوگوی سفيدرنگ اينتل، تنها ويژگی‌ ديگری که کمی آن‌ را از يکنواختی درمی‌آورد، روزنه‌هایی است که برای فن‌های بسيار ريز اين دستگاه درنظر گرفته شده‌اند. يک درگاه يواس‌بی‌، يک درگاه مايکرو يو‌اس‌بی‌ که به آداپتورهای برق AC متصل می‌شود و يک شکاف گسترش کارت حافظه مايکرو اس‌دی که فضای ذخيره‌سازی را تا 128 گيگابايت افزايش می‌دهد و يک دکمه روشن و خاموش چيزهایی هستند که روی کامپيوت استيک به چشم می‌خورند. 

 شکل 1: کامپيوت استيک اينتل در مقايسه با يک قطعه حافظه فلش IDGTechNetwork و بورد رزبری‌پای 2 

ابعاد اين ريزکامپيوتر تقريباً برابر با چهار دستگاه حافظه فلش يو‌اس‌بی است. محصول اينتل نشان می‌دهد که ساختن ريزکامپيوتری چنين کوچک شدنی است و ديگران نيز می‌توانند از چنين ايده‌ای پیروی کنند. با اين‌که ‌اکنون نيز اينتل رقبایی را پيش روی خود دارد، می‌توان پيش‌بينی کرد که به‌زودی شرکت‌های بيش‌تری محصولات مشابه آن‌ را روانه بازار خواهند کرد. برای مثال، گوگل با همکاری ايسوس با کروم‌بيت (Chromebit) به اين حيطه گام نهاده ‌است و به‌زودی آن‌ را روانه بازار خواهد کرد. اينتل با اين ريزکامپيوتر چند وسيله جانبی نيز عرضه می‌کند که يک کابل کوتاه يو‌اس‌بی، آداپتور AC برای برق و يک کابل گسترش HDMI (برای مواقعی که نمی‌توانيد کامپيوت ‌استيک را مستقيم به درگاه HDMI متصل کنيد) از آن جمله‌ هستند. يکی از ايرادهای کنونی کامپيوت‌ استيک اين است که فقط يک درگاه يو‌اس‌بی‌ دارد. شايد اينتل چنين پنداشته است که شما برای اتصال صفحه‌کليد، ماوس و ديگر وسيله‌های جانبی و استفاده از آن‌ها از هاب يو‌اس‌بی‌ بهره خواهيد برد. اما اگر چنين هابی در دسترس‌ نباشد، کار به مشکل برمی‌خورد. با اين‌که هاب يو‌اس‌بی وسيله‌‌ای است که به‌وفور يافت می‌شود، اما برخورداری چنين کامپيوتری فقط از يک درگاه يو‌اس‌بی‌ چندان خوشايند نيست. 
پس از تنظيم برق و ورودی‌ها می‌توانيد کامپيوت ‌استيک را مانند هر کامپيوتر ديگری که ويندوز 8 دارد به ‌کار ببريد. سخت نيست تصور اين‌که کار با ويندوز روی تلويزيون‌های بزرگ، مثلاً 50 اينچی اچ‌دی تا چه‌اندازه می‌تواند جذاب باشد. البته اين وسيله را روی هر نمايش‌گری که نصب کنيد، فضایی بسيار مشابه با فضای کامپيوترهای شخصی را خواهيد ديد و اينتل نيز همين را می‌خواهد. 

ويژگی‌ها
کامپيوت ‌استيک پردازنده 1.3 گيگاهرتزی Z3735F اتم دارد که می‌توان سرعت آن‌ را تا 1.8 گيگاهرتز نيز افزايش داد. حافظه رم آن 2 گيگابايت و فضای ذخيره‌سازی سرخود آن 32 گيگابايت است. نبايد انتظار داشت اين ريزکامپيوتر مانند يک کامپيوتر شخصی کامل کار کند. با اين‌که در کارهایی مانند وب‌گردی سبک عملکرد مطلوبی دارد، اما وقتی بر شمار زبانه‌های مرورگر افزوده يا چند برنامه باز می‌شود، کارایی آن به‌سرعت کاهش می‌يابد. برای مثال، مرورگری مانند کروم که حافظه زيادی را به‌ خود اختصاص می‌دهد، می‌تواند دستگاه را با مشکل مواجه کند و کافی است که يک ويدیو يا آگهی فلش روی صفحه در حال پخش باشد تا کمبود حافظه و کند شدن دستگاه آشکار شود. با اين توضيح‌ها، ناگفته پيدا است که اين کامپيوتر برای اجرای بازی، برنامه‌های گرافيکی و ديگر برنامه‌های سنگين ساخته نشده ‌است، اما برای کارهای سبک گزينه مناسبی است. کامپيوت ‌استيک می‌تواند به‌راحتی و مانند هر کامپيوتر شخصی ديگری به شبکه دسترسی داشته باشد و فايل‌های MKV با وضوح 1080p و نيز ويدیوهای يوتيوب را پخش کند، اما نکته اين‌جا است که می‌توان با کمی هزينه بيش‌تر (تقريباً 200 دلار) يک کامپيوتر شخصی سينمای خانگی خريد که امکاناتش از کامپيوت ‌استيک خيلی بيش‌تر است. 

ويژگی‌های کامپيوتر ‌استيک 

- پردازنده چهارهسته‌ای و 1.3 گيگاهرتزی Z3735F اتم اينتل
- سامانه گرافيک يک‌پارچه اينتل اچ‌دی
-2 گيگابايت حافظه رم در نسخه ويندوزی و یک گيگابايت در نسخه لينوکسی
- 32 گيگابايت فضای ذخيره‌سازی سرخود در نسخه ويندوزی و 8 گيگابايت در نسخه لينوکسی
- يک درگاه یو‌اس‌بی 2
- سازگاری با وای‌فای 802.11b/g/n  و بلوتوث 4
- شکاف گسترش حافظه مايکرو اس‌دی
- آداپتور 5 ولتی و 2 آمپری ديواری AC-DC
- محدوده دمای سازگار 0 تا 35 درجه سانتی‌گراد برای کار
- محدوده دمای سازگار 20- تا 60 + درجه برای ذخيره‌سازی داده‌ها 

محصول اينتل در بازار بی‌رقيب نيست (مقاله بعدی را ببينيد). يکی از رقبای آن MeeGoPad T01 است و ديگری FXI Cotton Candy که البته گويا عرضه‌اش متوقف شده ‌است. شايد از حيث سخت‌افزار، گوگل جدی‌ترين رقيب اينتل باشد که با کروم‌بيت خود به اين بازار گام نهاده ‌است. کروم‌بيت 100 دلاری 2 گيگابايت حافظه رم دارد، با سيستم‌عامل کروم اواس کار می‌کند واز کامپيوت استيک باريک‌تر است. 
اگر هدف کاربر فقط وب‌گردی باشد، کروم‌بيت برايش کافی است. با توجه به ‌اين‌که بسياری از ريزکامپيوترهای الصاقی بازار مانند CX-919 و آمازون فاير استيک با آندرویيد کار می‌کنند، عرضه کامپيوت ‌استيک ويندوزی و کروم‌بيت گوگل از اين حيث  که بر گستره گزينه‌ها می‌افزايند، در خور توجه است.

نسخه‌های آتی کامپيوتر شخصی الصاقی اينتل
نسخه ديگری  از ريزکامپيوتر الصاقی اينتل با اسم رمز Cedar City در اواخر سال جاری ميلادی عرضه خواهد شد.

ويژگی‌های نسخه آتی 
پردازنده اينتل Core M
4 گيگابايت حافظه رم
64 گيگابايت فضای ذخيره‌سازی SATA
درگاه یو‌اس‌بی 3
پشتيبانی از وای‌فای 802.11ac
پشتيبانی از نمايش‌گرهای 4K
پشتيبانی از استاندارد Mobile High-Definition Link

«برخورداری از نسخه رويالتی‌فری (بدون بهره مالکانه و به‌عبارتی رايگان) سيستم‌عامل ويندوز 10 که مايکروسافت آن‌ را برای دستگاه‌های محاسباتی کوچک منتشر خواهد کرد.» ويندوز نيوز ضمن اعلام خبر فوق به ‌نقل از سايت ليلی‌پوتينگ می‌افزايد که نسخه ديگری از اين ريزکامپيوتر نيز با اسم رمز Falls City 2 در اوايل سال 2016 عرضه خواهد شد. پردازنده اين دستگاه مبتنی بر معماری Broxton اتم خواهد بود و از نمايش‌گرهای 4K پشتيبانی خواهد کرد. 

نکته پايانی
کامپيوترهای شخصی الصاقی هنوز توان محاسباتی چندانی ندارند. از اين ‌رو، شايد پيشنهاد ‌شود که به‌جای چنين وسيله‌ای يک لپ‌تاپ ويندوزی ارزان‌قيمت مانند HP Stream خريداری شود که فقط 200 دلار قيمت دارد. اما بايد توجه داشت اهميت اين کالا و کالاهای مشابه ديگر، نه به ‌علت سخت‌افزارهای قدرتمندشان (که هنوز از چنين سخت‌افزارهایی بی‌بهره‌اند)، بلکه به‌علت آينده‌ای است که می‌توانند برای جهان محاسبات رقم بزنند.

منابع:

-http://www.engadget.com/2015/05/30/intel-compute-stick-review
- http://www.techrepublic.com/pictures/five-desktop-pcs-that-fit-in-your-pocket-intel-compute-stick-googles-chromebit-and-more
- http://www.crn.com/slide-shows/mobility/300076689/head-to-head-intel-compute-stick-versus-google-chromebit.htm
- http://www.geek.com/news/china-shows-intel-how-to-make-a-proper-compute-stick-1622967
- http://microsoft-news.com/intel-compute-stick-roadmap-leaked-core-m-processor-and-4gb-model-coming-later-this-year
- http://liliputing.com/2015/06/intel-compute-stick-roadmap-core-m-and-64gb-model-in-2015-broxton-models-in-2016.html
- http://www.pcworld.com/article/2930917/intels-tiny-compute-stick-pc-could-pack-a-bigger-punch-this-winter.html
- http://www.laptopmag.com/reviews/mini-pcs/cx-919-android-mini-pc
- http://www.intel.com/content/www/us/en/compute-stick/compute-stick-product-brief.html

ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور و نیز از دکه‌های روزنامه‌فروشی تهیه نمائید.

ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه     
ثبت اشتراک نسخه آنلاین

 

کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکه‌ها

  • برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network  اینجا  کلیک کنید.

کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون

  • اگر قصد یادگیری برنامه‌نویسی را دارید ولی هیچ پیش‌زمینه‌ای ندارید اینجا کلیک کنید.

ایسوس

نظر شما چیست؟