گزارش نمایشگاه
کامپیوترها و دستگاه‌های کاربردی در CES 2015
نمايشگاه سالانه سی‌ای‌اس، 6 تا 9 ژانويه امسال در حالی همچون گذشته در ايالات متحده برگزار شد که در مقايسه با چند دوره پيش، دگرگونی چشم‌گيری داشت. در مطلب زیر مهم‌ترین محصولات گروه کامپیوتر و دستگاه‌های کاربردی را مرور می‌کنیم.

این مطلب یکی از مقالات پرونده ویژه «گزارش نمایشگاه CES 2015» چاپ شده در شماره 165 ماهنامه شبکه است. کل این پرونده ویژه را می‌توانید از اینجا دانلود کنید. 

نمايش‌گرهای خبرساز لپ‌تاپ‌های XPS دل

يکی از خبرسازترين لپ‌تاپ‌های نمايشگاه امسال دو محصول به‌روزرسانی‌ شده از خانواده XPS شرکت دل بود که در دو مدل 13 و 15 اينچی رونمایی شد. يکی از نکته‌های مهم درباره اين لپ‌تاپ‌ها نمايش‌گر آن‌ها است که بسته به انتخاب کاربر متفاوت است. کاربر می‌تواند XPS 13 را با نمايش‌گر غيرلمسی فول اچ‌دی خريداری کند يا در ازای پرداخت مبلغ بيش‌تری مدلی را برگزيند که نمايش‌گر آن + UltraSharp Quad HD  با تفکيک‌پذيری‌ 3200 در 1800 است. ويژگی‌ مدل اخير حاشيه‌های بسيار باريک آن است که تنها 5.2 ميلی‌متر است، ‌چنان‌که گویی نمايش‌گر 13 اينچی را در قاب يک لپ‌تاپ 12 اينچی جای داده‌ باشند. اين نمايش‌گر وضوح چشم‌گيری دارد و حاشيه‌های باريک آن جلوه مطلوبی را پديد آورده ‌است. نسخه 15 اينچی XPS جديد دل نمايش‌گر 4K دارد و به‌گفته دل، پروضوح‌ترين نمايش‌گری است که تاکنون يک لپ‌تاپ‌ 15 اينچی به‌‌خود ديده‌ است. هر دو لپ‌تاپ با مدل‌های مختلفی از پردازنده‌های دو هسته‌ای Broadwell-U اينتل، از تراشه‌های 2 گيگاهرتزی Core i3 گرفته تا تراشه 3.1 گيگاهرتزی Core i7 عرضه می‌شوند. دل می‌گويد: «استفاده هم‌زمان از پردازنده‌های کم‌مصرف‌تر برودول و باتری بزرگ‌تر باعث شده ‌است تا XPS 13 با هر بار شارژ 15 ساعت کار کند. هر دو نسخه 13 و 15 اينچی 4 يا 8 گيگابايت حافظه رم دارند و گنجايش درايو حالت جامد آن‌ها بسته به انتخاب کاربر ممکن است 128، 256 يا 512 گيگابايت باشد.» سيستم‌عامل آن‌ها نيز يا ويندوز 8.1 يا اوبونتو 14.04 است. قيمت پايه نسخه 13 اينچی حدود 800 دلار و نسخه 15 اينچی 2349 دلار اعلام شده ‌است. 

گوشی LG G Flex 2

شرکت ال‌جی نسخه دوم تلفن هوشمند خميده خود موسوم به LG G Flex 2 را رونمایی کرد. اين گوشی 5.5 اينچی که اندازه نمايش‌گر آن در مقايسه با مدل پيشين 0.5 اينچ کاهش يافته ‌است، پردازنده هشت‌ هسته‌ای اسنپ‌دراگون 810 کوالکام با معماری 64 بيتی دارد. چهار هسته اين پردازنده براساس معماری Cortex-A53 شرکت آرم با فرکانس 1.5 گيگاهرتز و چهار هسته ديگر با معماری Cortex-A57 با فرکانس 2 گيگاهرتز کار می‌کنند. پردازنده گرافيک اين گوشی Adreno 430 و مقدار حافظه رم آن 2 گيگابايت است. گوشی جديد ال‌جی از حيث فضای ذخيره‌سازی در دو مدل 16 و 32 گيگابايتی عرضه می‌شود، اما به‌وسيله شکاف گسترش آن می‌توان مقدار فضای ذخيره‌سازی را تا یک ترابايت افزايش داد. البته هنوز کارت‌های SD موبايل که چنين گنجايشی داشته ‌باشند، به بازار عرضه نشده‌اند. جی‌ فلکس 2  دوربين 13 مگاپيکسلی با فوکوس ليزری و لرزه‌گير اپتيکال دارد که می‌تواند عکس‌هایی با تفکيک‌پذيری 4128 در 3096 پيکسل بگيرد. وب‌کم آن نيز 2.1 مگاپيکسلی است. سيستم‌عامل گوشی آندرویيد 1، 0 و 5 لولی‌پاپ است. اين اسمارت‌فون از استانداردهای وای‌‌فای 802.11a/b/g/n/ac، دايرکت و DLAN پشتيبانی می‌کند. نکته ديگر اين‌که نظر به استفاده از تراشه اسنپ‌دراگون 810 که عملکرد آن در مديريت برق ارتقا يافته ‌است، ال‌جی به‌جای باتری 3500 ميلی‌آمپری در مدل پيشين، باتری 3000 ميلی‌آمپری را جايگزين کرده ‌است. 

کروم‌بوک 15.6 اينچی ايسر

Chromebook 15 ايسر بزرگ‌ترين و نخستين کروم‌بوکی است که از نسل پنجم پردازنده‌های Core اينتل مبتنی بر ريزمعماری برودول بهره می‌برد. تراشه اين کامپيوتر Core i3-5005U است و مدل ديگری از آن نيز با پردازنده Celeron 3205U (همچنان مبتنی بر ريزمعماری برودول) وجود دارد. از حيث نمايش‌گر نيز مشتريان دو گزينه را پيش رو دارند. يکی از آن‌ها نمايش‌گر فول اچ‌دی با تفکيک‌پذيری 1920 در 1080 پيکسل و زاويه ديد گسترده و ديگری که نسخه ارزان‌تری به‌شمار می‌آيد، نمايش‌گر عادی 1366 در 768 پيکسل دارد. اندازه واقعی نمايش‌گر اين کروم‌بوک‌ها 15.6 اينچ است و همه آن‌ها پوشش ضدبازتابی دارند. اين‌ دو دستگاه که بزرگ‌ترين کروم‌بوک‌های کنونی جهان به‌شمار می‌آيند، دو اسپیکر بزرگ، 2 يا 4 گيگابايت حافظه رم و درگاه‌های USB 3.0 و USB 2.0 و HDMI دارند، از وای‌فای 802.11ac و بلوتوث 4.0 پشتيبانی می‌کنند و گنجايش SSD آن‌ها بسته به انتخاب کاربر 16 يا 32 گيگابايت است. قيمت پايه کروم‌بوک 15 ايسر در ايالات متحده حدود 250 دلار تعيين شده‌ است. 

کداک دوربين‌ساز با نخستين اسمارت‌فون خود به CES آمد

کداک شرکتی است که روزگاری در پيش‌رفت و گسترش صنعت و فرهنگ عکاسی نقش عمده‌ای ايفا کرد. اما در دورانی که صنعت دوربين‌های عکاسی به فناوری ديجيتال روی آورد، کداک جزء شرکت‌هایی بود که نتوانست آن‌ گونه که بايد خود را با آن هم‌گام کند و از اين ‌رو، در سايه ديگر شرکت‌های بزرگ جهان رنگ باخت. اما چند سالی است که تلا‌ش‌های اين شرکت امريکایی برای حضوری شایسته در بازار به‌نسبت نوين دوربين‌ها و دستگاه‌های ديجيتال افزايش يافته ‌است. کداک در نمايشگاه امسال نخستين اسمارت‌فون آندروییدی خود را معرفی کرد. روی آوردن شرکتی که ماهيتش با عکاسی پيوند خورده ‌است به‌ ساخت و عرضه تلفن‌های هوشمند، موضوع درخور توجهی است. آی‌ام 5 (IM5) يک اسمارت‌فون 5 اينچی است که به سفارش کداک توسط شرکت Bullitt ساخته شده ‌است. سيستم‌عامل کنونی آن آندرویيد کيت‌کت است، اما با نسخه جديد لولی‌پاپ نيز سازگار است و اين‌ گونه که پيدا است، به‌زودی با همين نسخه عرضه خواهد شد. آی‌ام 5 دارای پردازنده هشت هسته‌ای 1.7 گيگاهرتزی و بيشينه گنجايش درايو مایکرو SD آن 32 گيگابايت است. دوربين اسمارت‌فون 13 و وب‌کم آن 5 مگاپيکسلی است. شايد انتظار می‌رفت شرکتی که در صنعت عکاسی سابقه‌ای مديد دارد، دوربين چشم‌گيری را در اين گوشی جاسازی‌ می‌کرد تا خريد آن برای مشتريان توجيه‌پذيرتر باشد. قيمت اسمارت‌فون کداک 249 دلار اعلام شده ‌است. 

تبلت یوگا 2 لنوو، سازگار با چنگال و پيچ‌گوشتی

بيش‌تر تبلت‌ها معمولاً به‌گونه‌ای طراحی می‌شوند که بتوان با لمس انگشت از آن‌ها استفاده کرد. اما گاهی قلم‌های ويژه‌ای نيز برای‌شان ساخته می‌شود تا آن‌ها که کار با قلم را بيش‌تر می‌پسندند، از آن بهره ببرند. اما اينک لنوو با تبلت جديد خود Yoga Tablet 2 از فناوری ويژه‌ای موسوم به AnyPen سود برده ‌است تا نمايش‌گر اين دستگاه بتواند نه تنها دستورهای دريافتی از انگشت و قلم‌های ديجيتال، بلکه وسيله‌های ديگری مانند پيچ‌گوشتی را نيز تشخيص دهد و اجرا کند. البته لنوو اظهار داشت، ايده‌آل‌ترين جايگزين قلم برای کار با اين تبلت، مدادهای گرافيتی يا خودکارهای عادی هستند. اگر چنين نوشت‌افزارهایی در دسترس نبود، می‌توانيد از پيچ‌گوشتی، چنگال و هر وسيله‌ ديگری که شبيه قلم است برای اين منظور بهره ببريد. اين تبلت نمايش‌گر 8 اينچی با تفکيک‌پذيری 1920 در 1200 پيکسل دارد و از درخشندگی، رنگ و وضوح مطلوبی برخوردار است. حافظه رم اين تبلت 2 گيگابايت است و در آن از پردازنده سری اتم اينتل مدل Z3745 استفاده شده ‌است.

تبلت جديد لنوو 32 گيگابايت فضای ذخيره‌سازی سرخود دارد که می‌توان به‌وسيله شکاف گسترش مایکرو SD آن‌ را تا 64 گيگابايت افزايش داد. دوربين کناری تبلت 8 و دوربين جلو آن 1.6 مگاپيکسلی است. تبلت جديد لنوو از استاندارد 4G LTE پشتيبانی نمی‌کند، اما با وای‌‌فای در دو باند و بلوتوث 4.0 سازگار است. اگر تمايلی نداريد برای خريد يک قلم کارآمد هزينه کنيد، اما می‌خواهيد همچنان از امکان کنترل نمايش‌گر با وسيله‌های قلم‌مانند برخوردار باشيد؛ می‌توانيد تبلت یوگا 2 را مد نظر داشته ‌باشيد. اين تبلت با سيستم‌عامل ويندوز 8 با قيمت 300 دلار به‌فروش خواهد رسيد. 

اسمارت‌فون ال‌جی با نمايش‌گر خميده در دو سو

ال‌جی که در نمايشگاه امسال حضور گسترده‌ای داشت، پيش‌نمونه‌ای از يک تلفن هوشمند را معرفی کرد که نمايش‌گر آن در هر دو سو خميده ‌بود. اين ‌‌را می‌توان پاسخ ال‌جی به رقيب سامسونگی خود Galaxy Note Edge دانست که نمايش‌گر آن تنها در يک ‌‌سو خميدگی داشت. اين اسمارت‌فون پيش‌نمونه یک نمایش‌گر6 اينچی با فناوری Active Bending Plastic AMOLED دارد. تفکيک‌پذيری نمايش‌گر فوق، 1280 در 720 پيکسل و کنتراست آن 100000:1 است. ضخامت نمايش‌گر 0.7 ميلی‌متر و بيشينه درخشندگی آن 300 نيت است. اظهار نظر درباره ارگونومی دستگاه به بررسی بيش‌تری نياز دارد. اسمارت‌فون‌های 6 اينچی به‌‌‌خودی خود بزرگ هستند و بايد ديد آيا خميدگی نمايش‌گر چه در يک ‌سو و چه در دو سو استفاده از آن‌ را برای کاربر سخت خواهد کرد يا نه. ال‌جی هنوز درباره عرضه انبوه اين اسمارت‌فون برنامه‌ای ندارد. 

اينتل و برودول‌های سری U

اينتل برای چندمین‌ بار تراشه‌های جديد 14 نانومتری نسل پنجم Core و همچنين تراشه‌های 14 نانومتری 64 بيتی خود از سری اتم را معرفی کرد. خبرسازترين تراشه‌ اين شرکت خانواده Broadwell-U بود که آن‌ را همراه با شرکای تجاری خود معرفی کرد؛ زيرا چند شرکت تازه‌ترين لپ‌تاپ‌ها و تبلت‌های مجهز به اين تراشه‌ را با خود به نمايشگاه آوردند و علاوه بر معرفی محصولات خود، برودول‌های اينتل نيز بيش از پيش به بازديدکنندگان معرفی شد. اينتل می‌گويد: «با پردازنده‌های جديد خود قدرت کامپيوترهای شخصی را به دستگاه‌های موبايل منتقل کرده ‌است.» تراشه‌های برودول U که با فناوری 14 نانومتری تولید شده‌اند و جی‌پی‌يو يک‌پارچه دارند، نسل پنجم پردازنده‌های Core اين شرکت به‌شمار می‌آيند که کامپيوترهای شخصی را در خلال يک سال آينده تغذيه خواهند کرد. پيش از اين نيز، در پردازنده‌های سری Core M اينتل با ليتوگرافی 14 نانومتری اين شرکت آشنا شده ‌بوديم. تفاوت‌ آن‌ها اين است که Core M با تمرکز بر دستگاه‌های موبايل طراحی و ساخته شده ‌است، اما اينتل در سری جديد برودول کارایی را چه در دستگاه‌های موبايل و چه کامپيوترهای شخصی در اولويت قرار داده ‌است. در همين راستا، 14 تراشه گوناگون از سری برودول برای لپ‌تاپ‌ها و کامپيوترهای روميزی رونمایی شد که بيش از نيمی از آن‌ها Core i5 و Core i7 بودند. کوچک‌تر و کم‌مصرف‌ شدن اين تراشه‌ها در مقايسه با نسل پيشين موسوم به Haswell به ‌اين معنی است که محصولات مبتنی بر آن نيز باريک‌تر و سبک‌تر از گذشته خواهند بود. گفتنی است، همه تراشه‌های برودول معرفی ‌شده در CES امسال دو هسته‌ای بودند و هنوز مدل‌های چهار هسته‌ای‌ آن‌ها رونمایی نشده ‌است. 

واک‌من جديد سونی، چشم‌گير اما گران

از ديگر تازه‌های سونی، ZX2 واک‌من جديد اين شرکت بود که به‌کارگيری فناوری‌های مرتبط با صدای پروضوح در ساخت آن اهميت ويژه‌ای داشته‌ است. اما آن‌چه جای پرسش دارد اين‌ است که مشخص نيست چرا سونی روی اين دستگاه از نسخه قديمی آندرویيد 4.2 استفاده کرده‌ است. واک‌من جديد سونی 128 گيگابايت فضای ذخيره‌سازی سرخود دارد، اما اگر کاربران به فضای بيش‌تری نياز داشتند، می‌توان به‌وسيله کارت‌های مایکرو SD بر آن بيافزايند. تازه‌ترين واک‌من از فرمت‌های گوناگون صوتی پشتيبانی می‌کند که برخی از آن‌ها DSD، WAV، AIFF، FLAC و Apple Lossless هستند. اين دستگاه علاوه بر سازگاری با بلوتوث، با استاندارد NFC سازگار است و از اين ‌رو می‌توان آن‌ را به‌سادگی با اسپيکرها و هدفون‌های NFC مرتبط کرد. البته در ازای برخورداری از اين امکانات هزينه زيادی نيز بايد پرداخت شود؛ زيرا قيمت آن حدود 1200 دلار اعلام شده‌ است. 

ذن‌فون 2، نخستين 4 گيگابايتی آندرویيدی

يکی ديگر از اسمارت‌فون‌های جالب‌ توجه امسال در نمايشگاه، Zenfone 2 ايسوس بود. علت اين‌که برخی سايت‌ها برای اين گوشی اهميت زيادی قائل شدند اين بود که نخستين اسمارت‌فون آندرویيدی بازار با حافظه رم 4 گيگابايتی به‌شمار می‌رود و البته بديهی است که قرار نبود اين برتری ديرپا باشد؛ زيرا مشخص بود که شرکت‌های ديگر نيز به‌زودی محصولاتی با همين ويژگی‌ را معرفی خواهند کرد. ذن‌فون 2 قابليت نصب دو سيم‌کارت، نمايش‌گر 5.5 اينچی فول اچ‌دی با چگالی 403ppi دارد که 72 درصد از سطح اسمارت‌فون را پوشانده ‌است. ضخامت اين اسمارت‌فون 3.9 ميلی‌متر است و در آن از پردازنده 64 بيتی و 2.3 گيگاهرتزی سری اتم اينتل استفاده شده‌ است. ذن‌فون 2 سيستم‌عامل آندرویيد 5 (لولی‌پاپ)، دوربين 13 مگاپيکسلی با درجه ديافراگم f/2.0 و يک وب‌کم 5 مگاپيکسلی دارد. به‌گفته شرکت سازنده، اين باريک‌ترين اسمارت‌فون جهان است که دوربين آن زوم اپتيکال سه برابر دارد. حافظه رم دستگاه بسته به انتخاب کاربر می‌تواند 2 يا همان‌گونه که گفته‌ شد، 4 گيگابايت باشد. 
باتری آن نيز 3000 ميلی‌آمپر ساعتی است که به‌گفته ايسوس در 39 دقيقه مقدار شارژ آن از صفر به 60 درصد می‌رسد. ايسوس در اين اسمارت‌فون نسخه به‌روزشده‌ای از واسط کاربر ZenUI خود را عرضه کرده ‌است که افزايش امنيت و شخصی‌سازی‌ دستگاه يکی از هدف‌های آن است. از جمله امکانات دستگاه SnapView است که با کمک آن می‌توانيد اطلاعات شخصی و کاری خود را روی گوشی از هم جدا کنيد. قيمت پايه اين اسمارت‌فون 199 دلار اعلام شده ‌است. 

تبلت Venue 8 7000 دل

تبلت جديد دل، Venue 8 7000 با قيمت حدود 340 دلار نمايش‌گر 8.4 اينچی OLED با تفکيک‌پذيری 2560 در 1600 پيکسل و دوربين 3D RealSense دارد. ضخامت اين تبلت تنها 6 ميلی‌متر است و در حال حاضر باريک‌ترين تبلت جهان در بازار به‌شمار می‌آيد. اين تبلت پردازنده اتم اينتل، 2 گيگابايت حافظه رم و 32 گيابايت فضای ذخيره‌سازی سرخود دارد که درصورت نياز می‌توان گنجايش آن‌ را به‌وسيله شکاف گسترش مایکرو SD افزايش داد. سيستم‌عامل اين تبلت آندرویيد 4.4.4 کيت‌کت است و بارزترين کاستی آن همين مورد است. البته در آينده‌ای نزديک امکان به‌روزرسانی آن به نسخه 5 آندرویيد وجود خواهد داشت. دوربين سه‌بعدی اين تبلت ساخت اينتل و در برخی لپ‌تاپ‌های اين شرکت نيز به‌کار رفته ‌است. تصاويری که اين دوربين می‌گيرد، بيش‌تر تصويربرداری با عمق ميدان است تا تصاوير سه‌بعدی و در نتيجه برای ديدن آن‌ها به عينک سه‌بعدی نيازی نداريد. 

تبلت 4K Toughpad پاناسونيک

يکی از تبلت‌های خبرساز در نمايشگاه امسال تبلت 6000 دلاری پاناسونيک بود. اين تبلت ويندوزی از سری Toughpad یک نمايش‌گر ال‌سی‌دی 20 اينچی 4K دارد که تصاوير را با تفکيک‌پذيری 3840 در 2560 پيکسل نمايش می‌دهد و نسبت تصوير نمايش‌گر 15:10 است. البته نمايش‌گر 4K تنها موضوعی نيست که ممکن است به افزايش غيرمعمول قيمت اين دستگاه منجر شود. اين سری از محصولات پاناسونيک در برابر شرايط سخت و ضربه مقاوم‌تر هستند. علاوه بر اين، تبلت جديد پاناسونيک از سخت‌افزارهای توان‌مندی بهره می‌برد. برای مثال، خريداران از حيث انتخاب پردازنده دو گزينه را پيش رو دارند؛ يکی پردازنده 2.1 گيگاهرتزی Core i7-3687U و ديگری پردازنده 1.9 گيگاهرتزی Core i5-3637U اينتل. جی‌پی‌يو اين تبلت نيز بسته به انتخاب کاربر می‌تواند Nvidia GeForce GT 745M يا Nvidia Quadro K1000M باشد. همچنین، تبلت پاناسونيک 16 گيگابايت حافظه رم، 2 گيگابايت حافظه اختصاصی VRAM و 256 گيگابايت فضای ذخيره‌سازی SSD دارد. شاسی اين تبلت از آلياژ منيزيم و قاب پيرامون آن از فايبرگلس ساخته شده ‌است. تبلت پاناسونيک دوربين 5 مگاپيکسلی و وب‌کم اچ‌دی 720p و نیز درگاه‌های Mini DisplayPort ،USB 3.0 و اترنت 10/100/1000 دارد. با توجه به چنين ويژگی‌هایی می‌توان دريافت که نه تنها نمايش‌گر 4K بلکه مواردی مانند مقدار حافظه رم اين تبلت نيز بسياری از کامپيوترهای شخصی کنونی بازار را پشت سر می‌گذارد و از اين ‌رو، چنين قيمتی برای آن تعيين شده ‌است. البته تبلت‌های  Toughpad و لپ‌تاپ‌های Toughbook پاناسونيک برای استفاده در شرايط ويژه ساخته شده‌اند و کالایی با کاربرد عام به‌شمار نمی‌آيند. 

اسمارت‌فون لنوو P90

لنوو P90 نخستين اسمارت‌فونی است که از تراشه 64 بيتی سری اتم اينتل بهره می‌برد و همين مورد بر اهميت آن در نمايشگاه امسال افزوده‌ بود. تراشه اتم Z3560 فوق چهار هسته‌ای است و با فرکانس 1.8 گيگاهرتز کار می‌کند. ديگر سخت‌افزار اينتلی اين اسمارت‌فون مودم 5-mode XMM 7262 است که از اتصال بی‌سيم LTE-Advanced نيز پشتيبانی می‌کند. اسمارت‌فون لنوو نمايش‌گر 5.5 اينچی IPS با تفکيک‌پذيری 1920 در 1080 پيکسل، دوربين 13 مگاپيکسلی با سامانه لرزه‌گير، وب‌کم 5 مگاپيکسلی و باتری 4000 ميلی‌آمپر ساعتی دارد. حافظه رم دستگاه 2 گيگابايت و فضای ذخيره‌سازی آن 32 گيگابايت است و با سيستم‌عامل آندرویيد 4.4 (کيت‌کت) رونمایی شده ‌است. لنوو محيط‌های کاری را بازار هدف اسمارت‌فون جديد خود در نظر گرفته ‌است. اين اسمارت‌فون در سه رنگ سفيد، مشکی و قرمز با قيمت 369 دلار (به‌صورت آزاد و نه قراردادی با اپراتورهای مخابراتی) به‌فروش خواهد رفت. 

ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور و نیز از دکه‌های روزنامه‌فروشی تهیه نمائید.

ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه     
ثبت اشتراک نسخه آنلاین

 

کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکه‌ها

  • برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network  اینجا  کلیک کنید.

کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون

  • اگر قصد یادگیری برنامه‌نویسی را دارید ولی هیچ پیش‌زمینه‌ای ندارید اینجا کلیک کنید.

ایسوس

نظر شما چیست؟