یک بازار جذاب و داغ در انتظار متخصصان رایانش ابری
استقبال از زیرساختها و خدمات ابرمحور، شگفتی کارشناسان فناوریاطلاعات را به همراه داشته است، بهطوری که شرکتهای فعال در این زمینه به سرعت به دنبال استخدام کارشناسان آشنا به مباحث ابری هستند. یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در این زمینه، عدم نیاز به وجود برخی متخصصان در محل است. به بیان دقیقتر، به لطف ابزارهای نظارتی و دسترسی از راه دور این امکان وجود دارد که برخی کارها را به شیوه دورکاری انجام داد. علاوه بر این، کارشناسان تحلیل دادهها و هوش مصنوعی که وظیفه ارزیابی و تحلیل دادههای جمعآوری شده در ارتباط با تجهیزات، پهنای باند مصرف شده و میزان مصرف انرژی تجهیزات سرمایشی و تحت شبکه را بر عهده دارند نیازی ندارند تمام وقت در محل حضور داشته باشند، زیرا کار اصلی آنها تحلیل دادهها است و ارائه گزارشی در ارتباط با عملکرد سامانهها و راندمان زیرساختهای ابری است. اسکات بونو، معاون منابع انسانی سایت Indeed در اینباره میگوید: «در طول دهه گذشته، آمازون، گوگل و مایکروسافت در مقایسه با دیگر بزرگان دنیای فناوریاطلاعات، سرمایهگذاری زیادی در زمینه زیرساختهای ابری و ارائه خدمات کاربردی انجام دادهاند. این سه شرکت بزرگ با تمرکز بر متعادلسازی قیمتها، بهبود عملکرد و قابلیت اطمینان بالا با یکدیگر رقابت میکنند. اگر نگاه دقیقی به برنامههای کاربردی و خدمات مهمی داشته باشیم که امروزه مصرفکنندگان از آن استفاده میکنند، به خوبی مشاهده میکنیم که تمامی این خدمات کاربردی ابرمحور هستند. به همین دلیل است که تقاضا برای جذب استعدادهای برتر در حوزه ابر افزایش پیدا کرده است.»
پژوهشی که سایت CRN در این زمینه انجام داده نشان میدهد از مارس 2018 تا مارس 2021، تعداد آگهیهای شغلی مرتبط با رایانش ابری بیشتر از تمامی مشاغل دنیای شبکه بوده و از هر 10 آگهی استخدامی مرتبط با دنیای شبکه، 5 مورد از آنها به رایانش ابری اختصاص داشتهاند. آمار ارائه شده توسط سایت CRN با الگوی آگهیهای استخدامی مرتبط با رایانش ابری در ایران شباهت زیادی دارد. در یک سال گذشته، آگهیهای مربوط به استخدام متخصصان رایانش ابری، ناظران مرکز داده، متخصصان تامین امنیت زیرساختها، تکنسینهای فنی آشنا به مباحث رایانش ابری، متخصصان آشنا به مباحث IaaS به شکل چشمگیری افزایش پیدا کرده است. این آمار به وضوح نشان میدهند که صنعت فناوریاطلاعات در ایران به سمت رایانش ابری متمایل شده، تعداد شرکتهای فعال در این زمینه بیشتر شدهاند و شرکتهای فعال در این زمینه برای پاسخگویی به نیازهای کاربران مجبور شدهاند از وجود متخصصان بیشتری بهره ببرند. بر همین اساس در این مطلب با 10 مورد از پر تقاضاترین مشاغل رایانش ابری که انتظار میرود در چند سال آینده بازار کار خوبی برای متخصصان پدید آورند آشنا میشویم.
1. مهندس عملیات توسعه (Development Operations Engineer)
مهندسان عملیات توسعه دانش عمیقی در مورد مسائل عملیاتی و فناوری دارند و بهطور معمول وظیفه مطالعه و مشاهده عملکرد سیستمها و ثبت نتایج را عهدهدار هستند. این متخصصان فناوریاطلاعات مسوول پیکربندی اولویتهای عملیاتی، تعیین اهداف پروژه و توسعه راهحلهای عملیاتی با تعریف، مطالعه، برآورد و غربالگری راهحلهای جایگزین را دارند. بر مبنای این تعریف باید بگوییم، یک مهندس عملیات توسعه، فردی است که در هر دو زمینه توسعه نرمافزار و پیکربندی زیرساخت تا رسیدن به مرحله اجرا نقش مهمی دارد. بهطور کلی یک مهندس عملیات توسعه مجرب مجموعهای از مهارتها در زمینه کدنویسی، عملیات فناوریاطلاعات و مدیریت دادهها را در کارنامه خود دارد و میتواند تعامل سازندهای با تیمهای اجرایی داشته باشد. نکته مهمی که به عنوان یک مهندس عملیات توسعه باید بدانید این است که به غیر از کسب گواهینامههای تخصصی مرتبط با این رشته، باید در حوزههای دیگر سابقه کار مفید داشته باشید. بهطور مثال، برخی از مهندسان عملیات توسعه ابتدا به عنوان یک مهندس نرمافزار در شرکتی مشغول به کار میشوند. کنجکاوی ذاتی برای کسب دانش، مهارت و اشتیاق به خودآموزی کمک زیادی به موفقیت در این حرفه میکند، زیرا باید با تغییرات روز فناوری همراه باشید. متوسط حقوق مهندس عملیات توسعه در ایالات متحده در سال 2021 حدود 122،000 دلار است.
2. مشاور ابر (Cloud Consultant)
مشاوران ابر باید شناخت جامع و کافی در ارتباط با محصولات ابری داشته باشند و در زمینه ویرایش و اصلاح کدها مهارت کاملی داشته باشند. بنابراین تسلط بر برنامهنویسی برای موفقیت در این زمینه اجتنابناپذیر است. مشاوران ابر با بررسی نیازها و چگونگی استفاده از خدمات توسط مشتریان و تجزیه و تحلیل دادهها برای تعیین اینکه کدامیک از راهحلهای ابری به بهترین شکل جوابگوی نیازهای مشتریان هستند وظایف خود را انجام میدهند. مشاوران بر اساس تجزیه و تحلیل خود توصیههایی ارائه میدهند و حتا میتوانند سیستمهای ابری انتخاب شده برای سازمان یا توسط مشتریان را به شکل سفارشی ویرایش کنند. یکی از پر تقاضاترین مشاغل رایانش ابری در کشورهای پیشرفته و ایران، مشاور ابر است که مطابق با آمار ارائه شده توسط سایتهای کاریابی مثل گلسدور و ایندید، بهطور متوسط 112000 هزار دلار در سال دستمزد عاید متخصصان میکند.
3. معمار نرم افزار ابر (Cloud Software Architecture)
یک معمار نرمافزار ابر وظیفه تدوین و توسعه برنامههای راهبردی محاسباتی، ارزیابی و تطابق نتایج بهدست آمده با خطمشیهای تعیین شده، طراحی برنامههای ابری و مدیریت و نظارت بر ابر را عهدهدار است. مسوولیتهای دیگر یک معمار ابر، شامل پشتیبانی از معماری فعلی زیرساخت ابری و استقرار برنامههای تجاری جدید در محیطهای ابری است. یک معمار ابر در هنگام طراحی و توسعه راهحلها ضمن آگاهی در مورد مولفههای شناور (کدهای نرمافزاری که امکان ویرایش آنها به شکل لحظهای وجود دارد) باید در مورد مباحث مهم نرمافزاری مثل ادغام و تحویل مداوم (CD/CI) و معماری ابری شناخت کاملی داشته باشد. متوسط حقوق معمار نرمافزار در ایالات متحده در سال 2021 نزدیک به 135000 هزار دلار در سال است.
4. مهندس ابر (Cloud Engineer)
ابر یک مرکز داده یا شبکهای از سرورها است که بهطور معمول متعلق به یک شرکت ثالث است که نرمافزار و خدمات را ارائه میکند. بنابراین، اگر تاکنون از برنامه کاربردی استفاده کردهاید که روی دیسک سخت محلی اجرا نمیشود (مثل گوگل داک، دراپ باکس یا هر خدماتدهنده ایمیل تحت وب دیگری) به این معنا است که در حال استفاده از ابر هستید. مهندسان ابر مسوولیت مدیریت سیستمها و فرایندهای ابرمحور سازمان را عهدهدار هستند. وظایف یک مهندس ابر شامل بهینهسازی معماری است که سازمان از ارایهدهندگان خدمات ابری مثل گوگل کلاد، مایکروسافت آژر و آمازون AWS دریافت میکند، انتقال خدمات و زیرساختهای فعلی به زیرساختهای ابرمحور، مدیریت امنیت و دسترسی به خدمات است. شرکتهای بزرگ در جستوجوی مهندسان ابری هستند که در زمینه Cloud Foundry ، DevSecOps، داکر، توسعه چابک و AWS Elastic Compute Cloud دانش کافی داشته باشند. این وظیفه یک مهندس ابر است که زیرساختهای یک شرکت را بهگونهای طراحی کند تا بتوانند با ابر ادغام شوند. این فرایند شامل اطمینان از عملکرد درست و سریع اتصالات شبکه و در اختیار داشتن فضای ذخیرهسازی کافی برای نگهداری تمام دادههای مورد نیاز یک شرکت در زمان حال و آینده است. یک مهندس ابر باید زیرساختی فراهم کند که تمام کارمندان و تیمها با یکدیگر مرتبط باشند و سازمان مجبور نشود زیرساختهای جداگانهای برای آنها طراحی کند. نکته مهمی که علاقهمندان به این عنوان شغلی باید بدانند این است که صرفنظر از دانش فنی، مهارتهای ارتباطی برای موفقیت در این شغل مهم هستند. در زیرساخت ابری همه نوع کارمندی مشغول کار هستند، بنابراین، اگر مشکلی به وجود بیاید، اولین فردی که به آن رجوع میشود مهندس ابر است. یک مهندس ابر همانند شاهراهی همه تیمها و کارمندان را به یکدیگر مرتبط میکند و دیگر لزومی ندارد، تیمها در صورت بروز مشکل بهطور مستقل با یکدیگر گفتوگو کنند، بلکه درخواست یا مشکل خود را برای مهندس ابر ارسال میکنند. مهندس ابر یکی دیگر از مشاغل پر تقاضای دنیای رایانش ابری است. یک مهندس ابر در ایالات متحده بهطور متوسط 118000 هزار دلار در سال درآمد کسب میکند.
5. مهندس پلتفرم (Platform Engineer)
یک مهندس پلتفرم ابر مسوولیت فنی رسیدگی به زیرساختهای ابری را عهدهدار است و در زمینه طراحی، برنامهریزی، مدیریت، نگهداری و پشتیبانی به معمار ابر کمک میکند. مهندسان پلتفرم کدهایی را مینویسند که شکاف میان نرمافزار و سختافزار را پر کنند یا اگر در مواردی میانافزارهای متنباز به ویرایشی نیاز داشته باشند با اصطلاح نواقص این مشکلات را برطرف میکنند. علاوه بر این به آزمایش سامانههایی میپردازند تا تجهیزات با حداکثر عملکرد و پایداری کار کنند. یک مهندس پلتفرم در ایالات متحده بهطور متوسط 125000 هزار دلار در سال حقوق دریافت میکند.
6. مهندس داده (Data Engineer)
مهندسان داده وظیفه دارند دادهها را به قالبی تبدیل کنند که امکان بهکارگیری آنها در فرایند تجزیه و تحلیل تجاری ساده شود. مهندسان داده، زیرساختها و محیط فناوریاطلاعات سازمان را برای تولید، نگهداری و آزمایش دادهها توسعه داده و بهروز نگه میدارند. مهندسان داده تعامل نزدیکی با دانشمندان داده دارند و تا حد زیادی مسوول ارایه راهحلهای نوین معماری هستند که دانشمندان دادهها برای انجام کار خود از آنها استفاده میکنند. بر مبنای این تعریف مشاهده میکنیم، یک متخصص داده فردی است که دادههای خام را دریافت میکند، آنها را مرتب میکند و به تجزیه و تحلیل آنها میپردازد، با این هدف که بتواند اطلاعات مفیدی از آن به دست آورد یا اتفاقات و نتایج پیشرو را پیشبینی کند. دادهها در قالب اصلی خود کاربردی نیستند. برخی کاربران تصور میکنند هر چیزی كه توسط کامپیوترها تولید میشود (داده) منظم و قابل استناد است، اما در عمل اینگونه نیست و دادهها همیشه ساختاریافته نیستند. شما هستید که باید این دادههای خام را ساختیافته و قابل فهم کنید تا امکان ساخت مدل بر مبنای آنها وجود داشته باشد.
مهندسان داده میتوانند در حوزههای مختلف، از بازاریابی و توسعه محصول گرفته تا بهرهوری عملیاتی زیرساختهای ابری به شرکتها کمک کنند. در دنیای رایانش ابری، این متخصصان، دادههای جمعآوری شده از کاربران و خدمات را تجزیه و تحلیل میکنند تا بتوانند برای توسعه و بهبود قابلیت محصولات و خدمات از آنها بهره برد. نکته مهمی که به عنوان یک مهندس داده باید بدانید این است که اگرچه مهندسان داده پیشزمینهای ترکیبی از دانش علم کامپیوتر، ریاضی و آمار دارند، اما افرادی را نیز میتوان پیدا کرد که با پیشزمینه در علوم دیگر وارد این حوزه شدهاند، بهویژه آنها که دارای مدرک دکترا هستند، اما مهم این است که درباره مباحث رایانش ابری دانش کافی داشته باشید. مهندسان داده در ایالات متحده بهطور متوسط سالانه 130،000 هزار دلار حقوق دریافت میکنند.
7 . توسعهدهنده فولاستک (Full-Stack Developer)
قلب تپنده تمامی زیرساختهای رایانش ابری کدهای رو و زیرساختی هستند که باعث میشوند مصرف کنندگان به بهترین شکل از خدمات استفاده کنند. یک توسعهدهنده فول-استک میتواند یک توسعهدهنده وب یا مهندس وب باشد که تعامل مستقیمی با بخشهای فرانتاند و بکاند یک سایت یا برنامه کاربردی دارد. بهطور معمول وظایف یک توسعهدهند فولاستک در ارتباط با پایگاه داده، ساخت نمای ظاهری سایت (فرانت اند)، چگونگی برقراری ارتباط خدمات با پایگاه داده و حتا تعامل با مشتریان در مرحله برنامهریزی برای پیادهسازی پروژهها است. بهطور معمول متخصصان فولاستک در ارتباط با مباحث وب و تجهیزات همراه دانش کافی دارند و حداقل به یک یا دو زبان برنامهنویسی قادر به کدنویسی هستند که پایتون یکی از آنها است. برای درک کامل کاری که یک توسعهدهنده فول استک انجام میدهد، ابتدا باید بدانید هر کدام از توسعهدهندگان سمت کلاینت و سمت سرور چه کاری انجام میدهند. توسعهدهندگان سمت کلاینت یا فرانتاند، روی کدهایی کار میکنند که مولفههای یک نرمافزار، برنامه یا وبسایت را ایجاد میکند و کاربران میتوانند بهطور مستقیم آنرا مشاهده و با آن ارتباط برقرار کنند. از طرف دیگر، توسعهدهندگان سمت سرور (بکاند) روی کدهایی کار میکنند که به اجرای عملیات پشت صحنه کمک میکنند، مثل اتفاقاتی که در یک وب سرور رخ میدهد. با ترکیب این دو تخصص با یکدیگر شما به یک توسعهدهنده فولاستک تبدیل خواهید شد. یک توسعهدهنده فولاستک باید دانش وسیعی در ارتباط با حوزههای مختلف داشته باشد، هرچند ممکن است در همه موضوعات دانش خیلی عمیق نداشته باشند. اشراف گسترده به زمینههای مختلف فناوری باعث میشود تا یک توسعهدهنده فولاستک بتواند برای حل مشکلات گوناگون به شرکت کمک کند. این توسعهدهندگان میتوانند باگهای موجود در کل ساختار نرمافزار چه در سمت کلاینت و چه در سمت سرور را شناسایی و برطرف کنند. نکته مهمی که به عنوان یک توسعهدهنده فولاستک باید بدانید این است که بهطور معمول، فرصتهای شغلی برای توسعهدهندگان فولاستک در تمامی شرکتها به یک اندازه وجود دارد، با اینحال جایگاه توسعهدهندگان فولاستک در شرکتهای ارایهدهنده خدمات ابری محفوظ است. یک توسعهدهنده فولاستک در ایالات متحده بهطور متوسط 108000 هزار دلار در سال دستمزد دارند.
8. مهندس نرمافزار(Software Engineer)
مهندس نرمافزار ابری یک توسعهدهنده نرمافزار است که مسوولیت طراحی سیستمهای اطلاعاتی که عملکردی مبتنی بر اینترنت دارند را عهدهدار است و علاوه بر این در زمینه طراحی و استقرار برنامههای کاربردی و توسعه خدمات کاربردی اینترنتمحور به شرکت ارایهدهنده خدمات کمک میکند. یک مهندس نرمافزار برای موفقیت در کار خود باید تسلط کاملی بر زبانهای برنامهنویسی و چارچوبهایی که قصد استفاده از آنها را دارد داشته باشد. برخی از مهارتهای مورد تقاضا برای شغل مهندسی نرمافزار پیرامون کوبرتینس و اسکالا است. مهندسان نرمافزار در ایالات متحده بهطور میانگین 110،000 هزار دلار در سال دستمزد دریافت میکنند.
9. توسعهدهنده نرمافزار(Software Developer)
یک توسعهدهنده نرمافزار ابر وظیفه ساخت برنامههایی را دارد که بهطور کامل روی بسترهای ابری اجرا میشوند. در این زمینه کار توسعهدهنده نرمافزار مشابه کار مهندس نرمافزار است با این تفاوت که برنامههای ابری که توسعهدهنده نرمافزار ایجاد میکند روی ماشینهای مجازی اجرا میشوند و به همین دلیل در زمینه عملکرد و امنیت پیچیدگی بیشتری نسبت به برنامههای وبمحوری دارند که کاربران از آنها استفاده میکنند. به بیان دقیقتر، توسعهدهنده نرمافزار در زمان ساخت برنامهها برای ماشینهای مجازی باید به میزان مصرف منابع توسط برنامه کاربردی دقت کند. توسعهدهندگان ابر نیازهای مشتری را جمعآوری میکنند، سیستمها و منابع در دسترس را ارزیابی کرده، راهحلهای مربوطه را آماده کرده، فرایند کدنویسی را آغاز کرده و در نهایت کدهای نوشته شده را اشکالزدایی میکنند. یک توسعهدهنده نرمافزار در ایالات متحده بهطور متوسط سالانه 106000 هزار دلار دستمزد دریافت میکند. با این حال، میزان حقوق دریافتی این عنوان شغلی به مجموعه تخصصها و مهارتهای توسعهدهنده بستگی دارد.
10. مهندس ارشد نرمافزار(Senior Software Engineer)
مهندسان ارشد نرمافزار متخصصان مجربی هستند که بهطور معمول در پروژههای مربوط به توسعه نرمافزار راهحلهای خلاقانه را ارایه میکنند. این افراد نیازهای فناوریاطلاعات سازمان را شناسایی میکنندو سعی میکنند جدیدترین فناوریها در زمینه ساخت برنامهها و زیرساختهای نرمافزاری را به مهندسان نرمافزار معرفی کنند. علاوه بر این در زمینه الگوهای طراحی که عملکرد قدرتمندی در محیط ابری دارند به مهندسان نرمافزار توصیههای فنی را ارائه میکنند. مهندسان ارشد نرمافزار در ایالات متحده بهطور متوسط سالانه 130 هزار دلار دستمزد دریافت میکنند که نزدیک به 20 هزار دلار بیشتر از دستمزدی است که یک مهندس نرمافزار دریافت میکند.
ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را میتوانید از کتابخانههای عمومی سراسر کشور و نیز از دکههای روزنامهفروشی تهیه نمائید.
ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه
ثبت اشتراک نسخه آنلاین
کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکهها
- برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network اینجا کلیک کنید.
کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون
- اگر قصد یادگیری برنامهنویسی را دارید ولی هیچ پیشزمینهای ندارید اینجا کلیک کنید.
نظر شما چیست؟