عرضه 21 محصول تنها در دو ماه
ناکازاوا، زنی که نسخه ژاپنی شیائومی‎ را خلق کرد
بزرگان عرصه لوازم الکترونیکی مصرفی ژاپنی برای بقای خود سخت در تقلا هستند. برای مثال، سونی این روزها دیگر شباهتی با امپراطوری دهه‎های هشتاد و نود ندارد. از سال 2014 نیز این شرکت بخش‎های تلویزیون، صوت و ویدئوی خود را از هم تفکیک کرد و به سرعت بخش کامپیوتر شخصی خود را فروخت. افزایش رقابت خارجی تنها یکی از دلایلی است که باعث کاهش سریع رونق در این بخش شده است.

 صنعت عظیم فناوری ژاپن همچنین به رشد بسیار‌‌ کند متهم شدهاست.  کاغذ بازی‎های اداری، دیوان‌سالاری و تکیه بر سابقه‌کاری به جای توانایی، همگی موانعی هستند که جلوی پیشرفت نوآوری را در این کشور گرفته‎اند. از طرفی در آن سوی مرزها در چین، شرکت‎های نوپایی مثل شیائومی‎ و وان‎پلاس با فروش مستقیم گجت‎های بسیار پیشرفته به مشتريان خود، با قیمت‎هایی معقولانه‎تر نسبت به سایر شرکت‎های صاحب نام، وضع موجود را به چالش کشیده‎اند. آیا یک استارت‌آپ ژاپنی می‎تواند با روشی مشابه، کار شرکت‎های لوازم الکترونیکی مصرفی این کشور را یک‌سره کند؟

پیشرفتی برق‌آسا
UPQ راه و روش حرکت سریع رو به جلو را به خوبی می‎داند. این استارت‌آپ مستقر در توکیو اوایل ماه ژوئن تاسیس شد و در یک کنفرانس مطبوعاتی، از 24 محصول (که به جز سه مورد همگی از محصولات الکترونیکی مصرفی هستند) در هفت گروه مختلف رونمایی کرد. این محصولات تلفن هوشمند بدون سیم‌کارت و دوربینی شبیه به GoPro، یک نمایش‌گر 50 اینچی4K  و انواع مختلفی از ایرفون‎ها را شامل می‎شود. ایده تولید هر یک از این محصولات، تنها ظرف دو ماه شکل گرفته است و تنها یک شعار تو خالی تبلیغاتی نیست. شما همین حالا می‎توانید تمام آن‌ها را به صورت آنلاین سفارش دهید. موسس و مدیر عامل UPQ، یوکو ناکازاوا به نشریه Tech in Asia گفت: «ما در واقع 100 ایده آماده بهره برداری داشتیم؛ اما بنا به دلایلی آن‌ها را به 24 مورد کاهش دادیم». مسیر تبدیل شدن ناکازاوا به یک کارآفرین موفق، داستان جالبی دارد. او در سال 2007 به عنوان برنامه‌ریز محصول به شرکت کاسیو پیوست و در بخش‎ تلفن ثابت، تلفن هوشمند و دوربين‎های کوچک این شرکت، مشغول به کار شد. ناکازاوا می‎گوید: «کاسیو محصولات واقعا منحصر به فردی مثل تلفن G-Shock را توليد می‎کرد. من به عنوان برنامه‌ریز این نوع از محصولات برجسته و جالب توجه، علاقه بسیار زیادی به کار خود داشتم». در سال 2010 بخش‎های موبایل کاسیو و هیتاچی با NEC ادغام شدند و ناکازاوا، به دلیل عدم رضایت از سیاست گذاری‎های شرکت مادر، در سال 2012 استعفا داد. NEC به عنوان یک تولیدکننده تلفن‎های حرفه‎ای در ژاپن، یک سال پس از جدا شدن ناکازاوا از این شرکت، به بازار تلفن‎های هوشمند علاقه‌مند شد و بعدها به این موضوع اعتراف کرد که برای رویارویی با رقبای خارجی خیلی دیر دست به کار شده بود.

هکاتون
ناکازاوا به جای جست‌و‌جو برای یافتن یک شغل جدید در یک شرکت الکترونیکی دیگر، از سرمایه اندوخته خود برای بازگشایی یک کافه در منطقه آکیهابارای توکیو استفاده کرد. او می‎گوید: «من مهندس نیستم، به همین دلیل نمی‎توانستم گجت‎هایی را که برای آن طرح و برنامه داشتم بسازم؛ اما می‎توانستم با راه‌اندازی یک رستوران، منوی مخصوص خودم را ایجاد کنم. من از ساخت یک کیک خاص و منحصربه فرد و ارائه آن به دیگران لذت می‎بردم». در ماه اکتبر گذشته، ناکازاوا زمانی که بیرون از کافه خود مشغول قدم زدن بود، به‌طور اتفاقی یک آگهی را در مورد گرد‌همایی هکاتون سخت‌افزاری دید. ناکازاوا می‎گوید: «من در آن زمان حتی نمی‎دانستم منظور از هکاتون چیست؛ به همین دلیل سراغ گوگل رفتم».
به عنوان کسی که در زمان تصدی خود در کاسیو تجربه برخورد با گجت‎های ناکارآمد را داشت، ناکازاوا طرفدار این ایده بود که باید تمام شب را بیدار ماند و چیزی کاملا جدید و متفاوت خلق کرد. او با وجودی که سابقه‎ای در زمینه مهندسی یا طراحی نداشت، تصمیم گرفت در این گردهمایی ثبت نام کند و از قضا پذیرفته هم شد. گروه وی یک جعبه بنتو (نهار) اینترنت اشیاء به نام X Ben ساخته بود که بعدها دعوت شد تا به وزارت اقتصاد ژاپن و برنامه «سازندگان مرزی» ملحق شود.  سازندگان مرزی، که نهادی تسهیل‌کننده است، مبلغ یک میلیون ین ژاپن را در اختیار این گروه قرار‌داد تا یک نمونه اولیه مشتری‌پسند از این محصول را توليد کند و تصمیم گرفت از عرضه آن به بازار نیز پشتیبانی کند. هدف از این برنامه، عرضه محصولات برتر ژاپنی به مشتريان بین‌المللی بود. گروه ناکازاوا این دستگاه را بعد از تکمیل کار، در مارس 2015 در نمایشگاه تجاری SXSW آستن تگزاس به نمایش گذاشت. ناکازاوا می‎گوید: «من قصد داشتم بعد از برنامه سازندگان مرزی به کافه خود برگردم؛ اما متوجه شدم که بدون نیاز به یک شرکت بزرگ هم می‎توانم چیزهای جالب توجه‎ای را توليد کنم». وی اضافه می‎کند: «من تا آن زمان حتی با واژه  استارت‌آپ هم آشنایی نداشتم؛ اما می‎دانستم که می‎خواهم محصولات بیش‌تری را از ابتدا خلق کنم». ناکازاوا در SXSW با شرکت DMM.make مستقر در آکیهابارا آشنا شد. این شرکت تولیدكننده سخت‌افزار انکیباتور، هم‌چنین میزبان هدست واقعیت مجازی Fove و چاپ رباتیک سه بعدی پروتز Exiii نیز هست. او هم‌چنین با یک استارت‌آپ دیگر از DMM.make به نام Cerevo نیز، که برای تولید محصولات الکترونیکی مصرفی و تجهيزات اتصال تلفن هوشمند، مشهور به اسنوبرد، آشنا شد. ناکازاوا پس از بازگشت از SXSW در ماه آوریل، به عنوان مدیر تولید به Cerevo پیوست.

اصولی که به خواست مشتری زیر پا گذاشته نمی‎شود
اگر چه ناکازاوا در ماه ژوئن، شرکت خود را با نام UPQ تاسیس کرد؛ اما استارت‌آپ او به بخش‎های مهندسی، طراحی و کنترل‌کیفیت Cerevo وابستگی زیادی دارد. Cerevo همچنین برخی از امور بخش تولید خود را در چین انجام می‎دهد؛ اما ناکازاوا می‎گوید، برای پیدا کردن کارخانه‌هایی که می‎توانستند محصولات مورد نیاز او را در جدول زمانی کوتاه فراهم کنند، به جست‌وجو در سایت Alibaba و دیگر سایت‎ها پرداخت. او می‎گوید: «ما با تامین کنندگان چینی، هنگ کنگی، تایوانی و کره‎ای قرارداد بستیم. من با هر کدام از این شرکت‎ها به مذاكره پرداختم تا بتوانم در ابتدا محصولات مورد نیاز را به میزان کم و با قیمتی مناسب تهیه کنم. من مذاكره‌کننده سرسختی هستم».
پرچم‌دار محصولات UPQ یک تلفن هوشمند با نام A01 است. این تلفن از یک تراشه چهار هسته‎ای و یک نمایش‌گر 4.5 اینچی برخوردار است و آندروید اصلی 5.1 آبنبات چوبی را اجرا می‎کند. این تلفن به صورت کارخانه‎ای آن‎لاک شده است و از دو سیم کارت هم‌زمان پشتیبانی می‎کند. فروش تلفن به این شکل از موارد نادر در ژاپن است. مشخصات A01 به گونه‎ای است که می‎تواند تا حدودی با آی‎فون و آخرین گلکسی رقابت کند؛ اما تنها 116 دلار قیمت دارد. ناکازاوا می‎گوید: «تلفن‎های هوشمند، به واسطه تنوع زیاد تجهيزات به کار رفته در آن، در زمره پیچیده‎ترین محصولات الکترونیکی مصرفی هستند؛ اگر شما بتوانيد یک تلفن هوشمند تولید کنید، قادر به تولید هر چیز دیگری نیز هستید».

UPQ هم‌چنین یک نمایش‌گر 50 اینچ 4K  را با قیمت 600 دلار، یک دوربين Full-HD با دقت 14 مگاپیکسل را به قیمت 124 دلار، یک تثبیت‌کننده الکترونیکی سه محوره مخصوص دوربين و تلفن‌های هوشمند تا اندازه 5.5 اینچ را به قیمت 300 دلار و یک چمدان چرخ‌دار با باتری داخلی و پورت‎های شارژ را به قیمت 233 دلار عرضه کرده است. هم‌چنین انواع مختلفی از ایرفون‎های بی‎سیم و سیم‌دار، لامپ‎های حبابی شبیه به محصولات فیلیپس، بلندگوهای بلوتوث و چند مورد دیگر نیز در فهرست محصولات این شرکت نوپا قرار دارد. هر کدام از این دستگاه‎ها، تنها با رنگ آبی متمایل به سبز اختصاصی UPQ ارائه می‎شوند. حتی تنها محصول غیر الکترونیکی این شرکت نیز که یک صندلی تخم مرغی شکل است، با روکش آبی متمایل به سبز تولید شده است. شما می‎توانید فهرست کامل محصولات این شرکت را در این آدرس  مشاهده کنید. ناکازاوا می‎گوید: «ما در هر فصل یک رنگ را عرضه می‎کنیم؛ حتی اگر شما فقط یک محصول را خریداری کنید، این رنگ سادگی و ظرافت را برای شما به ارمغان می‎آورد». او اضافه می‎کند: «در هر فصل، تنها رنگ‎ها تغییر خواهد کرد و هر یک از محصولات مثل تلفن هوشمند یک بار در سال به‎روزرسانی خواهد شد»؛ اگر شما رنگ انتخاب شده برای این فصل را نمی‎پسندید، ناکازاوا می‎گوید: «باعث تاسف است‌»؛ اما حرف این کارآفرین برجسته یک کلام است و هرگز ضوابط تعیین شده را نقض نخواهد کرد. نخستين محصولات UPQ در حال حاضر از طریق فروشگاه آن‎لاین DMM.make قابل سفارش است. ناکازاوا می‎گوید، در حال مذاكره با خرده فروشان بزرگ تجهيزات الکترونیکی در سراسر ژاپن است تا مشتريان بتوانند قبل از خرید هر یک از این محصولات، آن‌ها را از نزدیک مشاهده کنند.

رقابتی الهام بخش
UPQ به همین زودی مقدار نامشخصی سرمایه را، از سرمایه‌گذارانی که ناکازاوا تمایلی به ذکر نام آن‌ها ندارد جمع آوری کرده است. منبعی که از این معاملات آگاهی دارد به Tech in Asia گفته است که مبلغ این سرمایه گذاری‎ها، بالغ بر یک میلیون دلار است. ناکازاوا عجله‎ای برای گسترش UPQ به فراتر از مرزهای ژاپن ندارد؛ با این وجود، تمام این 24 محصول دارای تاییدیه‎های FCC و CE هستند و می‎توان آن‌ها را در ایالات متحده و اتحادیه اروپا به فروش رساند. وقتی از او پرسیده شد که آیا قصد دارد به شیائومی‎ ژاپنی تبدیل شود، ناکازاوا از پاسخ به این سوال طفره رفت. او می‎گوید: «شرکت‎های بزرگ فناوری ژاپنی با مشکل مواجه هستند. من می‎خواهم روشی را که مردم در ژاپن برای تولید یک محصول طی می‎کنند، تغییر دهم‌‌‌‌». ناکازاوا قصد رقابت با بزرگان صنعت فناوری مصرفی را در ژاپن ندارد. شاید به نظر عجيب باشد؛ اما او بیش‌تر علاقه‎مند است تا به جای مبارزه با آن‌ها، برای آن‌ها الهام بخش باشد. او می‎گوید: «من به شرکت‎هایی مثل پاناسونیک و سونی به عنوان رقیب نگاه نمی‎کنم؛ زیرا هیچ کس در ژاپن کاری را که ما انجام می‎دهیم، انجام نمی‎دهد؛ حتی اگر آن‌ها سعی کنند مثل ما به سرعت حرکت کنند، ما نیز به آن، به چشم یک رقابت سالم و سازنده نگاه می‎کنیم؛ زیرا چنین رقابتی باعث سخت کوشی برای رسیدن به محصولاتی بهتر می‎شود. برای من مهم نیست اگر آن‌ها کسب و کار من را نابود کنند؛ به شرطی که کاری که آن‌ها انجام می‎دهند بهتر از من باشد». برای بنیانگذاری با چنین طرز تفکر والایی، پیشرفت سریع، دور از انتظار نیست؛ اما گام بعدی این زن کارآفرین چه خواهد بود؟ ناکازاوا با لبخند این گونه پاسخ می‎دهد: «تولید محصولاتی بزرگ‌تر. من به یک اتومبیل الکتریکی فکر می‎کنم».

=========================

شاید به این مطالب هم علاقه‌مند باشید:

ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور و نیز از دکه‌های روزنامه‌فروشی تهیه نمائید.

ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه     
ثبت اشتراک نسخه آنلاین

 

کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکه‌ها

  • برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network  اینجا  کلیک کنید.

کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون

  • اگر قصد یادگیری برنامه‌نویسی را دارید ولی هیچ پیش‌زمینه‌ای ندارید اینجا کلیک کنید.

ایسوس

نظر شما چیست؟