رفع مشکل سیگنال‎های ضعيف
ده راهکار افزایش قدرت سیگنال شبکه‌های بی‎سیم‎
برطرف کردن مشکلات مربوط به عملکرد شبکه بی‎سیم‎ می‎تواند کار طاقت‌فرسایی باشد. تنها دو عامل مهم و اصلی هستند که باید قبل از هر چیز به آن توجه داشت، محدوده تحت پوشش امواج و سرعت انتقال داده در این محدوده. هماهنگی و سازگاری هر یک از این دو عامل با یکدیگر نقش تعیین‌کننده‎ای در افزایش راندمان شبکه بی‎سیم شما خواهد داشت. برای مثال، داشتن یک شبکه بی‎سیم‎ فوق سریع عالی است، اما اگر رسیدن به این سرعت تنها در صورتی محقق شود که لپتاپ شما درست در کنار روتر قرار گرفته باشد، دیگر این سرعت ارزش چندانی ندارد. شما باید محدوده ارسال و دریافت سیگنال را هم تقویت کنید. از طرف دیگر اگر برای باز کردن یک عکس دچار مشکل هستید و این کار با وجودی که در همان اتاقی که روتر در آن قرار دارد هستید، به کندی انجام می‎شود، حالا باید به سراغ رفع مشکل سرعت بروید.

1606683296_1_0.gif

در حالت کلی هر یک از این مشکلات روی عملکرد کل شبکه شما تاثیر منفی خواهد گذاشت. شما علاوه بر اینکه به سرعت بالا برای تبادل داده نیاز دارید به محدوده گسترده‎تری برای دریافت سیگنال روتر نیز نیاز خواهید داشت. عوامل متعددی هستند که می‎توانند روی هر دو عملکرد تاثیر گذار باشند.

فاصله یکی از عوامل مهمی‎ است که روی عملکرد شبکه‎های بی‎سیم‎ تاثیر منفی می‎گذارد، ممکن است اتاق شما در خانه یا محل کارتان با جایی که روتر بی‎سیم‎ در آن قرار دارد فاصله زیادی داشته باشد. حتی نوع قرار گیری مبدا تا مقصد ارسال و دریافت سیگنال هم در این امر تاثیرگذار است. اگر چندین مانع یا پیچ و خم‎های زیادی بین شما و دستگاه بی‎سیم‎ قرار گرفته است، می‎تواند مشکل ساز باشند (هر چند فناوری به کار رفته در روترهای جدید که به beamforming معروف است کمک می‎کند تا سیگنال روتر مستقیم‎ترین راه را تا رسیدن به مقصد طی کند).
تداخل امواج نیز عامل مهم دیگری است که روی عملکرد شبکه بی‎سیم‎ شما اثر می‎گذارد. اگر شما در یک آپارتمان زندگی می‎کنید، امواج ارسال شده از روتر همسایگان شما می‎تواند روی امواج روتر شما اثر منفی داشته باشد. شاید تجهيزات داخل ساختمان شما هم روی امواج ارسالی شما تاثیرگذار باشند. اگر ماشین لباس‌شویی، سشوار، تلفن بی‎سیم و ماکروفر شما بین روتر و لپ‌تاپ شما قرار بگیرد، ممکن است روی امواج شبکه بی‎سیم‎ شما اثرگذار باشند.
شاید مشکل از نرم‌افزاری باشد که شما استفاده می‎کنید. روترها نیز مثل هر دستگاه دیگری نیاز به‌بروزرسانی میانافزار (Firmware) دارند؛ حتی اگر تازه آن را خریده باشید. با به‌روزرسانی نرم‌افزار معمولا عملکرد سخت‌افزار نیز بهبود پیدا می‎کند.

اینها تنها بخشی از دلایلی بود که می‎توانست روی عملکرد ارسال و دریافت سیگنال شبکه بی‎سیم‎ شما تاثیرگذار باشد. خوش‌بختانه روش‌های زیادی برای افزایش قدرت سیگنال شبکه‌های بی‎سیم‎ وجود دارد و اکثر آنها با اعمال برخی تغییرات و تنظیمات ساده قابل انجام هستند و برخی دیگر نیاز به تهیه تجهيزات جانبی دارند. در ادامه شما را با ده روش مفید و کارآمد برای رفع مشکلات اتصال به شبکه بی‎سیم‎ آشنا خواهیم کرد:

1- کانال را عوض کنید

 روترهای وای‌فای روی کانال‎های به خصوصی کار می‎کنند. وقتی شما در حالت عادی یک روتر را نصب می‎کنید، معمولا خود دستگاه به طور پیش‌فرض یک کانال مشخص را انتخاب می‎کند. بعضی از روترها به طور خودکار کانال‎های خلوت‌تر را انتخاب می‎کنند، اما شاید دستگاه شما اين قابلیت را نداشته باشد. برای تقویت عملکرد و برد سیگنال روتر بهتر است که خودتان خلوت‎ترین کانال وای‌فای موجود را پیدا کنید. یک نرم‌افزار خوب به نام insider  برای این منظور وجود دارد. نگران نمودارها و اطلاعات اضافی نباشید. چیزی که باید به آن توجه کنید ستون Channel است. توجه کنید که در عکس زیر چند روتر در این محدوده از کانال 6 استفاده می‎کنند. اگر روتر شما هم روی همین کانال تنظیم شده است، باید آن را به خلوت‎ترین کانال موجود تغییر دهید. برای تغییر کانال می‎توانید به رابط کاربری روتر خود مراجعه کنید. هر روتری از شیوه مخصوص به خود برای دسترسی به رابط کاربری استفاده می‎کند. به همین دلیل برای دسترسی به آن باید به راهنمای سازنده مراجعه کنید.

2- میان‌افزار (Firmware) روتر خود را به‌روزرسانی کنید

اغلب به‌روزرسانی میان‌افزار روتر توسط کاربران خانگی نادیده گرفته می‎شود. معمولا دستگاه‎های شبکه تجاری وقتی نرم‌افزار جدیدی برای دستگاه آماده می‎شود به شکلی خبر آن را به کاربر نمایش می‎دهند، اما روترهای بی‎سیم‎ معمولی به ویژه مدل‎های قدیمی‎تر معمولا چنین گزینه‎ای برای اطلاع‌رسانی ندارند. هر از گاهی بررسی کنید که آیا نسخه به‌روزرسانی شده میان‌افزار روتر شما منتشر شده است. معمولا در محیط رابط کاربری روتر بخشی برای به‌روزرسانی میان‌افزار وجود دارد. اما بهتر است چند وقت یک بار سری به وب‌سایت سازنده روتر خود بزنید و میان‌افزار مورد نظر خود را جست‌وجو كنيد (اکثر تولیدکنندگان به راحتی امکان جست‌وجوی میان‌افزار را در اختیار شما قرار می‎دهند) و بعد آن را از طریق رابط کاربری روتر آپلود کنید. معمولا در زمان انتشار نسخه به‌روزرسانی شده میانافزار اطلاعاتی در مورد اینکه این به‌روزرسانی کدام یک از مشکلات دستگاه را برطرف می‎کند، نیز ارائه می‎شود. تقریباً اکثر این به‌روزرسانی‌ها مشکلات ارتباطی را برطرف می‎کنند.

3- میان‌افزار (Firmware) کارت شبکه خود را به‌روزرسانی کنید

همانند روترها، کارت‎های شبکه نصب شده روی کامپیوتر یا لپ‌تاپ نیز نیاز به به‌روزرسانی میان‌افزار خود دارند. به یاد داشته باشید كه رسیدن به محدوده سیگنال قابل قبول و عملکرد خوب در یک شبکه بی‎سیم‎ نه تنها به روتر بلکه به کارت شبکه نصب شده در دستگاه‎های مهمان نیز بستگی دارد (عوامل دیگری نیز در این قضیه نقش دارند، اما این دو مهمترین آن هستند). اکثر لپ‌تاپ‎ها از کارت‌های شبکه تعبیه شده در داخل آن‌ها استفاده می‎کنند. برای مشخص شدن نام کارت استفاده شده در لپ‌تاپ خود به بخش تنظیمات Network (از طریق Control Panel در سیستم‌عامل ویندوز) مراجعه کنید و بعد از مشخص شدن سازنده کارت به وب‌سایت آن مراجعه كرده و مطمئن شوید كه از آخرین نسخه میان‌افزار استفاده می‎کنید.

4- موقعیت روتر را تغییر دهید

اگر مشکل شما محدوده برد سیگنال است، محل قرارگیری روتر را تغییر دهید. نیازی نیست که حتما روتر شما نزدیک مودم شما باشد (البته اگر از مودم و روتر جداگانه استفاده می‎کنید). در حالت ایده‌ال روتر وای‌فای باید در مركز نقاط دسترسی قرار داشته باشد تا تمامی‎ دستگاه‎های مهمان بتوانند از قدرت سیگنال نسبتا یکسانی برخوردار باشند. برای دور کردن روتر از مودم می‎توانید از فروشگاه‎های تجهيزات شبکه به طول مورد نظر خود کابل Ethernet Cat 5 تهیه کنید.

5- DD-WRT

ماجراجویان احتمالا تمایل دارند DD-WRT را امتحان کنند، یک نرم‌افزار منبع‌باز برای روترها که عملکرد آن را افزایش داده و قابلیت‎های موجود در روترها را افزایش می‎دهد. در حال حاضر همه روترها از آن پشتیبانی نمی‎کنند، اما تعداد روترهای قابل پشتیبانی در حال افزایش است. توجه داشته باشید كه نصب DD-WRT ممکن است ضمانت روتر شما را باطل کند. بعد از اینکه شما DD-WRT را نصب می‎کنید، بعضی از تولیدکنندگان دیگر به شما در رفع مشکلات به وجود آمده برای روتر کمکی نخواهند کرد، به همین دلیل استفاده از آن برای روترهایی که هنوز تحت گارانتی هستند  یا در شبکه‎های تجاری از آن استفاده می‎شود، توصیه نمی‎شود. علاوه بر این، هیچ ضمانتی وجود ندارد که بعد از ارائه نسخه‎های به‌روزرسانی شده DD-WRT تاثیر منفی روی یک روتر نداشته باشد. اما با این وجود خیلی از کاربران از آن به عنوان یک روش بدون هزینه برای دستکاری روترهای خود استفاده می‎کنند. اگر روتر شما یک مدل نسبتا قدیمی‎ است و اگر مي‎خواهيد شانس خود را در اینکه آیا میان‌افزار DD-WRT می‎تواند به مشکل برد سیگنال شما کمک کند یا خیر می‎توانید آن را امتحان کنید، سایت DD-WRT  را بررسی کنید و ببینید آیا از روتر شما پشتیبانی می‎کند. همچنین توجه داشته باشید كه در بعضی از روترها حذف DD-WRT و برگشتن به وضعیت اول کار چندان راحتی نخواهد بود و برای برگشتن به حالت اول باید زمان و جستجوی زیادی را صرف کنید. 

6- از روتر دوم به عنوان اکسس‌پوینت یا تکرار کننده (Repeater) استفاده کنید

تقريبا شما می‎توانید از هر روتری به عنوان یک نقطه دسترسی استفاده کنید. برای انجام این کار، شما باید پورت LAN روتر دوم را به پورت LAN روتر اصلی متصل كنيد. اگر آدرس IP روتر اصلی شما 192.168.2.1 و netmask آن 255.255.255.0 است، می‎توانید آدرس IP روتر دوم را 192.168.2.2 قرار داده و از netmask یکسان استفاده کنید. علاوه بر این، مهم است که در روتر دوم از SSID و تنظیمات امنیتی یکسان استفاده کرده و DHCP را هم در روتر دوم خاموش كنيد.

روترهای جدید انجام این فرآيند را ساده‎تر کرده‎اند. اگر تنها یک سال از عمر روتر دوم شما می‎گذرد، احتمالا تنظیماتی در خود دارد که می‎توان آن را در حالت نقطه دسترسی یا تکرارکننده قرار داد. انجام این تنظیمات تنها با یک کلیک ساده روی یک دکمه و در محیط رابط کاربری انجام می‎شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد به سایت سازنده روتر یا دفترچه راهنمای آن مراجعه کنید. همچنین شما مي‎توانيد یک نقطه دسترسی اختصاصی خریداری کنید (البته هزینه آن بیشتر است) و از سختی‎های ناشی از پیکربندی شبکه جلوگیری كنيد. اگر قصد انجام این کار را دارید، بهتر است اکسس‌پوینت و روتر شما هر دو از یک سازنده باشند.

7- آنتن

خیلی از روترهای وای‌فای جدید 802.11n معمولا از آنتن داخلی استفاده می‎کنند، اما هنوز تعداد دیگری از آنها وجود دارند که از آنتن‎های خارجی نیز پشتیبانی می‎کنند و می‎توان آن‌ها را با نمونه‌های قوی‎تر جایگزین کرد. Hawking Technology یک نمونه از این آنتن‎های تقویت شده با عنوان HAI15SC Hi-Gain Wireless Corner Antenna را به شما پیشنهاد می‎کند. Hawking ادعا می‎کند که این آنتن قدرت سیگنال بی‎سیم‎ شما را از 2dBi به 15dBi افزایش می‎دهد. آنتن‎هایی شبیه به این می‎توانند به اکثر روترهایی که از کانکتور آنتن خارجی پشتیبانی می‎کنند، متصل شوند. آنتن‎های مرغوب تقویت سیگنال معمولاً بین 40 تا 100 دلار قیمت دارند.

8- تکرارکننده‎ها (Repeaters) و گسترش‌دهنده‎ها (Extenders)

اکثر تولیدکنندگان دستگاه‎های شبکه بی‎سیم‎ دستگاه‎هایی را عرضه می‎کنند که نقش تکرارکننده و گسترش‌دهنده امواج وای‌فای را بر عهده دارند. این نوع از دستگاه‎ها گاهی باعث تداخل امواج می‎شوند و معمولا گران‌قيمت هستند. توجه داشته باشید كه نباید این دو دستگاه را یکسان تصور کرد. یک تکرارکننده (Repeater) شبکه بی‎سیم‎ موجود را تکرار می‎کند، به این معنا که نوع کدگذاری و SSID تکرار می‎شود، بنابراین نیازی نیست که شما به یک شبکه وای‌فای دیگر لاگین کنید. یک گسترش‌دهنده (Extender) شبکه فعلی را با استفاده از یک SSID جداگانه گسترش می‎دهد و برای اتصال به آن نیاز به اطلاعات لاگین جداگانه دارید. این روزها گسترش‌دهنده‎ها رایج‌تر هستند. دو نمونه مفید و کارآمد از آنها شامل D-Link’s Wi-Fi Dual Band Range Extender و Amped Wireless’ High Power 700mW Dual Band AC Wi-Fi Range Extender هستند.

9- روتر و کارت شبکه جدید

شاید بتوان گفت سادهترين روش افزایش قدرت سیگنال و بهبود عملکرد در یک شبکه بی‎سیم‎ تهیه همزمان یک روتر و کارت شبکه جدید باشد. استاندارد فعلی روترها 802.11n و 802.11ac دو بانده است. سخت‌افزارهای دو بانده از این جهت ایده‌ال هستند که باند 5 گیگاهرتز در آن بهبود قابل ملاحظه‎ای در عملکرد ایجاد می‎کند. گفته می‎شود باند 2.4 گیگاهرتز محدوده گسترده‎تری از ارسال و دریافت سیگنال را نسبت به باند 5 گیگاهرتز را در بر می‎گیرد، اما از طرفی این باند شلوغ تر هم هست که تاثیری منفی در عملکرد باند 2.4 گیگاهرتز برجا می‎گذارد. روز به روز بر تعداد روترهایی که از آخرین استاندارد شبکه‎های بی‎سیم ‎ 802.11.ac استفاده می‎کنند، افزوده می‎شود. این روترها می‎توانند توان عملیاتی تا بیش از یک گیگابیت بر ثانیه را ارائه کنند. اما برای دسترسی به چنین سرعتی گیرنده شبکه شما نیز باید استاندارد 802.11ac را پشتیبانی کند. این آخرین نسل از فناوری روترها گران‌ترین نوع از این سخت‌افزار نیز هستند. اگر هزینه دغدغه شما نیست و از دستگاه‎هایی استفاده می‎کنید که استاندارد 802.11ac را پشتیبانی می‎کنند، باید به سراغ استاندارد 802.11ac بروید. این نوع از روترها با سخت‌افزارهای وایفای قدیمی‎ مثل استانداردهای 802.11n/b/g نیز سازگار هستند.

10- یکپارچه‌سازی

اگرچه طبق گفته خود سازندگان محصولات آن‌ها با محصولات سایر سازندگان سازگاری داشته و به خوبی کار می‎کند، اما واضح است که محصولاتی که توسط یک سازنده یکسان تولید می‎شوند سازگاری بیش‌تری با یکدیگر دارند. در صورت امکان سعی کنید دستگاه‎های شبکه خود را را از یک سازنده واحد تهیه کنید. و این مهم نه تنها شامل روتر و کارت شبکه می‎شود بلکه آنتن، تکرارکننده / گسترش‌دهنده و نقاط دسترسی را شامل می‎شود.

ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور و نیز از دکه‌های روزنامه‌فروشی تهیه نمائید.

ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه     
ثبت اشتراک نسخه آنلاین

 

کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکه‌ها

  • برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network  اینجا  کلیک کنید.

کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون

  • اگر قصد یادگیری برنامه‌نویسی را دارید ولی هیچ پیش‌زمینه‌ای ندارید اینجا کلیک کنید.

ایسوس

نظر شما چیست؟