این مطلب یکی از مجموعه مقالات پرونده ویژه «اینترنت اشیا صنعتی» شماره 194 ماهنامه شبکه است. علاقهمندان میتوانند کل این پرونده ویژه را از روی سایت شبکه دانلود کنند.
نحوه استفاده است که انتخاب باتری را تعیین میکند. برای مثال، دستگاهی که بهراحتی قابل دسترس است و در یک محدوده دمای متعادل کار میکند، بهراحتی میتواند از باتریهای مصرفی رایج استفاده کند. اما هزینه اولیه کم درنهایت به قیمت طول عمر پایین باتری تمام شده و باز هم برای مصرفکننده (به دلیل نیاز به تعویض چند بار باتری و هزینههای جانبی دسترسی به دستگاه) پرهزینه خواهد شد. به بیان کلی، هرچه دسترسی به مورد کاربردی دشوارتر باشد، نیاز به استفاده از یک باتری باکیفیت صنعتی بیشتر میشود.
لیتیوم بهعنوان سبکترین فلز غیرگازی، بیشترین میزان انرژی (انرژی در هر واحد وزن) را نسبت به سایر انواع دیگر باتری ارائه میکند. سلولهای لیتیوم از جریان ولتاژی بین 2.7 تا 3.6 ولت برخوردار هستند. فعل و انفعالات شیمیایی لیتیوم نیز غیرآبی است و نبود آب به سلولها اجازه میدهد در محدوده دمای 55- تا 125 درجه سانتیگراد فعالیت کنند.
در حال حاضر، دستگاههای بیسیمی که مصرف روزانه آنها پایین است عمدتاً از باتریهای بوبیندار لیتیوم تونیل کلوراید (LiSOCl2) که کیفیت عملکرد بالایی شامل بالاترین تراکم انرژی، بالاترین ظرفیت، گستردهترین محدوده دما و کمترین نرخ تخلیه شارژ سالانه را دارد استفاده میکنند. این سطح از کیفیت عملکرد امکان ساخت منابع تأمین انرژی کوچکی را فراهم میکند که بهمیزان بسیار طولانی عمر میکنند. هرکدام از این سلولها میتوانند تا 40 سال عمر کنند. سلولهای استاندارد بوبیندار LiSOCl2 به گونهای طراحی نشدهاند که بتوانند پالسهای بالا را ارسال کنند، به همین دلیل باید آنها را با خازن لایه ترکیبی (HLC) ادغام کرد تا بتوان در کاربردهای پالس بالا از آنها استفاده کرد. دستگاههای الکترونیک مصرفی برای ذخیره انرژی پالسهای بالا در میدانهای الکترواستاتیک اغلب به ابرخازنها وابسته هستند. اما ابرخازنها بهدلیل محدودیتهای ذاتی که شامل انرژی کوتاهمدت، ظرفیت کم، تراکم انرژی کم و تخلیه شارژ بالا میشود، برای اغلب مصارف صنعتی مناسب نیستند. ابرخازنهای سری شده نیز به مدارهای توازن سلولی نیاز دارند که باعث کاهش راندمان کلی میشود.
باتریهای LiSOCl2 برای اولین بار در سال 1980 در واحدهای فرستنده سنجش ولتاژ در مصارف آب و گاز به کار گرفته شدند. در فرآیند جایگزینی با دستگاههای تأمینکننده جدیدتر، این دستگاههای RFID پیشگام مورد آزمايش قرار گرفتند و مشخص شد هنوز بعد از چند سال استفاده ظرفیت ذخیره انرژی بالایی دارند. اما چنین طول عمر بالایی نیز نمیتواند تضمينکننده باشد. کیفیت پایین باتریهای LiSOCl2 میتواند نرخ تخریب شارژ خود به خود سالانه را دو تا سه برابر بیشتر از نمونههای باکیفیتتر کند.
بسیاری از سلولها با طول عمر متفاوت بهطور همزمان برای چند دهه در آزمایشگاه مورد آزمايش قرار میگیرند تا مشخص شود آیا میتوانند تحت شرایط مختلف همچنان به کار خود ادامه دهند
یک باتری LiSOCl2 بوبیندار به گونهای ساخته شده است که کیفیت مواد اولیه آن میتواند بهطرز چشمگير روی نرخ تخلیه خود به خود انرژی تأثیر بگذارد. برای نمونه، یک سلول بسیار باکیفیت LiSOCl2 بوبیندار میتواند نرخ تخلیه شارژ خود به خود انرژی 0.7 درصدی داشته باشد که بعد از 40 سال 70 درصد ظرفیت اصلی آن حفظ میشود. در مقابل، یک سلول LiSOCl2 بوبیندار با کیفیت کمتر میتواند نرخ 3 درصدی تخلیه شارژ خود به خود انرژی داشته باشد که هر 10 سال 30 درصد ظرفیت خود را از دست میدهد که عملاً بعد از 40 سال این باتری غیرقابل استفاده خواهد بود. این اختلاف عملکرد طی بیش از یک دهه قابل مشاهده نیست؛ بنابراین، برای ارزیابی برندهای مختلف باید تلاش زیادی کرد. وقتی قرار باشد برای استقرار طولانیمدت یک باتری در محیطهای خشن برنامهریزی شود، مهندسان باید بتوانند میزان کاهش ظرفیت باتری موجود را در طی گذر زمان بر پایه عوامل متعدد پیشبینی کنند. این عوامل شامل نرخ تخریب شارژ خود به خود سالانه، کاهش ولتاژ در زمان کشیدن بار و درجه حرارت است.
باتریها پیش از مصرف باید آزمایشهای دقیقی را پشت سر بگذارند
بهجای اتکا به دادههای نظری، محاسبات باید بر پایه تاریخچه دادههای آزمايشهای واقعی باشد و درنهایت بهوسیله نتایج واقعی به دست آمده در استفاده عملی تأیید شود. چنین آزمايشهای دشوار و بلندمدتی باید از چند راه مختلف اجرا شود. در ادامه یک بررسی مختصر از چند نمونه از روشهای آزمایشی توصیه شده را بررسی خواهیم کرد.
روش اول، آزمون واقعی بلندمدت: بسیاری از سلولها با طول عمر متفاوت بهطور همزمان برای چند دهه در آزمایشگاه مورد آزمايش قرار میگیرند تا مشخص شود آیا میتوانند تحت شرایط مختلف همچنان به کار خود ادامه دهند.
روش دوم، آزمون سریع: روشی بهنام آزمون Arrhenius (سرعت واکنش به افزایش دو برابری در هر 10 درجه سانتیگراد دما) مدت زمان مورد نیاز برای اجرای آزمايشهای به کار گرفته شده در کاربردهای بلندمدت را کاهش میدهد. آزمون Arrhenius باید در دمای 72 درجه سانتیگراد انجام شود. لازم است نتایج این آزمايشها بهطور قابل قبولی تفسیر شود. نهتنها مهم است یک سلول در دمای 72 درجه نگهداری و بعد آزمایش انجام شود، بلکه در زمان کاربردهای واقعی نیز سلول در دمای 72 درجه باشد. مثال زیر اهمیت آزمون سریع را بیشتر آشکار میکند. سلولهای نمونه برای یک ماه در دمای 72 درجه سانتیگراد آزمايش میشوند تا هر باتری بعد از یک ماه به طور کامل تخلیه شود. آزمايش مشابهی برای دو ماه با نرخ مصرف انرژی که باتری را بعد از دو ماه تخلیه میکند نیز انجام میشود. باقی سلولها نیز با روش مشابه در بازههای زمانی سه، چهار، پنج و شش ماهه، یک سال و 90 ماه آزمايش میشوند که معادل صدها سال کارکرد معمولی است. بعد از یک یا دو ماه آزمايش، سلولهای LiSOCl2 که برای استفاده چند ده ساله طراحی شده بودند ممکن است بهطور فزاینده ظرفیت خود را از دست بدهند. دلیل آن این است که آنها برای تخلیه با چنین سرعت زیادی در نظر گرفته نشدهاند. باتریهای لیتیوم را نیز میتوان به گونهای طراحی کرد که یا نرخ استفاده بالایی داشته باشند یا نرخ تخریب خود به خود آنها پایین باشد، اما هر دو با یکدیگر امکانپذیر نیست. سلولهایی که برای مدت زمان کارکرد کوتاهتر طراحی شدهاند، ظرفیت بالاتری ارائه میکنند. اما در آزمايشهای دیگر نرخ تخریب خود به خود آنها بالاتر خواهد بود.
با آغاز سه ماه آزمايش در 72 درجه سانتیگراد (برابر با 8 سال کار در دمای 22 درجه سانتیگراد) نرخ تخریب خود به خود در مقايسه با روزهای اول بهوضوح بالاتر میرود. هرچه کیفیت سلولها بیشتر باشد، ظرفیت بالاتری را نگهداری میکند که بیانکننده نرخ تخریب شارژ خود به خود کمتر است. هرچه اين آزمايش بیشتر ادامه پیدا میکند، تفاوت بین سلولها بیشتر مشخص خواهد شد. درنهایت بهوضوح مشخص است که باتریهای سطح بالای صنعتی کمتر ظرفیت خود را از دست میدهند. سلولهایی که کیفیت بهتری دارند میتوانند در دمای 72 درجه برای 90 ماه کار کنند (که برابر با صدها سال استفاده معمولی است).
روش سوم، آزمايش حرارتسنجی: حرارتسنج با اندازهگیری هر گونه افزایش دمای آب اطراف باتری میزان تخلیه شارژ خود به خود باتری را اندازه میگیرد. این انرژی گرمایشی بهدلیل تخلیه شارژ خود به خود باتری تولید میشود. برای دستیابی به نتایج قابل اطمینان باید قبل از انجام این آزمایش باتری را بهمدت یک سال کاملاً تثبیت کرد.
روش چهارم، نتایج میدانی: علاوه بر آزمونهای آزمایشگاهی که میزان تخریب شارژ خود به خود سالانه را محاسبه میکند، نتایج آزمايشهای میدانی نیز صحت آن را بیشتر تأیید میکند. برای هر محصولی توسعهدهندگان باید از باتریهای نمونه استفاده کنند تا مطمئن شوند میزان ظرفیت باقیمانده در این باتری با میزان پیشبینی شده برای مدلهای آزمایشگاهی مطابقت داشته باشد. یکی دیگر از روشهای اندازهگیری وضعیت عملکرد باتری در بلندمدت شمارش تعداد خطاهای زمانی در بازههای زمانی طولانی است.
روش پنجم، تعیین عیار لیتیوم: در موارد خاصی که تاریخچه دادهها در دسترس نیست (مثل دمای شدید، پالسهای بالای طولانیمدت و کاربردهای کوتاهمدت) سلولها تحت شرایط آزمایشگاهی خاص برای بررسی میزان دقیق لیتیوم باقیمانده در آنود آزمايش میشوند. برای مثال، بعد از اینکه یک باتری برای چند ماه در دمای بالا و جریانهای مختلف تخلیه آزمايش شد، برای حل کردن میزان لیتیوم باقیمانده از هم باز میشود. با آزمايش میزان عیار میتوان تعیین کرد نرخ تخلیه شارژ خود به خود در چه اندازهای بوده است. هرچه میزان تخلیه شارژ خود به خود بیشتر باشد، لیتیوم کمتری در سلول باقی میماند.
روش ششم، آزمون رقابتی: برای مقايسه باتریها با یکدیگر باید آزمايشهای یکسانی بین آنها انجام شود. قبل از انجام آنها باید اطمینان حاصل کرد تمام سلولها برای مدت یک سال مورد استفاده قرار گرفتهاند تا هم بتوان مطمئن شد که بهخوبی تثبیت شدهاند و هم بتوان اثرات ناخالصی را در الکترولیت نشان داد.
آزمونهای بلندمدت اطلاعات تجربی را در اختیار محققان قرار میدهند که نشان میدهد میتوان یک باتری را برای مدت 40 سال برای کاربردهای اینترنت اشیا مورد استفاده قرار داد
نمونههای واقعی
آزمونهای بلندمدت اطلاعات تجربی را در اختیار محققان قرار میدهند که نشان میدهد میتوان یک باتری را برای مدت 40 سال برای کاربردهای اینترنت اشیا مورد استفاده قرار داد. در ادامه چند مثال عملی از میزان اهمیت طول عمر بالای باتری را بررسی خواهیم کرد.
دستگاههای پیشرفته سنجش AMR/AMI که در صنایع آب و گاز مورد استفاده قرار میگرفتند حالا میتوانند میزان نشت و نحوه مصرف مشتريان را ردگیری و از راه دور اجازه قطع و وصل مجدد را صادر کنند. این دستگاههای بیسیم در اصل بیشتر در حالت مصرف کم و وضعیت آماده به کار قرار دارند و هر از گاهی برای بازیابی و انتقال دادهها پالسهای بالا را در مدت زمان کوتاه ارسال میکنند. یک باتری استاندارد LiSOCl2 بوبیندار انرژی زمان آماده به کار این دستگاهها را تأمین میکند و HLC وظیفه تأمین پالسهایی تا 15 آمپر را بر عهده دارد. باتریهایی که طول عمر بالایی دارند کمتر به نگهداری و تعویض نیاز پیدا میکنند و بهمیزان قابل توجهی ریسک اختلال در فرآیند فعالیت دستگاههای نظارتی اینترنت اشیا در اثر نارسایی باتری را کم میکنند.
حسگرهای یکپارچهسازی سازه میزان فشار، شیب، گرایش، ارتعاش، جابهجایی، تغییر شکل، دما و رطوبت را در موارد کاربردی همچون استفاده در پلها، تونلها، ساختمانهای بزرگ تجاری، برجها و خطوط لوله اندازهگیری میکنند. (شکل1)
شکل 1- حسگرهای Resensys اطلاعات ساختاری ضروری از قبیل فشار، ترک، ارتعاش، شیب، گرایش، نم و رطوبت را بهطور لحظهای تحت نظر دارند. وقتی این حسگرها روی یک پل یا سایر عناصر زیرساختی نصب میشوند، داده را بهطور بیسیم و با استفاده از انرژی تأمین شده توسط یک باتری LiSOCl2 بوبیندار Tadiran که از قابلیت نرخ تخریب شارژ خود به خود 0.7% برخوردار است منتقل میکند. به همین دلیل میتوان یک سرویسدهی طولانیمدت را از آن انتظار داشت.
حسگرهای یکپارچهسازی سازه SenSpot محصول شرکت Resensys که برای فعالیت خود در هر دقیقه تنها چند میکروآمپر انرژی مصرف میکنند، از باتری استاندارد½ AA LiSOCl2 استفاده میکنند. این تجهيزات برای به حداقل رساندن میزان مصرف انرژی از پروتکلهای ارتباطی کممصرف بهره میبرند. Resensys یک نوع باتری LiSOCl2 بوبیندار انتخاب کرده است که نرخ تخلیه شارژ خود به خود آن 0.7% در سال است و میتواند خدمات طولانیمدت را تضمين کند. هزینه دسترسی به یک حسگر نصب شده در آستانه یک پل بسیار بیشتر از هزینه خود حسگر است؛ بنابراین، بسیار ضروری بود که Resensys بتواند یک انرژی طولانیمدت و بدون نیاز به نگهداری که بهخوبی در هر شرایطی کار میکند را فراهم کند.
بعضی اوقات پرسشهایی درباره تفاوت بین سلولهای لیتیوم-یون قابل شارژ مصرفی ارزانقیمت و نسخههای صنعتی پیچیدهتر مطرح میشود. باتریهای مصرفی لیتیوم-یون طول عمری کمتر از 5 سال با چرخه 500 بار شارژ مجدد دارند. فعالیت آنها نیز در محدوده دمای بین 0 تا 40 درجه سانتیگراد است. برای موارد استفاده از راه دور یا مکانهای غیرقابل دسترس و دماهای بالا از باتریهای لیتیوم-یون قابل شارژ صنعتی که طول عمری 20 ساله با چرخه شارژ مجدد 5000 بار را ارائه میکنند استفاده میشود. این نوع از باتری میتواند در دماهای نامتعارف بین 40- تا 85 درجه سانتیگراد کار و پالسهای بالایی (5 آمپر برای یک باتری قلمی) را ارسال کند. سلولهای لیتیوم-یون صنعتی با ساختار غیرقابل نفوذ مهر و موم شدهاند، در حالی که باتریهای قابل شارژ مصرفی معمولی از مهر و موم معمولی قابل نشت استفاده میکنند.
برای مثال، پارکومترهای انرژی خورشیدی IPS برای برقراری ارتباط بیسیم با اینترنت اشیا صنعتی از باتریهای لیتیوم-یون قابل شارژ صنعتی استفاده میکند. آنها با از بین بردن نیاز به سیمکشی در سطح پیادهروهای شهری میلیونها دلار در هزینههای نصب ابتدایی صرفهجویی کردهاند. این پارکومترهای انرژی خورشیدی مدرن و پیشرفته هستند و میتوانند از چند گزینه سیستم پرداخت پشتیبانی کنند، بهطور آنی به دادهها دسترسی داشته باشند، با حسگرهای تشخیص وسایل نقلیه یکپارچه شوند و از ماژولهای راهنمایی کاربر پشتیبانی کنند. (شکل 2)
شکل 2- پارکومترهای انرژی خورشیدی IPS با استفاده از باتریهای لیتیوم-یون قابل شارژ صنعتی شبکههای زنجيرهای بزرگی را تشکیل میدهند که یک ارتباط بیسیم واقعی را با اینترنت اشیا صنعتی برقرار میکند.
تمام این پارکومترها بهطور بیسیم با یکدیگر و یک سیستم مدیریت جامع تحت وب شبکه شدهاند. پانلهای کوچک فوتوولتاژ انرژی خورشیدی را جمعآوری میکنند و این انرژی را توسط باتریهای لیتیوم-یون قابل شارژ صنعتی ذخیره میکنند و انرژی مورد نیاز برای برقراری ارتباط بیسیم دوطرفه را برای تمام 365 روز سال بهمدت بیش از 20 سال فراهم میسازند.
حسگرهای یکپارچهسازی سازه میزان فشار، شیب، گرایش، ارتعاش، جابهجایی، تغییر شکل، دما و رطوبت را در موارد کاربردی همچون استفاده در پلها، تونلها، ساختمانهای بزرگ تجاری، برجها و خطوط لوله اندازهگیری میکنند
پیشرفتهای فناوری فرصتهایی را برای ساخت باتریهای LiSOCl2 بوبیندار و باتریهای لیتیوم-یون قابل شارژ صنعتی فراهم کرده است تا بتوانند انرژی طولانیمدت و هوشمند را برای استفاده در هر نوع دستگاه بیسیم از راه دور فراهم کنند و در نتیجه بتوانيم اینترنت اشیا صنعتی را کاملاً بیسیم تجربه کنیم.
ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را میتوانید از کتابخانههای عمومی سراسر کشور و نیز از دکههای روزنامهفروشی تهیه نمائید.
ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه
ثبت اشتراک نسخه آنلاین
کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکهها
- برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network اینجا کلیک کنید.
کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون
- اگر قصد یادگیری برنامهنویسی را دارید ولی هیچ پیشزمینهای ندارید اینجا کلیک کنید.
نظر شما چیست؟