گزارش نمایشگاه
خودروها در CES 2015
بدون شک، بهترین بخش نمایشگاه CES امسال، خودروهای خودران و هوشمند بودند. همه‌ی شرکت‌ها با دست پر ظاهر شدند و انواع فناوری‌ها و تکنیک‌های جدید روی مدل‌های آینده خودروشان را به نمایش گذاشتند. شما را دعوت می‌کنیم گشت‌وگذاری در این نمایشگاه خودرو بزنید:

این مطلب یکی از مقالات پرونده ویژه «گزارش نمایشگاه CES 2015» چاپ شده در شماره 165 ماهنامه شبکه است. کل این پرونده ویژه را می‌توانید از اینجا دانلود کنید. 

خودرویی که بیش از 500 مايل را پيمود

آئودی برای هرچه آشکارتر کردن پيش‌رفت‌های خود در حيطه توسعه خودران‌ها، يک آئودی A7 را در راستای پروژه‌ای که Piloted Driving خوانده می‌شد، از دره سيليکون در سان‌فرانسيسکو به نمايشگاه CES در ايالت نوادا فرستاد. اين خودرو 550 مايل (حدود 885 کيلومتر) بزرگ‌راه را بدون نياز به راننده پيمود و راننده تنها با ورود به نواحی شهری و هشدار صوتی خودرو، کنترل آن ‌را به‌دست گرفت. در اين آزمايش، خودرو توانست در باندهای بزرگ‌راه جابه‌جا شود و با سرعت 70 مايل در ساعت از کنار خودروهای ديگر بگذرد. اين پلتفرم هوشمند را Delphi Labs، يکی از شرکت‌های دره سيليکون توسعه داده ‌است. برای اين منظور شش ماژول LIDAR روی خودرو نصب می‌شود تا با پرتوهای ليزر محيط را زير نظر بگيرند. شش ماژول رادار نيز در کنار ماژول LIDAR به ‌ايفای نقش می‌پردازند. يک دوربين با وضوح تصوير بالا نيز آن‌چه از شيشه جلو خودرو ديده می‌شود را ضبط می‌کند تا خودرو بتواند لاين‌ها، چراغ‌های عبور و مرور و علائم محدوده سرعت را شناسایی کند. 

موقعيت‌ياب ماهواره‌ای (جی‌پی‌اس) نيز به خودرو می‌گويد که اينک کجا است. دلفی اين خودرو را به سامانه ارتباطی «خودرو با خودرو» نيز مجهز کرده‌ بود و گفته‌ شد که برخی از کاديلاک‌های جنرال موتورز نيز سال آينده به ‌اين سيستم مجهز خواهند شد. هر خودرو با کمک اين سامانه ارتباطی می‌تواند اطلاعات ضروری مرتبط با رانندگی را برای خودروهای ديگر بفرستد و برای مثال وقتی خودرو ترمز می‌گيرد، اين موضوع را به‌ اطلاع ديگر خودروها می‌رساند تا آن‌ها آگاه شوند که در جایی خاص مانعی وجود دارد. داده‌های گردآوری‌ شده به‌وسيله حس‌گرها به کامپيوتری موسوم به Multi-Domain Controller فرستاده می‌شوند تا محيط بيرون خودرو به‌صورت مجازی بازنمایی شود. همچنين، آئودی اعلام کرد با همکاری ان‌ويديا فناوری جديدی را در حيطه اينفوتينمنت يا سامانه‌های سرگرمی‌ و اطلاعاتی در دست توسعه دارد. يکی از دستاوردهای اين همکاری در خودرو آئودی Q7 SUV مدل 2016 به ‌نمايش درآمد و گفته‌ شد که آئودی برای نخستين بار در اين خودرو از تبلت‌های خود بهره خواهد برد. تبلت آئودی به‌صورت ويژه برای استفاده در خودرو ساخته شده‌ است و به سامانه‌های سرگرمی‌ و اطلاعاتی و ناوبری متصل می‌شود، اما در بيرون از خودرو نيز می‌تواند به‌جای يک تبلت عادی به‌کار  برود. تبلت 10.1 اينچی آئودی تراشه Tegra 4 ان‌ويديا دارد. 

زچ و دستيارش معرفی می‌کنند: خودران جذاب مرسدس ‌بنز

از ديد شرکت مرسدس، خودرو آينده خودرویی است که دو چيز گران‌قيمت را فراروی مردم قرار دهد؛ زمان و فضای بيش‌تر. برآيند چنين ديدگاهی يک مرسدس مدل F 015 بود که اين شرکت آن ‌را Luxury in Motion  خواند. خودرویی مفهومی که به‌گفته شرکت سازنده، در آينده پس از خانه و محل کار «سومين جا»یی خواهد بود که کاربران زمان خود را در آن سپری خواهند کرد. ‌جایی که شخص از بودن در آن خوشنود باشد و بتواند استراحت کند، کار کند و با دوستانش به گفت‌وگو بنشيند. به‌گفته مرسدس، نکته کليدی در چنين چشم‌اندازی، رانندگی خودکار است. وقتی ديتر زچ، رئيس واحد دايملر و مدير خودروهای مرسدس بنز می‌خواست با آغاز سخنانش دستاورد شرکت متبوع خود را معرفی کند، اين خودرو خودش روی سن حرکت کرد و در جایی که بايد ايستاد. سپس، با روشن کردن چراغ‌های چشمک‌زن و امکانات پيش‌رفته‌اش به حضار خوشامد گفت. البته زچ روی سن تنها نبود؛ زيرا روباتی موسوم به Cambot نيز او را همراهی می‌کرد. روباتی که به‌گفته زچ با انسان‌ها چندان آشنایی ندارد و کمی خجالتی است. در بخشی از اين سخنرانی، وقتی زچ می‌خواست فضای درون خودرو را به حضار نشان دهد، Cambot به‌سوی در‌های باز خودرو رفت و با دوربين تصاويری ‌را از دید خود از درون آن فراروی تماشاگران نهاد.

نکته جالب آن‌که شمار دکمه‌های درون اين خودرو کم‌تر از دکمه‌های اسمارت‌فون‌‌های کنونی است؛ زيرا اصلاً دکمه‌ای در آن به‌چشم نمی‌خورد! شيشه‌های کنار سرنشين‌ها می‌توانند به نمايش‌گرهایی تبديل شوند که ايميل‌ها، ويدیوکنفرانس‌ها و... را نشان می‌دهند. همچنين، از آن‌جا که اين خودرو برقی است، به موتور بزرگ يا فناوری انتقال نيرو نيازی ندارد و در نتيجه تنها صندلی‌ها بودند که فضای زيادی را اشغال کرده‌ بودند. البته صندلی‌ها چرخان طراحی شده‌اند و می‌توان آن‌ها را در جهت‌های گوناگون چرخاند. به‌نظر می‌رسد مرسدس بنز اين ايده را از نخستين خودروهای خود که مانند کالسکه‌های قديمی صندلی‌های روبه‌رو داشتند، وام گرفته ‌است. 

خودرو مرسدس بنز آرايه‌ای از نمايش‌گرها دارد که سرنشينان می‌توانند به‌وسيله آن با کنترل‌ها و سامانه سرگرمی خودرو در تعامل ‌باشند. سيستم هوشمند خودرو می‌تواند اشاره‌های چهره سرنشينان و حرکت چشم آن‌ها را ردگيری کند. از ديگر ويژگی‌های جالب ‌توجه اين خودرو مفهومی، يک جفت ال‌ای‌دی در جلو و کنار آن است که رنگ آن‌ها بسته به مد رانندگی تغيير می‌کند. وقتی خودرو به‌وسيله راننده کنترل می‌شود، رنگ آن‌ها سفيد و وقتی در مد خودکار است رنگ آن‌ها آبی می‌شود. چنين چيزی ساده به‌نظر می‌رسد، اما چه‌بسيار رهگذرانی که بخواهند بدانند خودرویی که به آن‌ها نزديک می‌شود، به‌وسيله راننده کنترل می‌شود يا سامانه خودکار. 

البته زچ افزود: «هنوز پرسش‌های زيادی وجود دارند که بايد به ‌آن‌ها پاسخ داده ‌شود. برای مثال، خودروسازها چگونه می‌خواهند به مشتريان تضمين دهند که داده‌های‌ آن‌ها ايمن خواهد ماند؟ در صورت وقوع تصادف چه کسی مسئول است؟ و اينک که صحبت از تصادف شد، اگر خودرو در موقعيتی قرار بگيرد که تصادف ناگزير باشد، چگونه تصميم خواهد گرفت که آيا (برای مثال) برخورد با يک ديوار گزينه بهتری است يا رفتن به‌سوی يک گودال؟ تازه اين‌ها تنها برخی از مواردی هستند که بايد مورد بحث و بررسی قرار بگيرند.»

i3، پيش‌رفته‌تر از گذشته

قدمت حضور بی‌ام‌و در CES به يکی دو دوره اخير محدود نيست و برای تأييد اين موضوع می‌توان خودروی برقی i3 اين شرکت را مثال زد که برای علاقه‌مندان اين نمايشگاه به چهره آشنایی بدل شده ‌است. امسال نيز i3 با دست پر به نمايشگاه آمد و بی‌ام‌و با اجرای فناوری جديدی موسوم به Active Assist و سامانه راه‌دور کمک‌پارک (Remote Valet Parking Assistant) نشان داد که می‌توان اين وسيله نقليه را بدون نياز به راننده در يک پارکينگ چند طبقه پارک کرد. برای اين کار راننده می‌تواند از خودرو پياده شود و تنها با به‌کار انداختن برنامه ويژه i Remote App روی ساعت هوشمند، i3 را به پارکينگ بفرستد. خودرو با استفاده از حس‌گرها، برنامه‌های ناوبری و نقشه ديجيتال پارکينگ در جای مناسب پارک می‌شود. سپس، درها به‌صورت خودکار قفل می‌شوند و تا زمان مقرر يا تا وقتی دستور صوتی راننده را نشنوند، قفل می‌مانند. بی‌ام‌و برای دستوردهی به خودرو از ساعت هوشمند سامسونگ (براساس تصاوير مدل Gear S) استفاده‌ کرده که در اين ‌صورت سيستم‌عامل آن تايزن است، اما رسماً درباره سيستم‌عامل سخنی گفته ‌نشد. آن‌چه می‌دانيم اين است که براساس اطلاعات مندرج در سايت رسمی بی‌ام‌و، برنامه i Remote App هم برای اندرویيد و هم آی‌اواس در دسترس است.

در اين مرحله که هنوز مرحله پژوهشی و آزمايشی است، سرعت خودرو موقع پارک از 15 مايل در ساعت (حدود 24 کيلومتر در ساعت) فراتر نمی‌رود، اما همين سرعت نيز برای آزمودن سامانه‌ای که می‌خواهد خودرو را پارک کند، مناسب است. از ديگر ويژگی‌های سامانه جديد بی‌ام‌و اين است که می‌تواند زمان تقريبی رسيدن به مقصد را برآورد کند تا بداند برای اين‌که سر موقع به مقصد برسد، بايد چه زمانی حرکت کند.  خودروی i3 برای جهت‌يابی و شناسایی موانع، از چهار اسکنر ليزری و ديدگسترده LIDAR بهره می‌برد. اگر شرايطی پيش بيايد که سيستم تشخيص دهد راننده دارد با چيزی برخورد می‌کند، داده‌های حاصل از همين اسکنرها به سيستم کمک می‌کنند تا به‌صورت خودکار ترمز بگيرد. اگر راننده، خودرو را از مانع دور کند يا جهت خود را تغيير دهد، ترمزها آزاد می‌شوند. به‌‌گفته بی‌ام‌و، اين سامانه نمی‌تواند به سيگنال‌های جی‌پی‌اس اتکا کند؛ زيرا سيگنال‌های جی‌پی‌اس در جاهایی مانند پارکينگ‌های بزرگ و سرپوشيده درست دريافت نمی‌شوند. 

خودروهای اژدها 

آرس تکنيکا در يکی از گزارش‌های خود نوشته ‌بود، در CES امسال حرف C را می‌شد سرنام واژه Car دانست. رخنه پردازنده‌ها، حس‌گرها و مودم‌های بی‌سيم در جهان خودروسازی، اين صنعت را دگرگون کرده ‌است. شرکت تراشه‌سازی کوالکام را می‌توان يکی از پيش‌گامان اين موج به‌شمار آورد. از جمله تازه‌های اين شرکت در CES امسال معرفی چند خودروی مفهومی متصل بود که به انبوهی از سامانه‌های پردازشی، پايشی و ارتباطی مجهز شده ‌بودند و مغز پردازشی اين سيستم‌ها، پردازنده‌های اسنپ‌دراگون کوالکام بود. کوالکام برای اين منظور يک خودروی مازراتی مدل کواتروپورت را برگزيده ‌بود. خودروی فوق ضمن برخورداری از سامانه‌های ارتباط بی‌سيم وای‌‌فای، بلوتوث و مودم‌های LTE به‌جای آينه‌های جلو و کناری از نمايش‌گرهای ويژه‌ای بهره می‌برد. اين سامانه برای ردگيری رهگذران و خودرو و تأمين ايمنی آن‌ها از حس‌گرهای نوری و LIDAR استفاده و با سيستم‌عامل Neutrino QNX کار می‌کند. 

از ديگر خودروهای مفهومی کوالکام، کاديلاک XTS بود که با سيستم‌عامل آندرویيد کار می‌کرد و در آن از پردازنده اسنپ‌دراگون 602A اين شرکت استفاده شده ‌بود. از ويژگی‌های اين سامانه سازگاری آن با چند سيستم‌عامل بود. البته گفتنی است که جنرال موتورز پيش از اين اعلام کرده ‌بود قصد دارد در سامانه‌های الکترونيک خودروهای خود به‌جای پلتفرم QNX کنونی که محصول بلک‌بری است، از آندرویيد استفاده‌ کند. خودروهای مفهومی کوالکام هنوز کاملاً آماده بهره‌برداری نيستند و علتش اين است که طبق قوانين کنونی ايالات متحده وقتی يک خودرو در حال حرکت است، نمايش‌گر روبه‌روی راننده نبايد محتوای ويدیویی پخش کند. 

ان‌ويديا پشت رل

تازه‌های ان‌ويديا برای صنعت خودروسازی در نمايشگاه امسال خبرساز شد. اين شرکت از پردازنده Tegra X1 ويژه خودروها، تبلت‌ها و دستگاه‌های متصل رونمایی کرد. تگرا X1 قدرت‌مندترين جی‌پی‌يویی است که تاکنون روی يک تراشه موبايل پياده شده‌ و به‌گفته شرکت سازنده، توان محاسباتی آن 1 ترافلاپ است. پردازنده گرافيک تگرا X1 از حيث کارایی 1.7 بار از تراشه A8x اپل که در آی‌پد اير 2 به‌کار رفته، پيشی گرفته است. تا پيش از اين، A8x بهترين جی‌پی‌يو در تراشه‌های موبايل به‌شمار می‌رفت. کليد موفقيت تراشه جديد ان‌ويديا ريز معماری 256 هسته‌ای مکسول است. مکسول در اواخر سال گذشته برای کامپيوترهای شخصی روميزی عرضه شد. اما ان‌ويديا X1 را برای خودروها و دستگاه‌های موبايل عرضه کرده‌ و برای اين‌ کار به‌جای ليتوگرافی 28 نانومتری در نسخه دسکتاپ از ليتوگرافی 20 نانومتری بهره برده ‌است. هسته‌های سی‌پی‌يو اين تراشه برخلاف جی‌پی‌يو آن عادی هستند؛ هشت هسته Cortex A-57 و Cortex A-53 آرم مانند آن‌چه در تراشه اسنپ‌دراگون 810 کوالکام نيز به‌کار رفته ‌است. در اين‌جا، از هسته منحصر به ‌فرد Denver ان‌ويديا که در تراشه Tegra K1 ديده‌ بوديم و در تبلت نکسوس 9 گوگل نيز به‌کار رفته‌ بود، خبری نيست. مت ووبلينگ، مدير کسب‌وکار موبايل ان‌ويديا در توضيح علت آن اظهار داشت که تراشه X1 بلافاصله پس از K1 توسعه داده‌ شد، در حالی که Denver هنوز برای اجرا با ليتوگرافی 20 نانومتری که X1 نيز براساس آن ساخته شده‌ است، آماده ‌نيست. به‌گفته او، ان‌ويديا می‌تواند با استفاده از هسته‌های کنونی خود در دستگاه‌های موبايل بر سرعت جی‌پی‌يو مکسول بيافزايد. فرآيند چاپ 20 نانومتری و همچنين جی‌پی‌يو جديد از حيث کارکرد برق بسيار باصرفه‌‌تر هستند. برای دريافتن اين موضوع می‌توان کارکرد برق اين تراشه 1512 ميلی‌واتی را با تراشه 2679 ميلی‌واتی A8x اپل مقايسه کرد. 

همچنين، تراشه ان‌ويديا می‌تواند ويدیو 4K را با نرخ 60 نما در ثانيه و با رنگ 10 بيتی اجرا کند، اما هنوز از قابليت ضبط فيلم 4K با نرخ 30 نما در ثانيه برخوردار نيست. در حال حاضر، ان‌ويديا X1 را در اصل برای خودروها طراحی کرده و اين تراشه با آندرویيد و QNX سازگار است که هر دو سيستم‌عامل‌های پيش‌گام در حيطه خودروسازی هستند. درباره توان‌مندی‌های گرافيکی اين تراشه يک موضوع مبهم وجود دارد و آن سازگاری‌ با واسط برنامه‌نويسی گرافيکی مايکروسافت يعنی دايرکت‌اکس 12 است. موضوع اين است که دايرکت‌اکس 12 تنها با ويندوز 10 سازگار خواهد بود. ووبلينگ در اين‌ باره که آيا ويندوز 10 از X1 پشتيبانی خواهد کرد يا نه، اظهار نظر نکرد و تنها گفت اواخر امسال درباره حضور تگرا X1 در تبلت‌ها و اسمارت‌فون‌های پيش‌رفته بيش‌تر خواهيم شنيد. 
از سامانه‌های جديد ان‌ويديا که براساس تراشه جديد تگرا X1 طراحی شده ‌است، کامپيوتر Drive PX و ديگری کابين ديجيتال Drive CX بود که شرکت سازنده آن‌ها را به‌ترتيب «ابرکامپيوتر ناوبری خودکار» و «پيش‌رفته‌ترين کامپيوتر کابين ديجيتال در جهان» معرفی کرد. مورد نخست، Drive PX کامپيوتری است که دو تراشه تگرا X1 در آن به‌کار گرفته شده ‌است و خودرو با کمک آن می‌تواند آن‌چه را در پيرامونش می‌گذرد دريابد و به ‌آن واکنش نشان دهد. اين کامپيوتر با برخورداری از دو تراشه Tegra X1 می‌تواند داده‌های دريافتی از 12 دوربين را به‌صورت هم‌زمان و نيز 3/1 ميليارد پيکسل را در هر ثانيه پردازش کند. کامپيوتر فوق از نرم‌افزاری بهره می‌برد که برای کمک به سامانه‌های ايمنی و رانندگی خودکار طراحی شده‌ است. چشم‌گيرترين ويژگی اين کامپيوتر سامانه‌ای است که با استفاده از يادگيری عميق و همچنين بينایی کامپيوتری اشيا گوناگون را شناسایی می‌کند. از ديگر توان‌مندی‌های Drive PX ايجاد نقشه‌های واقع‌گرايانه سه‌بعدی و تصويرهای گرافيکی ديگری است که روی داشبورد خودرو نمايش داده می‌شود. کامپيوتر ان‌ويديا از راه‌ دور نيز به‌روزرسانی می‌شود و از اين ‌رو شرکت‌های خودروساز می‌توانند ايرادها را مرمت يا کاربردهای جديدی را به‌ آن بيافزايند. 
سايت ام‌آی‌تی تکنولوژی ريويو معرفی Drive PX را رويداد بزرگی برای يادگيری عميق قلمداد می‌کند. يادگيری عميق فناوری ويژه‌ای است که می‌کوشد اطلاعات دريافتی از حس‌گرها را با دنباله‌روی از عملکرد مغز موجودات زنده (به‌ويژه انسان) پردازش کند. ان‌ويديا در CES امسال نشان داد که نرم‌افزار طراحی شده برای Drive PX می‌تواند مردم، خودروها، دوچرخه‌ها و علائم را حتی وقتی بخشی از آن‌ها در پشت موانع پنهان باشند، تشخيص دهد. دومين کامپيوتر اين شرکت Drive CX است و با کمک تراشه تگرا X1 تصاويری با بيشينه وضوح 6/16 مگاپيکسل را پردازش می‌کند و به‌نمايش می‌گذارد. اين کامپيوتر با سيستم‌عامل‌های آندرویيد، لينوکس و يونيکس سازگار است و رانندگان می‌توانند با استفاده از پنل‌های ديجيتال متصل به ‌آن هر چيزی را از ساده‌ترين موارد مانند صدای راديو گرفته تا کارهای پيچيده‌تری مانند رندر کردن مدل‌های گرافيکی در داشبورد ديجيتال خودرو تنظيم کنند. 

سامانه جديد جنرال موتورز برای کاهش کارکرد سوخت

تغيير حجم موتور يکی از شيوه‌های کاهش کارکرد سوخت خودروها است. جنرال موتورز برای اين منظور از شيوه‌ای موسوم به Active Fuel Management استفاده می‌کند. در اين شيوه در مواقعی که موتور سبک کار می‌کند (برای مثال موقع رانندگی در بزرگ‌راه‌ها)، يک‌سری سيلندرها از حرکت باز می‌ايستند و در نتيجه جريان سوخت آن‌ها قطع می‌شود. به ‌اين فرآيند Cylinder deactivation نيز گفته می‌شود و البته ايده جديدی نيست. سامانه‌های مديريت موتور در چند دهه گذشته بيش‌تر به‌صورت يک ايده مفهومی وجود داشتند و اينک می‌توان اجرای آن ‌را در محصولات چند سال اخير شرکت‌های گوناگون از جمله هوندا، مرسدس بنز، آئودی و جنرال موتورز مشاهده‌ کرد. 
در سال 2012 جنرال موتورز در Tula Technology، در يکی از استارت‌آپ‌های دره سيليکون سرمايه‌گذاری کرد. نتيجه اين سرمايه‌گذاری ساخت سامانه جديدی است که از کارکرد سوخت موتور می‌کاهد و Dynamic Skip Fire نام دارد. اين سامانه جديد به‌جای اين‌که همه بانک‌های سيلندر را متوقف کند، پيستون‌ها را يک‌به‌يک بررسی می‌کند تا آن‌ها را بسته به ورودی سوپاپ و درخواست‌های کوپل خودرو محترق يا از آن عبور کند. به‌گفته جنرال موتورز، اين سامانه نشان داده ‌است که می‌تواند کارکرد سوخت را در مقايسه با موتورهای ديگر تا 15 درصد کاهش دهد. سامانه DSF در اصل رويکردی نرم‌افزاری دارد، اما برای اين‌که اجرایی شود، سخت‌افزارهای مورد نياز برای بازايستاندن سيلندر بايد روی موتور نصب شده ‌باشند. 

تويوتا برای 5 سال حق اختراع‌های خود را آزاد کرد

سال گذشته تسلا موتورز که می‌توان آن ‌را پيش‌گام‌ترين شرکت در صنعت خودروهای برقی دانست، اندیشه‌ها يا حق اختراعات‌ خود درباره فناوری خودروهای الکتريکی را آزاد کرد تا نوآوری در اين صنعت و همچنين گسترش آن ‌را تسهيل و تسريع کند. امسال تويوتا نيز اعلام کرد که همين رويه را دنبال خواهد کرد و از امسال تا سال 2020 تعداد 5650 حق اختراع‌ خود را در سراسر جهان آزاد می‌کند و اميدوار است که با اين‌ کار شرايط برای گسترش خودروهای سوخت هيدروژنی هموارتر شود. از آن جمله، حق اختراع‌هایی در ارتباط با ترکيب هيدروژن و هوا برای توليد برق به‌وسيله مخزن‌های فيبر کربن، توليد نيروی مورد نياز برای پيش بردن خودرو و سرانجام توليد تنها آب (به‌جای دودهای آلاينده) است. از اين مجموعه، حدود 1970 حق اختراع درباره پشته‌های سلول سوخت، 290 عدد از آن‌ها در ارتباط با مخزن‌های پرفشار، 3350 حق اختراع درباره کنترل نرم‌افزاری سامانه سلول سوخت و 70 حق اختراع درباره توليد و تأمين هيدروژن است.

سامانه‌های هيوندای برای کنترل وضعيت خودرو

شرکت هيوندای به معرفی پلتفرم ارتقا يافته BlueLink پرداخت و اظهار داشت که با کمک اين پلتفرم می‌توان ساعت‌های هوشمند مجهز به سيستم‌عامل آندرویید ویر را با خودرو مرتبط کرد. از اين ‌رو، اينک می‌شد خودرو را به‌وسيله ساعت هوشمند و همچنين برنامه موبايل بلولينک که روی اسمارت‌فون نيز نصب می‌شود، کنترل کرد. کارهایی مانند روشن کردن موتور از راه دور، روشن کردن چراغ چشمک‌زن و قفل و باز کردن درهای خودرو از جمله امکانات اين سامانه به‌شمار می‌آيند. 

همچنين، هيوندای از کيت Display Audio رونمایی کرد که برای خودروهای ارزان‌تر ساخته شده ‌است و با هر دو پلتفرم گوگلی و اپلی Android Auto و CarPlay سازگار است و يک نمايش‌گر لمسی دارد که می‌توان از واسط کاربر آن اسمارت‌فون‌ها، تماس‌ها، ناوبری و برنامه‌های صوتی را با اين سامانه يک‌پارچه کرد. سامانه Display Audio با سرويس تله‌ماتيکس (سامانه دادوستد اطلاعات در خودرو) بلو‌لينک هيوندای نيز سازگار است. اين سامانه شيوه‌ای برای اتصال خودروها به شبکه‌های نسل چهارم است و در صورت استفاده از سرويس تله‌ماتيکس، خودرو می‌تواند برای باز کردن قفل در از راه‌دور و پايش وضعيت جاری با اسمارت‌فون مرتبط شود. 

ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور و نیز از دکه‌های روزنامه‌فروشی تهیه نمائید.

ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه     
ثبت اشتراک نسخه آنلاین

 

کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکه‌ها

  • برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network  اینجا  کلیک کنید.

کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون

  • اگر قصد یادگیری برنامه‌نویسی را دارید ولی هیچ پیش‌زمینه‌ای ندارید اینجا کلیک کنید.

ایسوس

نظر شما چیست؟