داستانی ناخوشایند از پیشرفت فناوری
باتری اسمارت‌فون‌ها به قیمت جان کارگران معدن ساخته می‌شوند!
غول‌های بزرگ دنیای فناوری همچون اینتل و اپل در اغلب موارد پیشرفت‌های بزرگ خود را مدیون مواد معدنی همچون تنگستن، قلع، تانتالیم و طلا هستند. موادی که از دل معادن کنگو از سوی کارگرانی استخراج می‌شود که در اغلب موارد زندانیان تحت کنترل هستند. این مقاله به شما نشان می‌دهد باتری گوشی هوشمندی که هم اکنون در اختیار دارید، چگونه ساخته شده است.

1606683296_1_0.gif

متاسفانه، معادن اغلب در مناطقی نامساعدی حفر می‌شوند که کانی‌های با ارزش و مورد نیاز صنعت در آن مناطق کشف شده‌اند. مناطقی که عمدتا شرایط مناسبی ندارند. کبالت (colbat) از جمله این مواد است. کبالت یک ماده معدنی است که در باتری‌های لیتیومی مورد استفاده قرار می‌گیرد. باتری‌هایی که امروزه در همه وسایل از گوشی‌های هوشمند گرفته تا درون اتومبیل‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

گزارش تحقیقاتی که به تازگی از سوی تاد فرانکل و مایکل رابیسنون چارلز، در واشنگتن پست به چاپ رسیده است، شرایط بسیار سخت کارگرانی را به تفسیر کشیده است که در چنین معادنی کار می‌کنند. این تحقیق که با تیتر ویژه کارگران صنعت‌گر معدن منتشر شده است، به کارگرانی اشاره دارد که به طور مستقیم جزء کارکنان شرکت‌های بزرگ به شمار نمی‌روند، اما زندگی خود را با پرش در حفره‌های تنگ و تاریک، آن هم با پای برهنه که هیچ‌گونه ایمنی در برابر برخورد با سنگ‌های تیز جداره حفره‌ها برای آن‌ها وجود ندارد و با دست اقدام به استخراج کبالت می‌کنند، به خطر می‌اندازند. صدمات جدی و از دست دادن جان جزء پیامدهای عادی این چنین مشاغلی به شمار می‌رود. زمانی که کبالت استخراج می‌شود، در بستر رودخانه شسته می‌شود. این فرآیند می‌تواند باعث آلوده شدن آب رودخانه شده و در صورت مصرف توسط زنان باردار به نقص عضو جنین و دیگر مسائل مربوط به سلامت منجر شود. در این گزارش آماده است که اگر این کارگران روز بسیار خوبی را به لحاظ حفاری سپری کرده باشند، حقوقی معادل 2 تا 3 دلار در روز دریافت می‌کنند

اپل به یاری کارگران میآید

در حالی که ما نمی‌توانیم به طور دقیق ادعا کنیم که این مردم به شیوه برده‌داری مورد استثمار قرار می‌گیرند، اما به نوعی در دام فقر گرفتار گشته‌اند. اگرچه کنگو به دلیل وجود ذخایر معدنی مهمی که در صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرد جزء کشورهای ثروتمند دنیا به شمار می‌رود، اما مردم این مناطق به عنوان ذی‌نفعان اصلی مالی این مناطق شناخته نشده و از این نعمت محروم هستند. بیشتر شرکت‌های فناوری از شرایطی که در معادن کبالت کنگو حکم‌فرما است با خبر هستند، اما سطح بازرسی و بهبود وضعیتی که در سیاست‌های این شرکت‌ها وجود دارد، همگی با یکدیگر یکسان نیست. تصویر زیر وضعیت کارگر معدن WaPo Cobalt را نشان می‌دهد.

پائولا پیر، مدیر ارشد اپل در زمینه بررسی وضعیت زنجیره اجتماعی اپل در این ارتباط به واشنگتن پست گفته است: «اپل به طور جدی با تامین کننده اصلی Huayou Cobalt به منظور بهبود این شرایط و همچنین مسائل اساسی که بر فقر این کارگران دامن می‌زند همکاری می‌کند.» به نظر می‌رسد، شرکت‌های دیگر کمتر تلاش می‌کنند خود را درگیر این چنین مباحثی کنند. لارا اسمیت، مشاوری که در موسسه Core Consultants واقع در ژوهانسبورگ کار می‌کند، در این ارتباط به واشنگتن پست گفت: «معادن کبالت هنوز هم با مشکلات جدی روبرو هستند، اما به نظر می‌رسد مشکلات این معادن برای بسیاری از شرکت‌های بزرگ دنیای فناوری یا اهمیت چندانی ندارد یا اصلا در ارتباط با این مشکلات اطلاعی ندارند. شرکت‌ها نمی‌توانند ادعا کنند در خصوص این مسائل بی اطلاع هستند. به دلیل این‌که اگر آن‌ها مصمم باشند که در این خصوص آگاه شوند، به راحتی می‌توانند این‌کار را انجام دهند.»

فناوری بیشتر ممکن است کمک کننده باشد

مشکل تنها در ارتباط با استخراج موادی نیست که درون این معادن قرار دارد، بلکه ما از این دست مشکلات وحشتناک را در مزارع کشاورزی، معادن مختلف و در زمان برداشت مواد پایه دیگر مشاهده می‌کنیم. اما این مسائل آن‌گونه که باید در اخبار مطرح نمی‌شوند. در حال حاضر، بخش‌هایی از دنیای فناوری در حال ساخت فناوری‌هایی است تا مردم را از چنین مسائل بغرنج و کار اجباری رهایی بخشند. در تصویر زیر کشاورز یک مزرعه در رواندا آفریقا را مشاهده می‌کنید.

الکساندر آتزبرگر مدیرعامل SAP Airba در این ارتباط گفته است: «حداقل 34 کارگروه مختلف در سازمان عفو بین‌الملل در حال شناسایی مشاغل اجباری خطرناک هستند.» این تلاش‌ها به منظور افزایش سطح آگاهی خریداران است تا بدانند باتری‌ها، مبلمان‌های راحتی و... که هر روز از آن‌ها استفاده می‌کنند، به احتمال زیاد در نتیجه تلاش‌ها و کار اجباری کارگران ساخته شده و در اختیار آن‌ها قرار گرفته است. Airba امیدوار است مردم با آگاهی از چنین شرایطی شرکت‌های بزرگ را مجبور سازند تا به ممیزی شرایط کار در سراسر زنجیره تامین شرکت خود پرداخته و حق کارگران به ویژه آن‌هایی که در معادن کار می‌کنند را محترم شمارند. امید است همه شرکت‌ها در هر کجای دنیا بخشی از این راه حل باشند، نه این‌که خود بخشی از مشکل باشند. 

ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور و نیز از دکه‌های روزنامه‌فروشی تهیه نمائید.

ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه     
ثبت اشتراک نسخه آنلاین

 

کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکه‌ها

  • برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network  اینجا  کلیک کنید.

کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون

  • اگر قصد یادگیری برنامه‌نویسی را دارید ولی هیچ پیش‌زمینه‌ای ندارید اینجا کلیک کنید.

ایسوس

نظر شما چیست؟