ماهنامه شبکه - شماره 147
نسخه کاغذي شماره 147 ماهنامه شبکه با پرونده ويژه «انقلاب چاپ سه‌بعدي» منتشر شد.

 

سرمقاله: «از پولارويد تا جنون يک درويد» از پرهام ايزدپناه

 

فصل خبر و گزارش

اخبار ايران و جهان

تازه‌هاي ايسوس

اخبار سازمان نظام صنفي‌ رايانه‌اي

 

فصل ديدگاه

اصل مطلب - «انتخاب دوربين و کشف نبوغ عکاسي خود» از پارسا ستوده‌نيا

يادداشت - «لذات فلسفه؛ از مدل‌سازي تا شبيه‌سازي» از احمد شريف‌پور

يادداشت - «داده را درياب» از سبحان عطار

تار و پود - «هنوز باورم نيست اين جدايي!» از ميثاق محمدي‌زاده

گاوصندوق - «ماتريک در زينگا!» از علي حسيني

 

فصل شاهراه اطلاعات

شروع فصل با معرفي دوربين Canon EOS 70D با نام مقاله «فوکوس تقريباً آني» است. پس از مدت‌ها گمانه‌زنی در‌مورد عرضه محصول بعدی کانن از سری دوربین‌های DSLR و تردید درباره جایگزینی EOS 60D با EOS 70D یا جایگزینی EOS 7D با EOS 7D Mark II، بالاخره کانن در دومین روز جولای2013، دوربین سطح میانی EOS 70D را با امکانات جدید و البته تازه‌ترین فناوری حسگرهای تصویری خود معرفی کرد. شرکت نوکيا گوشي موبايل هوشمند جديد با نامLumia 1020 را به تازگي معرفي کرد. اين هيولاي 41 مگاپيکسلي در مقاله «زردي من از تو» مورد بررسي قرار گرفته است. مقاله بعدي «يولا: نيمه پنهان گوشي‌هاي هوشمند» است. يولا در واژه‌اي فلاندي به معناي دينگي يا قايق پارويي است با بار مفهومي طعنه‌آميز. پيشينه اين واژه به زمان فاش شدن نامه استفان ايلوپ مديرعامل‌ تازه‌کار نوکيا در سال 2011 برمي‌گردد که در نامه داخلي خود براي پايان دادن به کار گروهي اجرايي سيستم‌عامل ميگوي (MeeGo) نوکيا از کارکنان آن گروه با عنوان ملوانان ياد کرده بود. مقاله پاياني اين فصل مفصل به نرم‌افزار Creative Cloud ادوبي با عنوان «Creative Cloud جايگزين هميشگي Creative Suite » اختصاص دارد. پس از سری نرم‌افزارهای CS (سرنام Creative Suite) که به ترتیب تا CS6 پیش رفته بود و در حالی که بسیاری از مشتاقان این سری نرم‌افزارها منتظر بسته جدید این نرم‌افزارها تحت عنوان CS7 بودند، شرکت‌ادوبی در کنفرانس سالانه Adobe MAX به یکباره با نسخه CC یا (Creative Cloud) مواجه شدند.

 

 

فصل کارگاه

مقاله سرفصل «شروع کار با MongoDB » است. MongoDB را می‌توان یکی از پرمخاطب‌ترین پایگاه‌های داده‌موجود در جمع اعضای خانواده NoSQL‌ دانست که بنابر برخی آمارهای جمع‌آوری شده، لقب پرمخاطب‌ترین را نیز به‌خود اختصاص داده است. در این مقاله سعی خواهیم کرد تا ضمن بررسی مشخصات MongoDB به چگونگی نصب و به‌کارگیری این پایگاه داده پرداخته و در آینده به نحوه دستیابی به آن از طریق زبان برنامه‌نویسی C# بپردازیم. مقاله دوم اين فصل بخش دوم «50 دستور پرکاربرد لينوکسي» است.

 

فصل امنيت

خواننده بخش چهارم الفباي امنيت در وب با عنوان «امنيت برنامه‌هاي تلفن همراه» خواهيد بود. اين مقاله مي‌گويد بهترين راه امن نگه‌داشتن برنامه‌هاي تلفن همراه، حفظ امنيت سرويس‌هايي است که به آن‌‌ها متصل مي‌شوند. در بخش بيگانه‌اي پرسه مي‌زند ابتدا روش‌هايي براي حفظ اطلاعات روي سرويس‌هاي کلاود و سرورهاي شرکت‌هاي خصوصي کوچک و متوسط ياد خواهيد گرفت. اين مقاله با عنوان «چگونه اطلاعات خودمان را محکم بچسبيم» از پي‌سي‌ورلد ترجمه شده است. مقاله بعدي اين بخش «هک نشويم!» است که به موضوع کارکرد نرم‌افزارهاي Whitelistingمي‌پردازد. «لطفاً با خودتان ويروس حمل نکنيد!» نيز به معرفي و بررسي نرم‌افزار Panda Mobile Security for Androidپرداخته است. «بدافزارهاي آندروئيد شش برابر شدند!» خلاصه‌اي از جديدترين گزارش شرکت جونيپر و مک‌آفي درباره تهديدات موبايل است.

 

فصل عصرشبکه

نگاهي به خبر سازماندهي دوباره مايکروسافت و ايجاد تغييرات گسترده در ساختار آن با نام مقاله «مايکروسافت واحد؛ آرزوي بالمر يا جبر بازار؟!» شروع اين فصل است. استيو بالمر، مديرعامل مايکروسافت در روز پنجشنبه 11 جولاي 2013 از وقوع يک بازسازي گسترده در ساختار آينده اين شرکت خبر داد. مقاله بعدي «داستان صعود بانوي شکيبا» نگاهي به جايگاه جديد و قدرتمند جولي لارسن گرين در هرم مديريتي مايکروسافت است. در نهايت مقاله «درصف نايستيد!» به مرور فناوري‌هاي نو در خرده‌فروشي‌ها و سوپرمارکت‌ها مي‌پردازد.

 

فصل فناوري شبکه

مقاله سرفصل «طراحي يک پروتکل ارتباطي براي شبکه‌هاي حسگر» است. اين مقاله پارامترها و نکات مهمي که بايد براي طراحي يک پروتکل اختصاصي و ويژه براي شبکه‌هاي شخصي حسگر در نظر گرفته شوند را تشريح و تببين مي‌کند. شبکه‌اي با نودهاي کم‌مصرف و داده‌هاي فيزيولوژيکي که بايد از حسگرها گرفته شده و براي نود اصلي ارسال شوند. مقاله دوم اين فصل «سيلوي در دسترس ابري» به بررسي اختصاصي دستگاه D-Link DNS-320Lمي‌پردازد. همچنين «الماسي سياه و درخشان» بررسي اختصاصي مودم روتر دوبانده Asus DSL-N55U است. اين روتر به تازگي وارد بازار ايران شده و جزو بهترين محصولات اين شرکت در سال 2013 محسوب مي‌شود.

 

پرونده ويژه: انقلاب چاپ سه‌بعدي

پرونده ويژه اين شماره آشنايي، مفاهيم، قابليت‌ها و کارکردهاي چاپگرهاي سه‌بعدي است و سعي دارد از زواياي ديگري هم اين موضوع را بررسي و انقلاب صنعتي پيش‌رو در اين زمينه را موشکافانه دنبال و نمايي از آينده پيش چشمان خواننده ترسيم کند. مقدمه اين پرونده ويژه با نام «روياي چاپ سه بعدي» درآمدي بر اين پرونده ويژه است. در مقدمه مقاله اول با نام «نرم‌افزاري شدن سخت‌افزار» آمده است: «ایده چاپ سه‌بعدی آن‌قدر هیجان‌انگیز است که به‌دشواری می‌توان نقطه آغاز درستی را برای سخن گفتن درباره‌اش برگزید. اما در نظر بگیرید که بتوان همه بخش‌های یک دستگاه پیچیده را با دستگاهی که روی میز کارتان جای می‌گیرد، با بهایی اندک و در زمانی کوتاه تولید کرد. این ایده البته، همین حالا هم به واقعیت پیوسته‌ است، هرچند تا همه‌گیر شدن تجاری آن هنوز باید چند سالی صبر کرد.» مقاله دوم «چاپگرها سه‌بعدي مي‌شوند» نگاهي به کاربرد فناوري چاپ سه‌بعدي در حوزه‌هاي مختلف دارد. در اين بخش سعي شده به‌طور گذرا مثال‌هايي از کاربردهاي متنوع و گاهي دور از ذهن فناوري چاپ سه‌بعدي را از نظر بگذرانيم. «جادوگري در عصر جديد» عنوان مقاله سوم اين پرونده ويژه است با مقدمه: «کافي است با مترو به بخش نه‌چندان خاص از Third Avenue در بروکلين برويد. سپس در بزنيد تا يک جوان آشفته در را باز کند. اينجا است که خود را در BotCave خواهيد يافت؛ جايي که 125 کارگر کارخانه در حال پديد آوردن آينده توليد هستند. بات‌کِيو مقر مِيکربات (MakerBot) است؛ شرکتي که نزديک به چهار سال است به توليد انبوه چاپگرهاي سه‌بعدي براي عموم مي‌پردازد. اما هيچ‌کدام از ساخته‌هاي مِيکربات شبيه به چاپگري که اکنون کارگرها در حال ساخت آن هستند، نيست.» مقاله «چاپ ناممکن‌ها» مي‌گويد آيا چاپ سه‌بعدي توليد به شيوه رايج را دگرگون خواهد کرد؟ مقاله چهارم «تحول دانشگاه‌ها با چاپ سه‌بعدي» به بررسي تاثيرات فناوري‌هاي چاپ سه بعدي روي آزمايشگاه‌ها و کتابخانه دانشگاه‌ها مي‌پردازد.