نسخه کاغذي شماره ارديبهشت ماهنامه شبکه با پرونده ويژه «رمزنگاري کوانتومي» منتشر شد. فهرست مطالب اين شماره عبارتند از:
سرمقاله: «حال همه گذرواژهها خوب است، تو هم باور نکن» از پرهام ايزدپناه
فصل خبر و گزارش
برگزاري هشتمين دوره مسابقات روبوکاپ آزاد ايران
دو گوشي اکسپرياي جديد از سوني
حضور صد ناشر الکترونيک در نمايشگاه کتاب امسال
60 درصد ايرانيها متصل به اينترنت هستند
تازههاي ايسوس
گزارش آگهي: خدمات ارتباطي وايمکس مبيننت
اخبار سازمان نظام صنفي رايانهاي
فصل ديدگاه
«کدگذاري حافظه با بو» از پارسا ستودهنيا
«گوگل، NLP و روبوتهاي انساننما» از احمد شريفپور
«پرينترهاي سهبعدي، ايستگاه بعدي دعاوي حقوقي» از سبحان عطار
«اعترافات يک معتاد اينترنتي» از ميثاق محمديزاده
« آيا تبلتها ديده مي شوند؟» از علي حسيني
فصل شاهراه اطلاعات
اين فصل را با مقاله «برنده بازي کيست؟ iOS يا آندروئيد؟» شروع ميکنيم که نگاهي دارد به آمارهاي وضعيت اين دو سيستمعامل در بازار سيستمعاملهاي موبايل. در مقدمه اين مقاله آمده است: شايد خيلیها اين سؤال را از خود پرسيده باشند: «کدام بهتر است، آندروئيد يا iOS؟» در واقع بازار سکوهای موبايل در حال حاضر در قبضه ايندو است! بازيگران ديگری هم وارد صحنه شدهاند اما دستکم تاکنون نتوانستهاند نگاه تماشاگران زيادی را به خود جلب کنند. وقتی سخن از iOS و آندروئيد است خود به خود نام اپل و سامسونگ نيز به ميان میآيد. اپل متولی تامالاختيار iOS است. در سوی ديگر با اينکه آندروئيد سکویی باز به شمار میرود، اما اگر بخواهيم از بين هندستسازان آندروئيدی، موفقترينشان را به نمايندگی انتخاب کنيم بیشک سامسونگ گزينه نخست است.
مقاله بعدي اين فصل «کنسول بازي Ouya، جعبه کوچکِ اميدهاي بزرگ» است. در اين مقاله ميخواهيم به اين سوال جواب بدهيم که آيا کنسول بازي مستقل و تازه وارد آندروئيدي ميتواند با پلياستيشن و اکسباکس رقابت کند؟ شايد سوني، مايکروسافت و نينتندو ديگر تنها نامهاي بااهميت در دنياي بازي نباشند، اما هنوز اين «سه بزرگ» هستند که در اذهان مردم زنده ماندهاند. با وجود اينکه سختافزار و بازيهاي iOS و آندروئيد خيلي بهتر شدهاند، همچنان بازيکردن حقيقي با دسته، کنسول و روي تلويزيون خانگي است.
در بخش «عصرجديد» فصل شاهراه اطلاعات مقالهاي با عنوان «همراهان فضايي!» به بررسي کاربردهاي تلفنهاي هوشمند در صنايع هوايي و ماهوارهاي ميپردازد. از چشم شبکه بخش ثابت بعدي اين فصل است.
فصل کارگاه
«برنامهنويسي ويندوز8» اولين مقاله فصل کارگاه در شماره 144 ماهنامه شبکه است. اين مقاله چند قسمتي نحوه ساخت برنامه براي محيط مدرن ويندوز8 (مترو) ميپردازد. در مقدمه اين فصل ميخواهيم: در این مقاله بر آن شدیم، تا نحوه ساخت برنامههای سبک ویندوز را به همراه تشریح ساختمان بهکار رفته در آنها به شما نشان دهیم. مفاهیمی که در این مقاله آنها را مورد بررسی قرار خواهیم داد، عبارتند از: توصیف کوتاهی از ویندوز 8 و بعضی قابلیتهای ارائه شده در آن، نگاهی اجمالی به جدیدترین نسخه ارائه شده از ابزار برنامهنویسی Visual Studio 2012 و درنهایت، ساخت برنامههای محیط مترو بر مبنای الگوی Blank App(XAML) و نحوه واردکردن کنترلها روی صفحه و پیکربندی آنها.
مقاله آموزشي بعدي اين فصل «چند نکته و ترفند MySQL» است که از نامش پيداست ميخواهد چه چيزي را آموزش دهد. شاید نتوان کسی را درحوزه فناوری اطلاعات پیدا کرد که نام MySQL را نشنیده باشد. درباره MySQL مستندات و راهنماهای فراوانی از چند صفحه تا چند صد صفحه وجود دارد اما شاید کمتر بهصورت ترفندی به آن پرداخته شده باشد. در مطلب حاضر میخواهیم چند نکته از این سیستم مدیریتی این پایگاه داده خوب، قدرتمند و پرکاربرد را با هم مرور کنیم.
فصل امنيت
مقاله سرفصل «پرسه در دالانهاي تاريک» است. در اين مقاله که نخستين بخش از مجموعهاي
پنج قسمتي است، قصد داريم درباره امن نگاه داشتن خودتان و کسبوکارتان در روي وب صحبت کنيم. مطلب حاضر را با برخي اطلاعات پايه در مورد رمزنگاري در اينترنت و نحوه استفاده از آن براي محافظت از اطلاعات شخصيتان شروع ميکنيم. پس از آن به بدافزارها، امنيت برنامکهاي موبايل و موضوعات ديگر خواهيم پرداخت.
«بيگانهاي پرسه ميزند» اين فصل شامل دو مقاله است که در مقاله اول پنج تهديد جدي کلاود عمومي معرفي و مورد بررسي قرار گرفتهاند. اين مقاله که به قلم يکي از کارشناسان امنيتي معتبر مايکروسافت است بزرگترين چالشهاي امنيتي سرويسهاي کلاود بيان شدهاند. مقاله دوم يک گزارش درباره وضعيت حملات DDoS در جهان و مشخصات جديد اين حملات است. جالب است بدانيد که حملات جديد DDoS پهناي باندهايي نزديک به 200 گيگابايت روي اينترنت را مصرف ميکنند و چندين ساعت به طول ميانجامند.
«تهديدات اينترنتي را فراموش کنيد...» نام گزارش آگهي از شرکت ايمن رايانه پندار پيرامون محصول Panda GetDefender است. طي شبکههاي کوچک، متوسط، بزرگ و گسترده است. انسداد نفوذ ويروسها، بدافزارها، هرزنامهها، پيشگيري از حملات هک و نفوذهاي غيرمجاز و جلوگيري از دسترسي کارکنان سازماني به محتويات اطلاعاتي و اينترنتي غيرمجاز درست در نقطه اصلي اتصال شبکه به اينترنت (Internet Gateway) قابليت اصلي اين دستگاه پيشرفته را تشکيل ميدهد.
فصل عصرشبکه
اولين مقاله «کلاه سرخ جنتلمن در باشگاه ميليارديها» درباره اين موضوع است که چگونه ردهت محصول کليدي خود را نابود کرد و به يک تاجر يک ميلياردي دلاري تبديل شد. اگرچه به ظاهر نميتوان با لينوکس و محصولات اپنسورس يک تجارت راه انداخت و از آنها پول درآورد، برخي خلاف اين را ثابت کردند. اوج کسبوکار با لينوکس و نرمافزارهاي آزاد را ردهت به نمايش گذاشت و خود را به عنوان نخستين شرکت يک ميلياردي دلاري که سروکارش با نرمافزارهاي آزاد است و درآمد خود را از آن طريق به دست آورده معرفي کرد.
«آيبيام، لنوو و سرورهاي x86» مقاله بعدي اين فصل است که نگاهي به احتمال واگذاري بخشي از خط توليد سرورهاي x86 آيبيام به لنوو دارد. آيبيام در تازهترين حرکت خود درصدد فروش بخش سرورهاي خود است. اين شرکت سالها است که اين رويه را در پيش گرفته است و سعي ميکند با فروش مستقيم تجهيزات ريز و درشت در بازار رو به افول تمايل بيشتري به حوزههاي تخصصيتر نشان بدهد.
فصل هنر و سرگرمي
در اين شماره يکي از بهترين فيلمهاي سال 2013 مورد بررسي قرار گرفته است. نگاهي به جلوههاي هنري فيلم «زندگي پاي» با عنوان «فلسفه وحش» اولين مقالهاي است که ميخوانيد. در مقدمه اين مقاله آمده است: طبيعت بيش از آنچه که فکرش را ميکنيم زيبا است و چهبسا سفر و تامل در اعماق آن چيزهايي را به ما بياموزد که در بطن کتابها و کنکاشهاي علمي و تجربيمان از چشم دل پنهان مانده باشد. اخبار هنر و سرگرمي بخش بعدي اين فصل است.
فصل فناوري شبکه
اين فصل را با مقاله «فرود روي باند 60 گيگاهرتز!» شروع ميکنيم. در اين مقاله به بررسي استانداردها و فناوريهاي روي باند 60 گيگاهرتز ميپردازيم. در اين مقاله پروتکلهاي WiGig، 802.11ad، WirelessHD، UWB، WHDI و ... مورد بررسي و ارزيابي قرار گرفته اند. مهمترين ويژگي اين استانداردها ارتباط پرسرعت بيسيم و انتقال ويديو در بردهاي کوتاه چند متيري ميان تجهيزات مختلف شبکه است.
«روتر جهش يافته» مقاله بعدي اين فصل است که به بررسي محصول TP-Link TL-W941ND ميپردازد. شرکت تيپي – لينک اين محصول را براي رده مياني بازار توليد کرده است و با افزودن امکانات و قابليتهاي پيشرفتهاي يک محصول کارا و عملياتي ساخته که به راحتي ميتوان شبکههاي بيسيم خانگي و اداري را بر اساس آن راهاندازي کرد. قيمت مناسب اين محصول در مقايسه با روترهاي بيسيم گرانقيمت بازار مزيت ديگري براي خريد آن است. در تستها نيز کارايي خوبي از خود نشان داد و سيگنالدهي و سرعت انتقال اطلاعات راضيکننده بود. اخبار دنياي شبکه مقاله بعدي اين فصل است.
پرونده ويژه: رمزنگاري کوانتومي!
در مقاله مفصل پرونده ويژه اين شماره کريس لي در قالب سفرنامهاي اروپايي براي ما تعريف ميکند: از رمزنگاري کلاسيک و الگوريتم RSA به رويارويي ناگزير آن با کامپيوترهاي کوانتومي آينده و سپس QKD، شيوه و دشواري هاي آن و حتي آسيبپذيريهايش. سپس از ميان فيزيکپيشگان به جمع رياضيداناني ميرود که روش رياضي متفاوتي را بهعنوان جايگزين روشهاي رمزنگاري کنوني پيشنهاد ميکنند و به آينده رمزنگاري کوانتومي چندان خوشبين نيستند...