ماهنامه شبکه - شماره 145
نسخه کاغذي شماره 145 ماهنامه شبکه با پرونده ويژه «چالش‌هاي صنعت شبکه ايران» منتشر شد.

نسخه کاغذي شماره 145 ماهنامه شبکه با پرونده ويژه «چالش‌هاي صنعت شبکه ايران» منتشر شد. فهرست مطالب اين شماره عبارتند از:

سرمقاله: «جريان يک شريان» از پرهام ايزدپناه

فصل خبر و گزارش

اخبار ايران و جهان

تازه‌هاي ايسوس

اخبار سازمان نظام صنفي‌ رايانه‌اي

 

فصل ديدگاه

يادداشت - «طراحي به تنهايي» از پارسا ستوده‌نيا

يادداشت - «از معلمان آمريکايي تا خوانندگان ايراني» از سبحان عطار

تار و پود - «500 سال بعد ... » از ميثاق محمدي‌زاده

گاوصندوق - «زمان کتاب‌خواني الکترونيک» از علي حسيني

 

 فصل شاهراه اطلاعات

شروع اين فصل با گزارش Google I/O است. در اين گزارش با عنوان «در ديار گوگلي‌ها» آمده است: قيمت هر بليت‌ برای شرکت در کنفرانس امسال 900 دلار بود (برای دانشجويان و اعضای هيئت علمی دانشگاه‌ها 300 دلار). شرط اعطای بليت به خريداران اين بودکه باید هم در سرويس گوگل‌پلاس و هم در سرويس گوگل والت حساب کاربری داشته باشند. با وجود این، طبق خبری که سايت تک‌کرانچ در روز 13 مارس منتشر کرد، همه بليت‌های گردهمایی امسال طی تنها 49 دقيقه به‌فروش رسيد! البته، رکورد سال گذشته از اين نيز کمتر بود و گوگل توانسته ‌بود در کمتر از 30‌ دقيقه همه بليت‌ها را به فروش برساند.

بررسی دوربین فوجی فیلم مدل X100S تحت عنوان « با طرحی از گذشته عکسهایی از امروز بگیرید» تازه بعدي اين فصل است. آیا X100S می‌تواند همپای دوربین‌های امروزی حرکت کند یا ترجیح می‌دهد در گذشته سیر کند؟ ظاهراً امروزه بازگشت به گذشته مد شده است. فصل ششم سریال مردان دیوانه (MadMen) در حال پخش است و با این وجود هنوز هم از نظر تعداد تماشاگر در رتبه بالایی قرار دارد. فیلم Great Gatsby که اتفاقاتش به سال‌های 1920 باز‌می‌گردد قرار است ماه آینده در پرده‌های سینما بدرخشد. دوربین X100S فوجی فیلم هم که در واقع به‌روزرسانی از مدل X100 (سال2010) بوده از این قاعده مستثنی نیست و یکی از بیشترین بازگشت‌ها به گذشته متعلق به این مدل است.

در بخش ثابت عصرشبکه اين شماره مزيت‌های يک شبکه‌ اجتماعی، ارتباطی در صورت وقوع حوادث طبيعی يا شرايط بحرانی مورد بررسي قرار گرفته است. در ابتداي مقاله «کانالي در دل توفان» مي‌خوانيد: اگر روزی کولاک يا توفان شديدی اتفاق یبفتد و مدارس، اداره‌ها و... تعطيل شوند، چطور می‌توان ارتباط بين افراد را همچنان برقرار نگاه داشت؟ بعضی سازمان‌ها از سيستم شماره‌گيری خودکار (automated dialing) استفاده می‌کنند اما ديگران هنوز به شيوه‌های ارتباطی قرن بيستمی يعنی تماس‌های درختی (Call Tree) متکی هستند.

« Xbox One آمد» عنوان آخرين مقاله فصل شاهراه اطلاعات اين شماره است. مايکروسافت سرانجام در اواخر ماه مي امسال ( برابر اوايل ارديبهشت) کنسول جديد خود، Xbox One را معرفي کرد تا به اين ترتيب، مصاف اين شرکت با شرکت سوني در صحنه بازي‌هاي کامپيوتري بار ديگر اوج بگيرد. نخستين کنسول بازي مايکروسافت با برند Xbox در سال 2001 عرضه شده‌ بود.

 

فصل کارگاه

بررسي سيستم‌عامل برپايه وب موزيلا يا FirfoxOS در مقاله «روباه قرمز در کمين تلفن‌هاي هوشمند» خواندني و جذاب است. موزیلا با فایرفاکس برای خود جایگاه ثابتی در میان مرورگرهای وب دست و پا کرده است و حالا چندی است سعی دارد تا با تکیه‌بر فایرفاکس و ویژگی‌های HTML5 جایگاهی نیز در میان سیستم‌عامل‌های تلفن‌های هوشمند پیدا کند. اگرچه موزیلا از همین ابتدا نمی‌خواهد به‌طور مستقیم، با آندروئید و iOS رو در رو شود و تلفن‌های هوشمند رده پایین را هدف گرفته است اما ایده استفاده از برنامه‌های بر پایه وب به جای برنامه‌های بومی به قدری بلند پروازانه هست که توجه تمامی منتقدان و صاحب‌نظران را به سمت خوب جلب کند.

مقاله بعدي قسمت دوم و پاياني «برنامه‌نويسي ويندوز 8» است. در اين مقاله با نحوه ساخت اولين برنامه براي محيط مدرن ويندوز8 يا همان مترو آشنا خواهيد شد. در اين شماره به بررسي ساختار داخلي و اجزاي تشکيل دهنده پروژه ساخته شده پرداخته و خواهيم ديد چگونه و چه نوع کنترل‌هايي را در اين سبک از برنامه‌ها مي‌توان مورد استفاده قرار داد. در بخش انتهاي مقاله نيز با ابزار بسيار جالب شبيه‌ساز ويندوز 8 که به‌عنوان يکي از مؤلفه‌هاي ويژوال استوديو  آشنا خواهيم شد که در‌اختيار طراحان قرار گرفته است و با استفاده از آن توانايي آزمايش و بررسي پروژه‌هاي خود را دارند.

اگر کاربر سرورهاي لينوکسي هستيد و به خصوص اگر با سيستم‌عامل سرور CentOS کار مي‌کنيد مقاله «رفع اشکال سرورهاي لينوکسي» را از دست ندهيد. اين مقاله برپايه توزيع لينوکس CentOS نوشته شده است. شروع اين مقاله اين‌گونه است: آیا تاکنون برای رفع مشکل پیش‌آمده در سرور CentOS خود گیج شده‌اید؟ تعدادی ابزار و تجربه و تمرین می‌تواند برای حل سریع‌تر اغلب مشکلات پیش آمده کمک‌های مفیدی باشند.

 

فصل امنيت

دومين قسمت از مجموعه مقالات الفباي امنيت در وب با عنوان «زماني براي مستي بدافزارها» را مي‌توانيد در اين شماره بخوانيد و پيگيري کنيد. برخی می‌گویند که ما در دوران پسا پی‌سی (Post-PC) زندگی می‌کنیم، اما بدافزارهای پی‌سی‌ها هنوز هم یکی از بزرگ‌ترین مشکلات کاربران خانگی و تجاری کامپیوترها است. نمونه‌های این موضوع را در همه‌جا می‌توان مشاهده کرد؛ در ماه نوامبر اعلام شد که هکرها از یک بدافزار برای سرقت اطلاعات مربوط به موشک‌های جدید ژاپن و انتقال آن به سیستم‌های خودشان استفاده کرده‌اند. به‌تازگی مشخص شد که دو سیستم حیاتی از دو نیروگاه برق ایالات‌متحده به بدافزارهایی که از طریق حافظه فلش منتقل می‌شوند، آلوده شده‌اند. بدافزار Dexter اطلاعات کارت‌های اعتباری را از POSهای تجاری سرقت می‌کرد و در نهایت بدافزارهایی که هدف‌های جاسوسی را دنبال می‌کنند، روز‌به‌روز پیچیده‌تر و خلاقانه‌تر طراحی می‌شوند.

در بخش بيگانه‌اي پرسه مي‌زند مقاله‌اي با عنوان «چرا فناوري بيومتريک هنوز جايگزين رمزعبور نشده است؟» خواهيد خواند. همه ما از رمزهاي عبور براي محافظت در دنياي ديجيتالي استفاده مي‌كنيم. با وجود این‌که رمزهاي عبور پيچيده و متشكل از كاراكترهاي مختلف مي‌توانند امنيت ما را روي سرويس‌هاي مختلف تأمين كنند، مشكلات ذاتي رمزهاي عبور هر روز بيشتر آشكار مي‌شود. در اين شرايط پرسشی كه مطرح مي‌شود اين است كه چرا فناوری‌های امنیتی بيومتريك هنوز جاي رمزهاي عبور را نگرفته است؟

به رسم دو سه شماره آخر ماهنامه شبکه، فصل امنيت با گزارش آگهي شرکت ايمن رايانه پندار تمام مي‌شود.

فصل عصرشبکه

شرکت AMD اين روزها برسرزبان‌ها است. همه به خاطر محصولات جديدش و هم به خاطر ضرر و زيان‌هايش و اينکه دائم پالس‌هايي مبني بر ورشکستي به بازار ارسال مي‌کند. به همين خاطر بر آن شديم تا وضعيت اين شرکت را در قالب دو مقاله از سايت آرس‌تکنيکا بررسي کنيم. در مقاله اول با نام «مردان واقعي کارخانه ندارند» که در اين شماره به چاپ رسيده؛ سير اوج و افول شرکت AMD بررسي شده است. اگر کسی از شما بخواهد که AMD را در يک جمله تعريف کنيد، چه جوابی می‌دهيد؟ شايد جواب خيلی‌ها چيزی شبيه به اين باشد: «دومين تراشه‌ساز بزرگ دنيا.» آيا واقعاً چنين است؟

در ادامه نيز گزارش کوتاه موسسه IDC از وضعيت تجاري شرکت سيسکو چاپ شده است. در مقاله يک صفحه‌اي «فروش بيشتر مراکز داده و شبکه‌هاي بي‌سيم» مي‌توانيد آمار و ارقامي از وضعيت فروش شرکت سيسکو در سه ماهه آخر سال 2012 و همچنين سه ماهه اول سال 2013 در بخش‌هاي مختلف و همچنين در کشورها و قاره‌هاي متفاوت بخوانيد و کمي با مختصات بازارهاي شبکه جهاني آشنا شويد.

 

فصل فناوري شبکه

در مقاله جذاب و بسيار خواندني «نسل آينده مراکز داده» با شش جريان جديد و تاثيرگذار بر شبکه‌هاي آينده که منجر به دستيابي به سرعت‌هايي 100 گيگابيت و فراتر از آن خواهند شد آشنا مي‌شود. اگر اهل شبکه و علاقه‌مند فناوري‌هاي اين حوزه هستيد؛ حتماً اين مقاله را بخوانيد و آن را از دست ندهيد. مراکز داده سازمانی در حال تجربه تغییری اساسی هستند. تغییری که مشابه آن از زمان جایگزین شدن مین‌فریم‌ها با سرورهای اینتلی، دیده نشده بود. موضوع تنها پلتفرم سرور نیست. کل زیرساخت این مراکز داده از پایین تا بالا دستخوش تغییر خواهد شد چرا‌که کاربری‌های مختلف این مراکز داده در حال مهاجرت به سمت ابرهای خصوصی و عمومی هستند، شبکه‌ها سریع‌تر می‌شوند و مجازی‌سازی به چیزی طبیعی تبدیل شده است.

مقاله «روتر جيبي با کلاود اضافه» به بررسي روتر قابل حمل D-Link DIR-506L مي‌پردازد. روترهاي بي‌سيم قابل حمل يا به‌اصطلاح Pocket Router قدمت زيادي در‌حوزه تجهيزات شبكه خانگي ندارند و يكي دو سالي مي‌شود كه شركت‌هاي سازنده سخت‌افزار به فكر طراحي و عرضه روترهاي بي‌سيمي افتاده‌اند كه قابليت حمل آسان داشته باشند تا به کمک آن‌ها بتوان سریع و ساده يك شبكه بي‌سيم را راه‌اندازي كرد و اطلاعات را به اشتراك گذاشت.

تازه‌هاي دنياي شبکه نيز در انتهاي اين فصل چاپ شده است.

 

پرونده ويژه: چالش‌هاي صنعت شبکه ايران 

پرونده ویژه این شماره چکیده‌ای است از گفت‌و‌گوهایی با رئیس کمیسون کشوری شبکه سازمان نظام صنفی رایانه‌ای و چند مدیر فعال در زمینه تجهیزات شبکه؛ مشتی است نمونه که تصویری کلی درباره وضعیت یک سال گذشته صنعت شبکه در ایران ارائه می‌کند و دغدغه‌های صنعتی که «زیربنایی» نام گرفته را پیش روی خواننده قرار می‌دهد. اين پرونده ويژه دربردارنده مقالات و گفت‌وگوهاي زير است:

 

هشت‌خوان بازار شبکه ايران؛ مهم‌ترين چالش‌هاي يک سال گذشته کدام‌ها بودند؟

راه حل مشکلات فناوري اطلاعات تشکيل وزارت‌خانه مستقل است؛ گفت‌وگو با حميد بابادي‌نيا، رئيس كميسيون كشوري شبكه و امنيت سازمان نظام صنفي رايانه‌اي و مديرعامل شركت گيلاس كامپيوتر

اين ماتريس پيچيده ...؛ گفت‌وگو با محمد عطرسايي، مديرعامل شركت دانيار

مديريت جدي براي حمايت از توليد داخل نيست! گفت‌وگو با وحيد تائب، مديرعامل شرکت تيام‌شبکه

براي توليد نرمافزار آماده نيستيم! گفت‌وگو با رضا اخلاقي، مديرعامل شركت دمسان رايانه

تعرفهای که نتیجه عکس داد! گفت‌وگو با سيد احمد حسيني، قائم‌مقام مديرعامل شرکت ساخت‌سيستم

بزرگ، پيچيده و پر پول! گفت‌وگو با نيما مجاهد؛ مديرعامل دفتر دي‌‌لينک ايران

صنف آيتي يتيم است! گفت‌وگو با اکبر سليماني، مديرعامل شرکت نوين‌پرداز قائم

در حوزه تجهيزات سختافزاری هنوز وابستهايم!  رضا پرسته مدیر بازاریابی و فروش شرکت ايمن رایانه پندار