در ویندوز، مک و دیسک‌های قابل بوت
چگونه اطلاعات روی هارددیسک‌ها و حافظه‌های فلش را پاک کنیم که قابل بازیابی نباشند
وقتی می‌خواهید کامپیوترتان را بفروشید یا حافظه فلش USB را به کسی بسپارید، بد نیست اگر روی درایو‌تان اطلاعات حساس داشته‌اید و اطلاعات‌تان کدگذاری نشده بوده، آن را پاک‌سازی ریشه‌ای (wipe) کنید. این کار از بازیابی اطلاعات حساس از آن درایو جلوگیری می‌کند.

1606683296_1_0.gif

بعد از پاک‌سازی دیسک‌ها بهتر است از کدگذاری کامل دیسک استفاده کنید. این کار از فایل‌های‌تان محافظت می‌کند. همچنین ابزارهای معمول پاک‌سازی درایو روی SSD ها بخوبی کار نمی‌کنند و ممکن است کارایی این درایوها را کم کنند، این درحالی است که عملکرد کدگذاری داده‌ها گارانتی شده است.

ویندوز 10 (و ویندوز 8)

ویندوز 10 یک شیوه و ابزار داخلی برای پاک‌سازی درایو سیستمی ارائه می‌کند. برنامه Settings را باز کرده و به Update & security و سپس Recovery بروید، در بخش Reset this PC روی دکمه Get started کلیک کنید. حالا Remove everything را انتخاب کرده و سپس Remove files and clean the drive را برگزینید. این قابلیت از ویندوز 8 اضافه شده است. بنابراین همین ابزار را در هنگام ریست کردن کامپیوتر ویندوز 8 یا 8.1 به تنظیمات کارخانه در اختیار دارید.

ویندوز10 همچنین شامل ابزاری برای پاک‌سازی امن درایو USB ، کارت SD یا هر درایوی از داخل سیستم‌عامل می‌شود. این گزینه در فرمان فرمت ویندوز 8 نیز اضافه شده است، بنابراین بر روی ویندوز 8 و 8.1 نیز کار خواهد کرد. برای انجام آن، با راست کلیک بر روی دکمه استارت و انتخاب Command Prompt (در حالت ادمین) ، یک پنجره Command Prompt با دسترسی administrator باز کنید، و فرمان زیر را در پنجره وارد کنید:

format x: /p:1

“x:” را با حرف درایوی که می‌خواهید فرمت کنید، جایگزین کنید و در انتخاب درایو صحیح خیلی مراقب باشید تا درایوی دیگر را پاک‌سازی نکنید. سوئیچ “p/” مشخص می‌کند که ویندوز چند مرتبه عمل بازنویسی را تکرار کند. برای مثال “p:1/” این فرآیند را یک بار انجام می‌دهد و هر سکتور را یک مرتبه بازنویسی می‌کند. توجه داشته باشید دفعات بالای انجام فرآیند بازنویسی بر روی ذخیره‌سازهای solid-state منجر به کاهش عمر درایو می‌شود، پس بیش از اندازه مورد نیاز این عمل را تکرار نکنید. در تئوری یک بار بازنویسی کافی است اما شاید بخواهید برای اطمینان بیشتر این عمل را تکرار کنید.

ویندوز 7 (و کامپیوترهای بدون سیستم‌عامل)

ویندوز 7 از قابلیت پاک‌سازی دیسک بهره نمی‌برد. اگر هنوز از ویندوز 7 استفاده می‌کنید، می‌توانید کامپیوترتان را با استفاده از DBAN (با اسامی Darik’s Boot و Nuke هم شناخته می‌شود) بوت کنید و از آن برای پاک‌سازی درایو داخلی استفاده کنید. DBAN یک محیط قابل بوت است، بنابراین شما می‌توانید آن را روی درایو USB بریزید یا بر روی یک دیسک رایت کنید و سیستمی که اصلا سیستم‌عامل ندارد را با آن بوت کرده و از پاک‌سازی درایوهای کامپیوترتان اطمینان حاصل کنید.

برای پاک‌سازی یک درایو USB ، کارت SD و یا هر درایو دیگر می‌توانید از برنامه‌ای مثل Eraser استفاده کنید. از این برنامه می‌توانید بر روی ویندوز 10، 8.1 و 8 نیز بهره ببرید. بعد از نصب Eraser، می‌توانید روی یک درایو در ویندوز اکسپلورر راست کلیک کرده و از منوی Eraser گزینه Erase را برای پاک‌سازی آن درایو انتخاب کنید.

Mac OS X

ابزار Disk Utility موجود در Mac OS X می‌تواند بشکلی امن درایوها را پاک‌سازی کند. این ابزار بر روی درایوهای داخلی، هارد درایوهای USB خارجی، درایو‌های فلش، کارت‌های SD و هرچیزی که بخواهید بصورت امن پاک‌سازی کنید کار می‌کند. برای استفاده از این ابزار داخلی مک برای پاک‌سازی یک درایو، دکمه‌های Command + Space را بفشارید تا جستجوگر Spotlight باز شود، عبارت Disk Utility را تایپ کرده و کلید Enter را بزنید. درایو را انتخاب کنید، بر رو دکمه Erase کلیک کنید، و سپس بر روی Security Options کلیک کنید. حالا می‌توانید انتخاب کنید که عمل پازنویسی داده‌ها چند بار تکرار شود. پس از آن بر روی دکمه Erase کلیک کنید تا Disk Utility درایو را پاک‌سازی کند.

برای پاک کردن یک درایو سیستمی شما باید با ریست کردن کامپیوتر و نگه داشتن دکمه‌های Command + R در هنگام بوت شدنِ سیستم، وارد recovery mode (حالت بازیابی) دستگاه مک خود شوید. از recovery mode ابزار Disk Utility را اجرا و درایو سیستمی‌تان را انتخاب کنید و آن را به همان شیوه‌ای که کمی پیش‌تر شرح داده شد پاک کنید. سپس می‌توانید Mac OS X را مجددا از recovery mode نصب کنید.

این کار بر روی لینوکس نیز ممکن است. اگر یک کامپیوتر دسکتاپ لینوکسی دارید و می‌خواهید همه چیز را پاک‌سازی کنید می‌توانید آن را با DBAN بوت کرده و فرآیند پاک‌سازی را انجام دهید.

اگر واقعا نگران بازیابی شدن اطلاعات‌تان هستید، می‌توانید درایو را با یک ابزار بازیابی فایل‌های پاک شده ارزیابی کنید تا مطمئن شوید که هیچ داده‌ای پیدا نمی‌شود. البته احتمال بازیابی اطلاعات تقریبا در هر شرایطی وجود دارد بنابراین اگر خیلی وسواسی هستید بهتر است درایو را نابود کنید تا کسی نتواند از آن استفاده کند. سازمان‌های نظامی از همین شیوه استفاده می‌کنند.

ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور و نیز از دکه‌های روزنامه‌فروشی تهیه نمائید.

ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه     
ثبت اشتراک نسخه آنلاین

 

کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکه‌ها

  • برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network  اینجا  کلیک کنید.

کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون

  • اگر قصد یادگیری برنامه‌نویسی را دارید ولی هیچ پیش‌زمینه‌ای ندارید اینجا کلیک کنید.

ایسوس

نظر شما چیست؟