تشخیص سایت‌های جعلی خبر با کمک شبکه‌های عصبی
راه‌حل دانشجوی ۱۹ ساله برای بزرگ‌ترین مشکل کنونی وب + لینک دانلود
مبارزه با سایت‌های جعلی از مدت‌ها پیش در دستور کار شبکه‌های اجتماعی قرار گرفته است. این سایت‌ها عمدتا سعی می‌کنند از ابزارهای پیشرفته‌ای برای شناسایی محتواهای جعلی استفاده کنند. در حالی که کارشناسان خبره به خوبی قادر هستند این سایت‌ها را شناسایی کنند، اما مشکل کار این است که تعداد این سایت‌ها بیش از اندازه زیاد است. همین موضوع باعث شده است تا نگاه پژوهشگران به سمت شبکه‌های عمیق عصبی باشد.

1606683296_1_0.gif

در جریان انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده در سال گذشته میلادی (2016) در فضای وب پرسش و پاسخ‌های بسیاری مطرح شد که بسیاری از این جواب‌ها و دیدگاه‌ها در اصل اخبار جعلی بودند. کار به جایی رسید که حتا شبکه‌ اجتماعی قدرتمندی همچون فیسبوک را نیز تحت تاثیر خود قرار دادند. اخبار جعلی که عمدتا با هدف گمراه کردن کاربران و منحرف کردن آن‌ها از دستیابی به اخبار صحیح منتشر می‌شود پژوهشگران را بر آن داشت تا از سازوکار قدرتمندی برای این منظور استفاده کنند. سازوکاری که مانع از آن شود تا اخبار جعلی به راحتی منتشر شده و گسترش پیدا کنند. در حالی که بسیاری از شرکت‌ها بر مبنای راه‌حل‌های ابداعی خودشان به مبارزه با چنین اخباری برخواسته‌اند، اما در دانشگاه استنفورد کارن سینگال راه‌حل جامع‌تری برای این منظور ارائه کرده است.

دانشجوی 19 ساله رشته کامپیوتر همانند بسیاری از کارشناسان مجرب به دنبال طراحی یک آشکارساز اخبار جعلی از اخبار واقعی است. راه‌حل ارائه شده از سوی سینگال Fake News Detector AI نام دارد. یک سایت و یک افزونه مرورگر کروم که قادر است در سایت‌های خبری به جستجو پرداخته و اخبار جعلی را شناسایی کند. به منظور پیاده‌سازی این راه‌حل سینگال از یک شبکه‌ عمیق عصبی که در اصل یک مغز مصنوعی است استفاده کرده است. این شبکه عصبی تعدادی از فاکتورها را به صورت بلادرنگ مورد پردازش قرار می‌دهد و درستی هر یک از این فاکتورها مورد ارزیابی قرار می‌دهد. در صورتی که درستی همه فاکتورها مورد تایید قرار گیرند یک نتیجه نهایی ارائه می‌کند و اعلام می‌دارد که سایت موردنظر به لحاظ ارائه اخبار معتبر و قابل استناد است.

شبکه عصبی مامور بازرسی می‌شود

در سازوکار سنتی عامل انسانی یکسری عناصر موجود در سایت‌های خبری را مورد ارزیابی قرار می‌دهد. در ادامه داده‌هایی که به دست آورده است را مرتب و طبقه‌بندی کرده و در ادامه یکی از سه جواب "سایت اخبار درست را منتشر می‌کند"، "وانمود می‌کند که اخبار درست منتشر می‌کند" یا "به طور کل اخبار جعلی را نشر می‌دهد" را ارائه می‌کند. اما الگوریتم Fake News Detector AI قادر است بخش‌های مختلف یک سایت را مورد آزمایش قرار داده و به این پرسش‌ها پاسخ دهد. در ادامه خروجی متنی خود را روی صفحه‌نمایش پیش روی چشمان مخاطب قرار می‌دهد.

سینگال در این ارتباط به سایت IBTimes گفته است: «الگوریتم من از لایه‌بندی، محبوبیت، سبک نگارش، نوع کلماتی که در اخبار مورد استفاده قرار می‌گیرد(محافظه‌کارانه یا لیبرال) و جنبه‌های دیگر یک سایت استفاده می‌کند. در ادامه فاکتورهای به دست آمده را مورد تحلیل قرار می‌دهد. این تحلیل با اتکا بر فهرستی از سایت‌هایی انجام می‌شود که اخبار جعلی و اخبار درست را نشر می‌دهند. نتایج به دست آمده از سوی این الگوریتم برای من شگفت‌انگیز بود. زمانی که نتایج ارائه شده از سوی این الگوریتم را با فهرست سیاه منتشر شده از سوی B.S. Detector مقایسه کردم، مشاهده کردم که نزدیک به 99.7 درصد پیش‌بینی‌های ارائه شده از سوی این الگوریتم درست بوده‌اند. الگوریتم B.S Detector را دانیل سیرادسکی طراحی کرده است. یکی دیگر از الگوریتم‌های محبوبی که به منظور شناسایی اخبار جعلی طراحی شده است.» جالب آن‌که الگوریتم طراحی شده از سینگال تنها به منظور مقایسه سایت‌ها با سایت‌هایی که اسامی آن‌ها در فهرست سیاه قرار گرفته است مورد استفاده قرار نمی‌گیرد، الگوریتم او این پتانسیل را دارد تا به شکل قابل اعتمادی سایت‌های خبری جعلی را بر اساس مدل پیشگویانه‌ای که در اختیار دارد شناسایی کرده و تقلبی بودن آن‌ها را نشان دهد.

امروزه شبکه‌های اجتماعی همچون فیسبوک در تلاش هستند تا اخبار محبوب را میان مردم به اشتراک قرار دهند. در همین ارتباط فیسبوک گفته است از سردبیران مجربی در این زمینه استفاده می‌کند که تعصبات سیاسی ندارند و همواره اخباری که برای مردم حائز اهمیت است را جمع‌آوری می‌کنند. مطالعه‌ای که از سوی موسسه Pew Research Center انجام شده نشان می‌دهد در سال 2016 نزدیک به 62 درصد مردم اخبار موردنیاز خود را از طریق شبکه‌های اجتماعی به دست آورده‌اند. خطری که این گروه از مردم را تهدید می‌کند این است که همواره روی پلتفرم‌های مختلف ممکن است محتوای جعلی را مشاهده کنند. مطالعه‌ای که از سوی موسسه Iposos Public Affairs به عمل آمده نشان می‌دهد 75 درصد از افراد بالغ آمریکایی تصور می‌کردند که تیترهای جعلی اخبار کاملا درست و قابل استناد هستند.

این‌گونه به نظر می‌سد که الگوریتم طراحی شده از سوی سینگال از گرایش‌های متعصبانه به دور است. در نتیجه قادر است به مردم در دستیابی به اخبار صحیح کمک کند. سینگال در این ارتباط گفته است: «بدون شک عامل انسانی بهتر از یک الگوریتم می‌تواند سایت‌های خبری جعلی را تشخیص دهد اما مشکل کار این است که این‌کار وقت‌گیر و پر هزینه بوده و این فرآیند برای هر سایتی باید به طور مجزا انجام شود.»

مطلب پیشنهادی

با این موتور جستجو اخبار جعلی را تشخیص دهید
طراحی توسط دانشگاه ایندیانا

الگوریتم او به شکلی طراحی شده است که بعد از بررسی یک سایت پیش از آن‌که سایت به مخاطب نشان داده شود به او اعلام می‌دارد که این سایت بر مبنای محتوای تقلبی پایه‌گذاری شده است یا خیر. البته لازم به توضیح است که این سیستم عاری از اشتباه نیست و هنگامی که خطایی به طور مکرر رخ دهد پیام ویژه‌ای را برای خالق خود ارسال می‌کند تا به طور دقیق علت خطا را مورد بررسی قرار دهد.

دنیایی پیوسته در حال تغییر

سینگال در این ارتباط گفته است: «هنوز به درستی مشخص نیست در آینده چه اتفاقی رخ خواهد داد. این همان مشکلی است که امروز دانشمندان علوم کامپیوتر در زمینه ساخت مدل‌هایی شبیه به این مدل با آن دست به گریبان هستند و در نتیجه قادر نیستند یک راه‌حل روشن را ارائه کنند. شاید بهترین کاری که در این مقطع زمانی می‌توانیم انجام دهیم این است که مدل خود را با اضافه کردن سایت‌های شناخته شده بیشتری به آن بهبود بخشیم.» البته الگوریتم طراحی شده از سوی سینگال کامل نیست و نمی‌تواند مقالات منحصر به فرد را مورد بررسی قرار دهد. اما او امیدوار است با مشارکت شرکت‌های فعال در این زمینه بتواند به شکل دقیق‌تری اینکار را انجام دهد.

مطلب پیشنهادی

کاربران فیسبوک می‌توانند اخبار جعلی را گزارش دهند
به‌منظور مبارزه با اخبار دروغین

الگوریتم آشکارساز اخبار جعلی طراحی شده از سوی سینگال هم اکنون در دسترس مردم قرار دارد. کاربران به سادگی می‌توانند هر سایت‌ خبری را در نوار جستجو وارد کرده و قابل اعتماد بودن آن‌را مورد بررسی قرار دهند. افزونه مرورگر کروم نیاز برای دانلود در اختیار کاربران قرار دارد. زمانی که این افزونه را نصب می‌کنید دکمه‌ای در نوار مرورگر کروم قرار گرفته که به کاربر اجازه می‌دهند جعلی یا واقعی بودن یک سایت را مورد بررسی قرار دهد. این سایت به نشانی Fake News Detector در اختیار شما قرار دارد. همچنین در انتهای سایت افزونه کروم برای دانلود در اختیار شما قرار دارد.

 

ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور و نیز از دکه‌های روزنامه‌فروشی تهیه نمائید.

ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه     
ثبت اشتراک نسخه آنلاین

 

کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکه‌ها

  • برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network  اینجا  کلیک کنید.

کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون

  • اگر قصد یادگیری برنامه‌نویسی را دارید ولی هیچ پیش‌زمینه‌ای ندارید اینجا کلیک کنید.

ایسوس

نظر شما چیست؟