لیدر دوربردها
بررسی اختصاصی روتر دو بانده بی‌سیم EnGenius EAP600
در این بررسی، می‌خواهیم شما را با یک اکسس‌پوینت سری N آشنا کنیم؛ یک لیدر از گروه دوربردها. همان‌هایی که هر مدیر شبکه‌ای آرزوی داشتن‌شان را دارد و انگار برای محیط‌های بزرگ طراحی و ساخته شده‌اند. دوربرد یعنی می‌توانند محدوده وسیعی را تحت پوشش امواج رادیویی خود قرار دهند و سیگنال‌هایی با قدرت و پایداری زیاد از خود ساطع کنند. گوشه و کنارها را زیرنظر دارند و به‌راحتی از دیوارها و در‌ها عبور می‌کنند و اطلاعات را به دست کامپیوترها و کاربران می‌رسانند.

معرفي و امكانات
شرکت EnGenius در رده محصولات EAP خود، پنج مدل اکسس‌پوینت دارد که EAP600 به‌روزترین و سرآمدشان است. این روتر بی‌سیم در سال 2012 معرفی و در همان سال نیز برنده جایزه طراحیReddot Design شد. این اکسس‌پوینت به استاندارد شبکه‌های بی‌سیم 802.11n مجهز است و روی شبکه‌های اترنت از استاندارد 802.3af یا همان فناوری PoE بهره می‌گیرد. از نظر توپولوژی، می‌تواند در شبکه‌های دارای زیرساخت و موردی (Ad-Hoc) کار کند و به انتخاب کاربر در یکی از حالت‌های اکسس‌پوینت، WDS Bridge، WDS AP و یک تقویت‌کننده سراسری عمل کند. WDS فناوری گسترش محدوده پوشش‌دهی یک محصول بی‌سیم است. 

مطلب پیشنهادی: راهنمای خرید روتر بی‌سیم در سال 2015

EAP600 یک روتر دوبانده است. هر باند از دو آنتن داخلی پرقدرت 5dBi بهره می‌گیرد و به کمک آن‌ها می‌تواند اطلاعات را حداکثر با سرعت 300 مگابیت روی امواج رادیویی جابه‌جا کند؛ بنابراین، سرعت کلی این محصول 600 مگابیت است. این آنتن‌ها به کمک بهبودهایی که در نرم‌افزارهای فریم‌ویر محصول ایجاد شده است، می‌توانند بردی برابر 29dBm روی فرکانس 2.4 گیگاهرتز و 26dBm روی فرکانس 5 گیگاهرتز داشته باشند. سخت‌افزار این روتر بی‌سیم از64 مگابایت حافظه رم و 8 مگابایت حافظه فلش استفاده می‌کند و پردازنده‌های شبکه‌های بی‌سیم آن به ترتیب AR9344 و AR9382 از شرکت Atheros هستند. 
طراحی EAP600 که تحسین و تشویق همگان را برانگیخت و شاید جزء نخستین اکسس‌پوینت‌هایی بود که از چنین طراحی استفاده می‌کرد؛ یک دایره شیری رنگ که چراغ‌های ال‌ای‌دی بسیار ریز و زیبا روی آن حکاکی و یک درگاه شبکه اترنت و سوکت منبع ‌تغذیه در بخش زیرین دستگاه جاسازی شده‌اند. 
این طراحی به انتشار بهتر و در همه جهت موج‌های رادیویی کمک می‌کند و انعطاف‌پذیری بیش‌تری برای چینش آنتن‌ها به دست می‌دهد (شکل 1). 


 شكل 1: یک درگاه شبکه اترنت در طراحی غیرمتعارف اکسس‌پوینت پنهان شده است. به سوراخ‌های مخصوص اتصال به سقف دقت کنید. 

در بخش پشتی، یک قفل سخت‌افزاری کینگستون و دو سوراخ مخصوص اتصال دستگاه به سقف نیز تعبیه شده است تا کاربری دستگاه آسان‌تر شود. وزن 280 گرمی دستگاه نیز برای چنین مصارفی مناسب است. این دستگاه کلید روشن/ خاموش، کلید شبکه بی‌سیم، درگاه USB و درگاه WAN ندارد. قابلیت WPS آن نیز سخت‌افزاری است. به‌طور قطع، نمی‌توان گفت حذف این موارد یک مزیت یا عیب است و به کاربری و انتظارات مشتری برمی‌گردد. نبود این امکانات دایره کاربردهای دستگاه را محدود می‌کند. به‌ویژه این‌که امکان اشتراک‌گذاری اینترنت در شبکه وجود ندارد. کلید روشن/ خاموش روی بخش اصلی دستگاه تعبیه شده است. 

نصب و پنل مديريتي
همانند بسیاری از روترهای دوبانده، دو شبکه بی‌سیم فعال هستند و روی یک سری تنظیمات خودکار شروع به‌کار می‌کنند. هر دو شبکه از استاندارد 802.11n استفاده می‌کنند و پردازنده مجزا از یکدیگر دارند. شبکه‌ها رمز عبور ندارند. من با دادن آدرس IP دستی سعی کردم روتر بی‌سیم را راه‌اندازی کنم. امیدوارم که به‌طور پیش‌فرض آدرس IP معروف 192.168.1.1 روی دستگاه تنظیم شده باشد. تصویری از پنل مدیریتی EAP600 را می‌توانید در شکل 2 ببینید.


 شكل 2: تصويري از پنل مديريتي

یک پنل ساده و تا حدودی زشت که من را یاد پنل‌های مدیریتی پنج سال پیش می‌اندازد. کار کردن با این پنل نیز راحت و سریع نیست. مثلاً برای یافتن تنظیمات امنیتی هر شبکه بی‌سیم چند دقیقه‌ای جست‌وجو کردم و آخر سر فهمیدم باید کلید Edit مربوط به آن شبکه را انتخاب کنم تا بتوانم کلیدها و رمزهای امنیتی را وارد کنم (شکل 3).


 شكل 3: براي تنظيمات امنيتي شبكه‌هاي بي‌سيم روي كليد Edit كليك كنيد.

برای هر شبکه بی‌سیم WPS به‌صورت نرم‌افزاری قابل استفاده است. ابزارهای پیش‌رفته ارائه شده روی پنل نیز عبارتند از مدیریت VLAN، تنظیمات SNMP، تنظیمات پشتیبان‌گیری، Wireless Traffic Shaping و چیزهای معمولی مانند به‌روزرسانی فریم‌ویر و... با این پنل فقط می‌توان کارهای ساده‌ کنترل و مدیریت دستگاه را انجام داد و روی تنظیمات دو شبکه بی‌سیم نظارت کرد. البته چند نرم‌افزار همراه دستگاه ارائه شده است که تا حدودی این نقص را جبران کنند. 

ارزيابي و آزمايش
در ابتدای این بررسی گفتیم که این محصول چهار آنتن داخلی 5dBi دارد. تأثیر استفاده از این آنتن‌ها در آزمایش‌های محک‌زنی سیگنال‌ها نشان داده شد. در فرکانس 2.4 گیگاهرتز و در نزدیک دستگاه قدرت سیگنال‌ها برابر21dbm- هستند. در میان روترهای بی‌سیم سری N این عدد کم‌تر دیده می‌شود و از کارایی و کیفیت سیگنال‌ها خبر می‌دهد. وقتی از روتر دورتر می‌شویم و به فاصله‌های 5 و 7 متر می‌رویم و یک دیوار بین ما است، تازه قدرت سیگنال‌ها به 40dBm - می‌رسد. در بازار، سیگنال‌های برخی روترها در فاصله دو متری چنین قدرتی دارند. همین‌طور در فاصله‌های بالاتر، شیب افت قدرت سیگنال‌ها بسیار کم است و در مسافت‌های 20 متر تازه به 70dBm- می‌رسیم. روی فرکانس 5 گیگاهرتز همین داستان تکرار می‌شود. به دلیل ماهیت ذاتی باندهای این فرکانس در مسافت‌های نزدیک از اعدادی مانند 40dBm- شروع می‌شود و در مسافت‌های بالاتر قدرت سیگنال‌ها به هم نزدیک‌تر می‌شوند و شیب افت بسیار کم می‌شود. بهترین عملکرد روتر در فرکانس 5 گیگاهرتز روی مسافت‌های 20 و 30 متر است (شکل 4).


 شكل 4: نمودار سيگنال‌دهي شبكه‌هاي بي‌سيم؛ نتايج رضايت‌بخش است.

به دلیل این‌که آنتن‌ها داخلی هستند، طبیعی است سیگنال‌ها افت‌وخیز داشته باشند و پایداری بسیار زیادی را شاهد نباشیم، ولی شکل 5 نشان می‌دهد که بیش از اندازه زیگزاگ و اعوجاج داریم. در محک‌زنی سرعت این دستگاه، آزمایش‌ها را در فاصله‌های 2، 5، 10، 15 و 20 متر تکرار کردیم. همچنین، سعی کردیم هر آزمایش چند بار تکرار شود.


 شكل 5: وضعيت پايداري سيگنال دستگاه روي شبكه 2.4 گيگاهرتز

سرعت بررسی شده جابه‌جایی یک فایل 500 مگابایت از نوت‌بوک به صورت بی‌سیم به روی کامپیوتر متصل به روتر بی‌سیم (از طریق کابل شبکه) است. در فرکانس 2.4 گیگاهرتز، میانگین‌های سرعت برای فاصله‌های ذکر شده به ترتیب 73، 69، 61، 45 و 39 مگابيت بر ثانيه است. اين نتايج نشان مي‌دهند روي شبكه 2.4 گيگاهرتز مي‌توان روي سرعت‌هاي حدود 8 مگابايت حساب كرد. در شبكه 5 گيگاهرتز، ميانگين سرعت در فاصله‌هاي نزديك به 80 مگابيت و در حد فاصل 10 تا 20 متر به 60 مگابيت مي‌رسد. اين نتايج از ميانگين كلي سرعت روترهاي بي‌سيم سري N بالاتر است. 

جمع‌بندی
اکسس‌پوینتی که در این مقاله بررسی شد، می‌تواند یک لیدر برای بازار دوربردها باشد. به‌ویژه در ایران که هنوز روی خوشی به روترهای بی‌سیم سری AC نشان داده نشده و کاربران هنوز به سری N وفادار هستند یا آن‌قدر پول برای خرید روترهای جدید ندارند. سیگنال‌دهی و سرعت EAP600 مثال‌زدنی است و می‌تواند یک‌تنه از پس یک شبکه با 50 کاربر بی‌سیم برآید. 

مطلب پیشنهادی: ویدیوی سیگنال‌های بی‌سیم اطراف خود را تماشا کنید!

توجه کنید که با خرید این محصول از برخی امکانات مانند درگاه USB، درگاه WAN برای اشتراک‌گذاری اینترنت ADSL به‌طور مستقیم از روی مودم، درگاه‌های شبکه اترنت بیش‌تر و کلیدهای رایج محروم می‌شوید. به‌نظر می‌رسد این دستگاه بیش‌تر برای توسعه شبکه‌های بی‌سیم و تقویت‌کننده مناسب باشد. به‌طور ویژه، طراحی آن برای نصب به سقف و دیوارهای مراکز خرید و هتل‌ها مناسب است.

ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور و نیز از دکه‌های روزنامه‌فروشی تهیه نمائید.

ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه     
ثبت اشتراک نسخه آنلاین

 

کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکه‌ها

  • برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network  اینجا  کلیک کنید.

کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون

  • اگر قصد یادگیری برنامه‌نویسی را دارید ولی هیچ پیش‌زمینه‌ای ندارید اینجا کلیک کنید.

ایسوس

نظر شما چیست؟