تاثیر شیفت‌های کاری نامتعارف بر سلامت انسان
ساعت‌های کاری نامناسب چه خطراتی برای سلامتی شما دارند؟
نوبت کاری یکی از عوامل استرس‌زای شغلی است که بخش زیادی از جمعیت مشغول به کار در سطح جهان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. نوبت‌های کاری نامتعارف می‌توانند از جنبه‌های گوناگون اثرات نامطلوبی بر بهره‌وری سازمان و همچنین کیفیت زندگی کاری و سلامت جسم و روح انسان داشته باشند. قسمت اعظم زندگی افراد در محل کار می‌گذرد و بررسی‌ها نشان داده‌اند که 10 درصد افراد از نوبت‌های کاری خود لذت می‌برند و بقیه آن‌ها به گونه‌ای با آن می‌سازند.

1606683296_1_0.gif

علم می‌گوید که این ساعت‌های کاری برای سلامتی شما مضر هستند

طبق تحقیقات علمی صورت گرفته، کار کردن 8 ساعت در روز برای بسیاری از کارگران دیگر یک معیار استاندارد نیست و کسانی که به سراغ  نوبت‌های کاری دوم و سوم می‌روند؛ باید از نظر جسمانی، شناختی و اجتماعی مایه بگذارند. بیش از هر زمان دیگری، شرکت‌ها به دنبال سبک عملیاتی شبانه‌روزی هستند و به شدت تلاش می‌کنند تا همیشه در دسترس مشتریان و پاسخگوی درخواست‌های آنان باشند. اما کار کردن در دو یا سه نوبت کاری برای این کسب و کارها از 5 بعد از ظهر تا 12 شب و از 12 شب تا 8 صبح تعریف می‌‌شود.

ملاتونین و نظم شبانه‌روزی

بدن شما یک ساعت داخلی طبیعی دارد که همان نظم شبانه روزی شما است- و به شما می‌گوید چه زمانی باید بیدار شوید و چه زمانی باید بخوابید. ساعت بدن ارتباط نزدیکی با هورمون‌ها دارد. بخصوص این که بدن برای خواب‌آلود کردن شما ملاتونین تولید می‌کند و برای هوشیار کردن شما آدرنالین ترشح می‌کند. بخش ناخوشایند قضیه آن است که تولید ملاتونین بدن نسبت به نور حساس است،  کاهش نور موجب تحریک ساخت ملاتونین می‌گردد. وقتی شما در نوبت‌های کاری دوم و سوم کار می‌کنید، میزان قرار گرفتن شما در معرض نور در مقایسه با کسانی که در نوبت کاری معمولی کار می‌کنند، متفاوت است؛ بدن شما ملاتونین کمتری تولید می‌کند و نظم شبانه‌روزی شما بهم می‌ریزد.

مطلب پیشنهادی

اگر دوست دارید استخدام شوید؛ این سه جمله کوتاه را یاد بگیرید!

علاوه بر تنظیم خواب، نظم شبانه‌روزی شما به زمانبندی فرآیندهای دیگر مثل خوردن و تنظیم دمای بدن مرتبط می‌شود. بعلاوه، ملاتونین نقش کنترل‌کننده هورمون‌های دیگر را نیز بازی می‌کند. بنابراین پیامدهای یک نظم شبانه بهم ریخته بسیار حائز اهمیت است و با هر سیستم فیزولوژیکی می‌تواند باعث بروز مشکلاتی شود. بالا رفتن احتمال ابتلا به سرطان، ضعف سیستم ایمنی بدن، مشکلات سوخت و ساز و چاقی، مشکلات دستگاه گوارش، دیابت، و کاهش عملکرد شناختی تنها برخی از مشکلاتی هستند که نوبت‌های کاری نامتداول با توقف ساعت بدن، برای شما به ارمغان می‌آورند.

البته این‌ها مشکلات فیزیکی این قضیه هستند و کار کردن در نوبت‌های کاری دوم و سوم می‌تواند تاثیر زیان‌باری در خلق و خو و موفقیت اجتماعی شما داشته باشد. نداشتن استراحت کافی و با کیفیت به همراه تولید نامنظم ملاتونین می‌تواند به این معنی باشد که بدن شما کورتیوزل بیشتری تولید می‌کند، کورتیزول هورمون استرس است که موجب اضطرب می‌گردد و واکنش بدن شما را نسبت به سرتونین که هورمون مرتبط با حس شادی است، کاهش می‌دهد. همچنین در این ساعت‌های کاری، شما آنقدر شانس تعامل با دیگران را ندارید، چون وقتی آن‌ها فعال و مشغول کارند شما باید استراحت کنید. این خبر بدی است چون تعامل با دیگران از طریق تحریک فیزیکی و فعل و انفعالات پیچیده‌ای نرون‌های به اصطلاح آینه‌ای در مغز باعث آزاد شدن اکسی‌توکسین ( که به هورمون نوازش هم معروف است) ‌ می‌گردد. بدون وجود اکسی‌توکسین کافی، احساس نزدیکی به دیگران سخت‌تر می‌گردد.

شما برای سالم ماندن و کاهش پیامدهای منفی یک برنامه‌ریزی نامنظم ، انتخاب‌های زیادی ندارید. از رئیس خود بخواهید که نوبت‌های کاری شما را دائم از روز به شب یا از شب به روز تغییر ندهد. برای اتاق استراحتتان پرده کلفت تهیه کنید تا محل خوابتان تا جایی که می‌شود تاریک باشد،  از پزشکتان بخواهید مکمل‌های ملاتونین را به شما معرفی کند. قبل از کار در نوبت‌های کاری دوم و سوم، چرت کوتاهی بزنید تا سیگنال بدن شما برای خواب در قویترین حالت نباشد و این که از کافیین استفاده نکنید.

==============================

شاید به این مقالات هم علاقمند باشید:

ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور و نیز از دکه‌های روزنامه‌فروشی تهیه نمائید.

ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه     
ثبت اشتراک نسخه آنلاین

 

کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکه‌ها

  • برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network  اینجا  کلیک کنید.

کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون

  • اگر قصد یادگیری برنامه‌نویسی را دارید ولی هیچ پیش‌زمینه‌ای ندارید اینجا کلیک کنید.

ایسوس

نظر شما چیست؟