D-Link DIR-810L
موج‌های دوربرد
در این شماره می‌خواهیم پایین‌ترین محصول این رده، یعنی روتر بی‌سیم DIR-810L را معرفی و بررسی کنیم که جزء خانواده AC750 تقسیم‌بندی می‌شود و تجربه استفاده از شبکه‌های AC و فعال بودن دو شبکه بی‌سیم همزمان را به کاربرانش هدیه می‌دهد.

1606683296_1_0.gif

در شماره 156 ماهنامه شبکه قدرتمندترین محصول خانواده AC شرکت دی‌‌لینک، روتر DIR-868L، را با آن طراحی استوانه‌ای معروفش، بررسی کردیم. سرعت این روتر 1750 مگابیت بر ثانیه است و یکی از سریع‌ترین روترهای دو بانده AC1750 به شمار می‌رود. در این شماره می‌خواهیم پایین‌ترین محصول این رده، یعنی روتر بی‌سیم DIR-810L را معرفی و بررسی کنیم که جزء خانواده AC750 تقسیم‌بندی می‌شود و تجربه استفاده از شبکه‌های AC و فعال بودن دو شبکه بی‌سیم همزمان را به کاربرانش هدیه می‌دهد.

معرفی و امکانات
در آن عکس معروف خانوادگی محصولات AC شرکت دی‌لینک، فقط یک روتراست که از طراحی و سبک و سیاقی متفاوت با بقیه برخوردار است. چهار روتر استوانه‌ای هستند و یکی مستطیل‌شکل و بسیار کوچک‌تر، اما رنگ غالب همان مشکی است. این روتر با نام DIR-810L معرفی شده است و برچسب AC750 را دارد و همچنین جزء پایین‌ترین رده روترهای سری AC این شرکت است. این روتر یک پایه متصل به بدنه دارد که امکان قراردادن آن را روی میز کار یا سطوح صاف فراهم می‌کند و به آن پایداری و ثبات خوبی می‌بخشد. بخش جلویی یک مستطیل با امواج در حال انتشاری است که همگی از یک مرکز ساطع می‌شوند. همچنین شما می‌توانید دو چراغ روشن/خاموش (یا WPS) و اینترنت را روی آن مشاهده کنید. دی‌لینک برای اصرار ورزیدن بر فناوری اختصاصی mydlink خود، لوگو‌اش را نیز روی پنل جلویی حک کرده است. در پشت روتر، ابعاد کوچک‌تر و مستطیل عرض کم‌تری پیدا می‌کند. شیارهای تهویه هوا در بخش بالایی و بخش پشتی نیز این محصول را زیباتر جلوه می‌دهند. چهار درگاه شبکه  اترنت 100 مگابیتی، یک درگاه WAN 100 مگابیتی، کلیدهای WPS و On/Off و کلید ریست در کنار هم ردیف شده‌اند و البته باید به کانکتور برق هم اشاره کرد (شکل 1).

https://www.shabakeh-mag.com/sites/default/files/images/body/2014/09/1409557280.jpg

 شكل 1: درگاه‌هاي 100 مگابيتي و كليد WPS

خبري از درگاه USB يا آنتن‌هاي خارجي نيست. تمام محصولات خانواده AC شركت دي‌‌لينك آنتن خارجي ندارند، اما، اين موضوع چيزي از كارايي و قدرت آن‌ها نكاسته است. دو آنتن داخلي با قدرت سيگنال‌دهي 5dBi در دو طرف روتر كار گذاشته شده‌اند. روي پنل پشتي و حتي با برچسبي روي پنل بالايي، اطلاعات مربوط به دو شبكه بي‌سيم و رمزهاي عبور حك شده‌اند تا كاربران سردرگم نباشند و خيلي راحت بتوانند به شبكه‌هاي بي‌سيم متصل شوند. 
از نظر فني، روتر بي‌سيم DIR-810L دو بانده بوده و علاوه‌بر استاندارد 802.11ac، با استانداردهاي 802.11a/b/g/n نیز سازگار است. سرعت حداکثری آن روي فركانس 2.4 گيگاهرتز، 300 مگابيت بر ثانیه  و روي فركانس 5 گيگاهرتز، 433 مگابيت بر ثانیه است و روي هر دو فركانس در مجموع 733 مگابيت در ثانیه سرعت دارد. پردازنده مركزي اين دستگاه به صورت SoC و با نام MT7620A از محصولات شركت مدياتك است. اين پردازنده سرعت كلاك 580 مگاهرتزي دارد و از فناوري MIMO 2×2 استفاده مي‌كند. اما، پردازنده شبكه‌هاي AC اين روتر MT7610E است كه جزء نخستین پردازنده‌هاي AC مدياتك به شمار رفته و از MIMO 1×1 روي درگاه PCIe بهره مي‌برد. مقدار حافظه رم دستگاه 64 مگابايت و از نوع DDR2-800 است (شكل2). همان‌طور كه انتظار داشتيم اين روتر از سخت‌افزار قدرتمندي بهره‌مند نيست و فقط حداقل‌هاي مورد نياز را براي تجربه شبكه‌هاي جديد واي‌فاي دارد.

 شكل 2: سخت‌افزار اين روتر چندان قدرتمند نیست، اما، مي‌توان به دو آنتن داخلي 5dBi آن دل‌خوش كرد. اين دو آنتن در دو گوشه بالايي مادربورد مشخص هستند.

دي‌لينك دو برنامه موبايل براي اين دستگاه ارائه داده است:  QRS Mobile App و mydlink Lite App. با استفاده از نرم‌افزار QRS مي‌توان روتر را از طريق دستگاه‌هاي موبايل سريع‌تر و ساده‌تر راه‌اندازي و پيكربندي كرد. اين اپ براي دو پلتفرم معروف موبايل (آندروئيد و iOS) عرضه شده است. برنامك mydlink نيز براي كاربران محصولات اين شركت آشنا است و امكان مديريت سرويس‌هاي كلاود اين شركت و دسترسي به روتر يا دستگاه‌هاي متصل به آن را از هر كجاي دنيا فراهم مي‌كند. سرويس mydlink به كاربران اين قابليت را هديه مي‌دهد كه تمام اطلاعات ديجيتالي خود را روي ذخيره‌ساز متصل به اين روتر ذخيره کنند و سپس از راه دور و بستر اينترنت به آن‌ها دسترسي داشته باشند. 

نصب و پنل مديريتي
یکی از ویژگی‌های مهم روترهاي AC راه‌اندازي و فعال‌سازی دو شبكه بي‌سيم 2.4 گيگاهرتز و 5 گيگاهرتز است. روي اين محصول نيز اين دو شبكه (به نام‌هاي dlink-A344 و  dlink-A344-media) به طور همزمان و پيش‌فرض فعال و پيكربندي شده‌اند. به‌طوري كه وقتي روتر را روشن مي‌كنيد، اين دو شبكه را در فهرست شبكه‌هاي بي‌سيم مشاهده می‌کنید و با رمز عبور مشتركي كه دي‌‌لينك تعريف كرده است، متصل شده و از آن‌ها استفاده مي‌كنيد. هر دو شبكه روي جست‌وجوي كانال‌هاي خودكار تنظيم شده‌اند. شبكه 2.4 گيگاهرتز روي دو باند 20 و 40 مگاهرتز و شبكه 5 گيگاهرتز روي سه باند 20، 40 و 80 مگاهرتز فعال است. با توجه به ارائه نرم‌افزار موبايل QRS، دي‌لينك ديگر از گذاشتن ديسك نوري و نرم‌افزار دسكتاپ خودداري کرده و فرض كرده است که كاربران از طريق موبايل يا پنل مديريتي به تنظيمات دستگاه دسترسي خواهند يافت. پنل مديريتي تحت وب همان آشناي هميشگي است، با اين تفاوت كه برخي از قابليت‌ها و امكانات متناسب با كاربري محصول كم و زياد مي‌شوند. ابتدا به سراغ تنظيمات دو شبكه بي‌سيم مي‌رويم تا ببينيم همه‌چيز كامل و بي‌نقص است يا خير؟ ما بارها تنظيمات هر دو شبكه را تغيير دادیم و دستگاه را ريست كردیم. نتيجه تقريباً رضايت‌بخش بود. هر شبكه تنظيمات و سيستم رمزگذاري مجزاي خود را دارد و به ديگري وابسته نيست (شكل 3).

 شكل 3: تنظيمات شبكه‌هاي بي‌سيم روي پنل مديريتي تحت وب.

البته، مي‌توان آرزو كرد که هرچه زودتر دي‌لينك فرم‌وير محصولات بي‌سيم خود را به‌روز كرده و كمي كاربرپسندتر و ساده‌تر شود. فهرست امكانات اين پنل كامل و كافي است. انواع فيلترسازي شبكه و آدرس‌ها، تنظيمات IPv6، قوانين نرم‌افزارها، كنترل دسترسي، پورت فورواردينگ، ويرژوال سرور، فايروال‌ها، تنظيمات امنيتي WPS و تنظيمات پيشرفته شبكه‌هاي بي‌سيم مهم‌ترين قابليت‌هاي روي اين پنل هستند. به نظر نمی‌رسد که كاربران به چيز بيش‌تري نياز داشته باشند. 

ارزيابي و آزمايش
براي ارزيابي خوب يك روتر بي‌سيم، به كارت شبكه قدرتمند و مناسبي نياز داريم. به همين دليل، از كارت شبكه D-Link DWA-182 استفاده كرديم كه از استاندارد 802.11ac و شبكه‌هاي بي‌سيم روي فركانس 5 گيگاهرتز پشتيباني می‌کند و جزء خانواده AC1200 است. بنابراين، حداكثر سرعت مورد پشتيباني اين كارت شبكه USB بيش‌تر از حداكثر سرعت روتر مورد نظر ماست. همانند ارزيابي‌هاي قبلي، براي بررسي وضعيت سيگنال‌ها و محدوده پوشش‌دهي از نرم‌افزار inSSIDer و براي آزمايش سرعت از نرم‌افزار Performance Test 8.0 PassMark كمك مي‌گيريم. براي اطمينان از نتايج، آزمون‌ها در شرايط مختلف تكرار شدند و به جز دو دستگاه روتر و نوت‌بوك، دستگاه ديگري در شبكه روشن نيست. همچنين، براي افزايش كارايي روتر، سعي كرديم خلوت‌ترين باند فركانسي را يافته و روي آن آزمون‌ها را برگزار كنيم. محيط آزمايش 100 متري با چندين ديوار حایل و بدون فضاي باز بوده و روتر در يك سالن 50 متري بدون حفاظ نصب شده است. 
معمولاً در روترهایی با دو شبكه بي‌سيم همزمان، يك شبكه قوي‌تر از ديگري ظاهر مي‌شود كه نشان‌دهنده پردازنده قوي‌تر آن شبكه است. براي روتر بي‌سيم DIR-810L هر دو شبكه بي‌سيم تقريباً يك اندازه قدرت سيگنال‌دهي دارند، اما، روي شبكه‌هاي 2.4 گيگاهرتز سيگنال‌هاي نزديك قوي‌تر و روي شبكه‌هاي 5 گيگاهرتز سيگنال‌هاي دور قوي‌تر هستند. اين موضوع را مي‌توان از نزديك بودن قدرت سيگنال‌ها روي دو شبكه فهميد (شكل 4).

 شكل 4: نمودار مقايسه سيگنال‌دهي دو شبكه بي‌سيم. نتايج بسيار خوب‌اند.

اين نتايج نشان مي‌دهند آنتن‌هاي دستگاه بسيار قدرتمند و بهينه شده‌اند، زیرا سيگنال‌ها در مقايسه با روترهاي مشابه بسيار قوي‌تر هستند و مي‌توانند شبكه پايدارتری را با محدوده پوشش‌دهي بيش‌تر فراهم كنند (شكل 5).

 شكل 5: وضعيت پايداري سيگنال‌هاي دو شبكه بي‌سيم؛ وضعيت رضايت‌بخش است.

در آزمايش‌هاي سرعت نيز نتايج رضايت‌بخش است و با فاصله كمي از رقباي مشابه در خانواده AC750 روبه‌رو هستيم. در فاصله‌هاي نزديك سرعت انتقال اطلاعات روي شبكه 5 گيگاهرتز به مرز 12 مگابايتی نزديك می‌شود و روي شبكه 2.4 گيگاهرتز سرعت حدود 9 مگابايت بر ثانیه است. بنابراين، در مجموع سرعتي 21 مگابايت بر ثانیه داريم. در فاصله‌ 7 متري سرعت دو شبكه به يكديگر نزديك مي‌شوند و حدود 6 تا  7 مگابايت بر ثانیه است. اين نشان مي‌دهد سرعت شبكه‌ 5 گيگاهرتز افت كرده است، اما سرعت شبكه 2.4 گيگاهرتز افت محسوسي ندارد. در فاصله‌هاي بیش ‌از 10 متري نتايج جالب‌تر مي‌شوند. سرعت روي شبكه 5 گيگاهرتزي به مرز 4 مگابايت بر ثانیه مي‌رسد، در حالي كه، سرعت روي شبكه بي‌سيم  2.4  گيگاهرتزي بيش‌تر و نزديك به 5 مگابايت بر ثانیه است. اين نتايج با آزمايش‌هاي سنجش قدرت سيگنال‌ها كاملاً برابر است، زیرا همان‌طور که گفتيم، در فاصله‌هاي نزديك‌تر شبكه كوچك‌تر، قوي‌تر است و در فاصله‌هاي دورتر شبكه بزرگ‌تر سيگنال‌هاي پايدارتري دارد.

جمع‌بندی
قيمت اين محصول 60 دلار است. كاربر با هزينه كردن اين پول، دو شبكه بي‌سيم روي دو فركانس كاري با سرعت انتقال اطلاعات بيش‌تر و سيگنال‌دهي بهتری خواهد داشت. همچنین، مي‌تواند با اپ‌هاي موبايل به راحتي روتر را مديريت کند و به اطلاعات روي سرويس‌هاي كلاود دسترسي راه دور داشته باشد. بنابراين، به نظر مي‌رسد با وجود سخت‌افزاری تقریباً ضعيف، نداشتن درگاه USB و درگاه‌هاي شبكه اترنت  گیگابیتی، این روتر می‌تواند گزينه مناسبي براي كوچ از شبكه‌هاي سري N به شبكه‌هاي سري AC باشد و كاربران خانگي را راضي نگه دارد. فراموش نكنيد اگر جيب پر پول‌تري داشته باشيد مي‌توانيد به سراغ محصولات رده بالاتر اين خانواده برويد و از زندگي در شبكه‌هاي بي‌سيم لذت بيش‌تري ببريد.

 

مطالب مرتبط:

 

در همین رابطه بخوانید:

 

ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور و نیز از دکه‌های روزنامه‌فروشی تهیه نمائید.

ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه     
ثبت اشتراک نسخه آنلاین

 

کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکه‌ها

  • برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network  اینجا  کلیک کنید.

کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون

  • اگر قصد یادگیری برنامه‌نویسی را دارید ولی هیچ پیش‌زمینه‌ای ندارید اینجا کلیک کنید.

ایسوس

نظر شما چیست؟