آیا تلفن‌های همراه دستگاه‌های اینترنت اشیا را در معرض خطر قرار می‌دهند؟
تا سه سال دیگر تعداد دستگاه‌های اینترنت اشیا به مرز 20 میلیارد دستگاه خواهد رسید. انواع مختلفی از گجت‌های هوشمند از یخچال‌های هوشمند گرفته تا قهوه‌سازها و حتی عروسک‌هایی با قابلیت اتصال به اینترنت در یکایک خانه‌های کاربران مشاهده خواهند شد. بسیاری از این دستگاه ها به تلفن همراه شما وصل خواهند شد. آیا این اتصال ایمن است؟

1606683296_1_0.gif

دستگاه‌هایی که همه آن‌ها از طریق گوشی‌های هوشمند قابل کنترل خواهند بود. در شرایطی که امروزه بسیاری از کاربران ترجیح می‌دهند، از گوشی‌های هوشمند به‌منظور کنترل دستگاه‌های مختلف استفاده کنند، اما واقعیت این است که اگر یک نقص امنیتی جدی در گوشی هوشمند کاربران شناسایی شود، آن‌گاه همه چیز روند معکوس به خود خواهند گرفت و اشیای هوشمند به‌جای آنکه به ما کمک کنند به‌عنوان ابزاری علیه ما به کار گرفته خواهند شد. 
امروزه اکثر کاربران به‌خوبی می‌دانند چگونه باید از کامپیوتر دسکتاپ یا لپ‌تاپ خود محافظت به عمل آورند، اما زمانی که صحبت از امنیت گوشی‌های هوشمند به میان می‌آید، بسیاری از کاربران نسبت به این موضوع بی‌تفاوت می‌شوند. اما سؤال اصلی این است که بی‌توجهی به امنیت گوشی‌های هوشمند در حوزه اینترنت اشیا چه مخاطراتی را ممکن است به همراه داشته باشد؟ صنعت بهداشت ‌و درمان اولین حوزه‌ای است که ممکن است با چالش جدی روبه‌رو شود. در چند سال گذشته انواع مختلفی از گجت‌های پزشکی و ردیاب‌های تناسب اندام که قابلیت اتصال به اینترنت را دارند ساخته شده و از سوی مردم به کار گرفته شده‌اند. گجت‌هایی که اکثراً با گوشی‌های هوشمند کنترل می‌شوند. این حرف به‌معنای آن است که دستگاه‌های فوق اطلاعات دست اول و منحصر به فردی را از مردم و سلامت آن‌ها در خود جای داده‌اند. همین موضوع باعث می‌شود تا هکرها تمایل پیدا کنند به این دستگاه‌ها حمله کنند. گجت‌های هوشمند پزشکی حسگرها و برنامه‌های جانبی را که داده‌ها تحلیل می‌کنند به کار می‌برند. 

 امروزه گوشی‌های هوشمند حداقل از 25 حسگر مختلف همچون موقعیت‌یاب جهانی، دوربین، میکروفون، ارتباطات حوزه نزدیک، گردش‌نما و... استفاده می‌کنند.

در شرایط عادی همه چیز ممکن است خوب پیش رود، اما مشکل زمانی آغاز می‌شود که گوشی‌های هوشمند به میدان وارد می‌شوند و بدون برخورداری از یک زیرساخت‌ امنیتی مناسب به داده‌ها دسترسی پیدا می‌کنند. اما بهداشت ‌و‌ درمان تنها صنعتی نیستند که از جانب گوشی‌های هوشمند تهدید می‌شود. صنایع مالی و بانک‌هایی که سرویس‌های آنلاین ارائه می‌کنند، سایت‌هایی که امکان خرید کالا را امکا‌ن‌پذیر می‌سازند و همچنین سایت‌هایی که خدمات عمومی ارائه می‌کنند از دیگر صنایعی هستند که ممکن است از جانب گوشی‌های هوشمند تهدید شوند. دسترسی به اطلاعات قرار گرفته در هریک از این صنایع همانند یک فرصت بی‌بدیل برای هکرها به شمار می‌رود. امروزه با رواج بیش از پیش ماشین‌های M2M، مدیریت ترافیک هوشمند، به‌کارگیری سامانه‌های پرداخت خودکار در صنعت حمل‌ و نقل عمومی که همگی بخشی از انقلاب بزرگ اینترنت اشیا به شمار می‌رود، مسائل امنیتی رنگ‌ و بوی جدیدی به خود گرفته‌اند. یک هکر با دسترسی به این اطلاعات قادر است موقعیت جغرافیایی یا محلی که یک فرد در آن حضور داشته است را ردیابی کند. از طرفی، هر روزه بر تعداد کارخانه‌هایی که به‌دنبال خودکارسازی بخش‌های تولیدی خود هستند افزوده می‌شود. خطوطی که به‌عنوان بخشی از اینترنت اشیا شناخته می‌شود. نفوذ به هریک از این بخش‌ها به‌معنای یک تخریب بزرگ خواهد بود. در حالت عادی شرکت‌ها سعی می‌کنند از بهترین مکانیسم‌های امنیتی برای ایمن‌سازی زیرساخت‌های خود استفاده کنند، اما اگر از گوشی‌های هوشمند برای ورود به دروازه‌های چنین کارخانه‌هایی استفاده شود، به‌ویژه گوشی‌هایی که امنیت آن‌ها چندان بالا نیست، آن‌گاه خطر در یک قدمی تولیدکنندگان قرار خواهد گرفت. اما این تنها صنایع نیستند که از جانب گوشی‌های هوشمند ممکن است تهدید شوند. 

تا چند وقت دیگر شاهد ظهور شهرهای هوشمندی خواهیم بود که خانه‌های درون این شهرها پذیرای گجت‌های هوشمند خواهند بود. این گجت‌ها به سازمان‌ها و نهادهای مختلف کمک می‌کنند از طریق بزرگ‌‌داده‌ها میزان مصرف انرژی را اندازه‌گیری، امنیت اجتماعی را تقویت و در مواجهه با حوادت برنامه واکنش سریع را تدوین کنند. در حالی که دستیابی به چنین برنامه‌هایی در نوع خود جالب توجه است، اما در مقابل هکرها نیز می‌توانند از طریق گوشی‌های هوشمند به چنین اطلاعاتی دست پیدا کنند. 
هرچه بر تعداد سیستم‌های کامپیوتری افزوده شود، به همان نسبت دسترسی آزادانه به داده‌هایی که این سامانه‌ها تولید می‌کنند بیشتر خواهد بود. جالب‌تر آنکه امروزه گوشی‌های هوشمند حداقل از 25 حسگر مختلف همچون موقعیت‌یاب جهانی، دوربین، میکروفون، ارتباطات حوزه نزدیک، گردش‌نما و... استفاده می‌کنند. این تعدد حسگرها در آینده مشکل‌ساز خواهد شود، به‌واسطه آنکه اکثر برنامه‌های کاربردی گوشی‌های هوشمند بدون آنکه از کاربر کسب اجازه کنند، به‌راحتی به این حسگرها متصل می‌شوند و در اختفای کامل قادر خواهند بود اطلاعات روی گوشی یا محیط پیرامون کاربر را به سرقت ببرند. در سال گذشته میلادی از کاربران درخصوص دستگاه‌های اینترنت اشیا نظرسنجی به عمل آمد. نزدیک به 62 درصد از مردم اعلام داشتند که قیمت این دستگاه‌ها بیش از اندازه گران است. اما با روند کاهشی قیمت این دستگاه‌ها و حضور گسترده آن‌ها در مکان‌های مختلف مبحث امنیت گجت‌های اینترنت اشیا به یکی از چالش‌های جدی این حوزه تبدیل خواهد شد.

ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور و نیز از دکه‌های روزنامه‌فروشی تهیه نمائید.

ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه     
ثبت اشتراک نسخه آنلاین

 

کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکه‌ها

  • برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network  اینجا  کلیک کنید.

کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون

  • اگر قصد یادگیری برنامه‌نویسی را دارید ولی هیچ پیش‌زمینه‌ای ندارید اینجا کلیک کنید.

ایسوس

نظر شما چیست؟